Δίκη Μάτι: «Ο αδελφός μου θα είχε σωθεί αν δεν είχε ακούσει τις Αρχές»

Καθήλωσε το δικαστήριο, με τη μαρτυρία της, συγγενής θύματος στο Μάτι.

«Ο αδελφός μου ίσως και να είχε σωθεί αν δεν είχε ακούσει τις Αρχές. Εγκλωβίστηκε με το αυτοκίνητο του και κάηκε καθώς εκεί που κατεύθυναν οι αστυνομικοί τον κόσμο, προς το Κόκκινο Λιμανάκι, οι άνθρωποι έβρισκαν την φωτιά μπροστά τους» ανέφερε η μάρτυρας, που ήταν η πρώτη η οποία κατέθεσε.

Η μάρτυρας, δικηγόρος, περιέγραψε στο δικαστήριο τον τρόπο, που έδρασαν οι Αρχές, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι, δεν υπήρχε καμία ενημέρωση, για την πορεία της φωτιάς και για την εκκένωση της περιοχής.

Όπως είπε στο δικαστήριο, ο αδελφός της, Παναγιώτης Χαμηλοθώρης, βρέθηκε καμένος έξω από το αυτοκίνητο του, 10 ημέρες μετά.

Η αυλαία των μαρτυρικών καταθέσεων άνοιξε σήμερα στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής με μια δικηγόρο που εκείνη τη νύχτα έχασε τον αδελφό της, η σορός του οποίου βρέθηκε 10 ημέρες αργότερα έξω από το αυτοκίνητο του.

Η μάρτυρας περιέγραψε τις τελευταίες στιγμές του αδελφού της, που προσπαθούσε επιστρέφοντας από τη δουλειά να βρει διέξοδο προς τη θάλασσα.

«Ο αδελφός μου ίσως και να είχε σωθεί αν δεν είχε ακούσει τις Αρχές. Εγκλωβίστηκε με το αυτοκίνητο του και κάηκε καθώς εκεί που κατεύθυναν οι αστυνομικοί τον κόσμο, προς το Κόκκινο Λιμανάκι, οι άνθρωποι έβρισκαν την φωτιά μπροστά τους» είπε εμφανώς συγκινημένη.

Στη κατάθεση της μίλησε για πλήρη αδιαφορία των Αρχών, οι οποίες κατά την εκτίμηση της είχα, πλήρη ενημέρωση της κατάστασης και της έντασης των ανέμων.

«Υπήρχαν όλα αυτά τα δεδομένα και δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρο. Δεν φαινόταν κανένα πτητικό ή εναέριο μέσο. Προσπάθησα να επικοινωνήσω με το σύζυγό μου, να ρωτήσω τι γίνεται. Υπήρχε ήδη πρόβλημα στην επικοινωνία. Ο αδελφός μου εργαζόταν στο Μαρούσι. Κάποια στιγμή είπε στην τελευταία επικοινωνία με τον πατέρα μου ότι “έμπλεξα με τη φωτιά”».

Μάλιστα, η μάρτυρας συμπλήρωσε ότι, ο αδελφός της, που προσπαθούσε απεγνωσμένα να σωθεί μέσα από τις φλόγες, μίλησε με την κοπέλα του στις 18.33, στην οποία έστειλε μια φωτογραφία που ήταν εγκλωβισμένος στην οδό Δημοκρατίας.

«Ο αδελφός μου πήγε σε αυτή τη διαδρομή, γιατί του υποδείχθηκε να πάει. Δεν υπήρχε απολύτως καμία ενημέρωση για το που ήταν η φωτιά. Στο Μάτι φάνηκε ότι υπήρχε τεράστια συγκέντρωση αυτοκινήτων. Οι άνθρωποι δεν γνώριζαν τι συμβαίνει εκεί και πήγαιναν προς τα εκεί. Όλους τους έστειλαν από μέσα. Ένας έκαστος είχε ευθύνη για όσα έγιναν. Δεν ενημερώθηκαν ποτέ οι άνθρωποι για το πότε πέρασε η φωτιά στη Μαραθώνος. Ο αδερφός μου ίσως να είχε σωθεί. Ποιος ξέρει; Δεν υπήρχε κανένας συντονισμός. Δεν δόθηκε ούτε εντολή εκκένωσης» είπε η μάρτυρας.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης της επεσήμανε ότι, οι δρόμοι που οδηγούσαν στη θάλασσα δεν είχαν καθαριστεί, ενώ δεν διατάχθηκε εκκένωση για να φύγουν και να μην εγκλωβιστούν.

Η μάρτυρας περιέγραψε στο δικαστήριο την αγωνία της, για τον αδελφό της και το πόσο τραγικά ένοιωσε, όταν κατάλαβε τι είχε συμβεί.

Είπε: «Με έζωσαν τα φίδια όταν οι ώρες περνούσαν και δεν μπορούσα να επικοινωνήσω με τον αδελφό μου. Μείναμε πολλές ώρες με τον σύζυγο μου στο λιμάνι της Ραφήνας. Όσο περνούσε η ώρα και δεν επικοινωνούσε αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε τι έχει συμβεί. Ήμασταν στο λιμενικό μαζί με την κυρία Φύτρου (σ.σ η γυναίκα έχασε στη φωτιά τον σύζυγο και τα δύο της παιδιά) που εκείνη τη ώρα πληροφορήθηκε τον θάνατο της κόρης της».

H δίκη συνεχίζεται…

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ