Δημήτρης Εϊπίδης πέθανε: Ήταν ο ιδρυτής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Έφυγε από τη ζωή, σήμερα το πρωί ο Δημήτρης Εϊπίδης. Ήταν εμπνευστής και ιδρυτής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και επί χρόνια διευθυντής του θεσμού. Η κηδεία του θα γίνει σε κλειστό κύκλο, λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: «Έφυγε ο Δημήτρης Εϊπίδης, ο άνθρωπος που δημιούργησε το τμήμα «Νέοι Ορίζοντες», ανοίγοντας ένα παράθυρο σε ένα σπουδαίο σινεμά που μέχρι τότε ήταν άγνωστο στην Ευρώπη».

Όπως αναφέρει η συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης: «Ο Δημήτρης Εϊπίδης μας δίδαξε πώς να βλέπουμε ντοκιμαντέρ, μας έδειξε πώς να ανακαλύπτουμε δημιουργούς. Ο κινηματογράφος ήταν η ζωή του. Όμως μέσα από τον χώρο του μύθου, εκείνος ανίχνευε τα δύσκολα θέματα, τις ανθρωποκεντρικές ιστορίες που γεννά η πραγματικότητα. Αυτό το σινεμά υπηρέτησε σε όλο τον κόσμο, στη Θεσσαλονίκη, στο Μόντρεαλ, στο Τορόντο, στο Ρέικιαβικ». Με αυτά τα λόγια, οι άνθρωποι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τον αποχαιρετούν.

δημήτρης εϊπίδης πορτρέτο

Δημήτρης Εϊπίδης: Το σπουδαίο έργο του

Το 1971 ίδρυσε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ, του οποίου και διετέλεσε διευθυντής για 14 χρόνια. Από το 1988 μέχρι και πρόσφατα, ήταν στέλεχος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο ως υπεύθυνος διεθνούς προγράμματος. Ακόμη, διετέλεσε διευθυντής προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ισλανδίας στο Ρέικιαβικ κατά την περίοδο 2005 -2010. Το 1993, ο Ιρανός Υπουργός Πολιτισμού του απένειμε τιμητικό βραβείο για τη συμβολή του στην προώθηση του ιρανικού κινηματογράφου σε διεθνές επίπεδο.

Το αποχαιρετιστήριο μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη

«Ο κόσμος του κινηματογράφου, οι επαγγελματίες του, το κοινό των φεστιβάλ και όσοι συνεργαστήκαμε μαζί του, θρηνούμε την απώλεια του Δημήτρη Εϊπίδη, του εργατικού, συνεπούς δασκάλου της τέχνης του σινεμά. Ο Δημήτρης Εϊπίδης υπήρξε μια διεθνής, εξαιρετικά σεβαστή προσωπικότητα του κινηματογράφου, ως διευθυντής και προγραμματιστής του φεστιβάλ του Μόντρεαλ και υπεύθυνος για τον προγραμματισμό των φεστιβάλ του Τορόντο και του Ρέικιαβικ. Η συμβολή του στην αλλαγή ταυτότητας και τη διεθνοποίηση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ως προγραμματιστής και στη συνέχεια ως Διευθυντής του, ήταν καθοριστική».

Συνεχίζοντας το μήνυμα, είπε: «Το επιδραστικό τμήμα των «Νέων Οριζόντων» σύστησε στο κοινό νέες τάσεις, το αβάν γκαρντ και το ανεξάρτητο σινεμά. Έδωσε χώρο σε φωνές δημιουργών που δεν παρουσιάζονταν πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Πραγματοποίησε προβολές, που έχουν μείνει στην ιστορία του θεσμού ως γεγονότα. Ως δημιουργός του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, είδε την εξέλιξη του σινεμά τεκμηρίωσης και έφτιαξε το κατάλληλο περιβάλλον για την προβολή και την ανάδειξή του. Ο Δημήτρης Εϊπίδης αγάπησε έντονα τον κινηματογράφο και τον στήριξε μέσα από τους θεσμούς. Η απώλειά του θα είναι αισθητή, αλλά το έργο που αφήνει πίσω του είναι μια σπουδαία παρακαταθήκη. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους και στους πολλούς φίλους του».

δημήτρης εϊπίδης φεστιβάλ κινηματογράφου θεσσαλονίκης

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ