Διαδικτυακή απάτη: Οδηγίες της ΕΛΑΣ

Μια 19χρονη κατηγορείται ότι εξαπάτησε, μέσω διαδικτύου, μια 25χρονη, σχετικά με υποτιθέμενη πώληση αυτοκινήτου! Αστυνομικοί της Ασφάλειας Ιωαννίνων σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος της 19χρονης ημεδαπής για απάτη, που διαπράχθηκε τον Ιανουάριο, με τη μέθοδο της αγοραπωλησίας οχήματος, όπως σημειώνει η Αστυνομία. «Συγκεκριμένα», αναφέρεται στην επίσημη ενημέρωση, «25χρονη ημεδαπή κατήγγειλε ότι εξαπατήθηκε, καθώς, μετά από επικοινωνία με άγνωστο άτομο για αγορά Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου μέσω διαδικτύου (ηλεκτρονική αγγελία), πείσθηκε και κατέθεσε σε τραπεζικό λογαριασμό το χρηματικό ποσό των 2.480 ευρώ, ως προκαταβολή για την αγορά του, χωρίς ωστόσο αυτή να ολοκληρωθεί, ως είχε συμφωνηθεί». Έτσι, μετά από αστυνομική έρευνα και κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία της 19χρονης, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για απάτη.

«Άρωμα γυναίκας», όμως, είχαν και άλλες δύο περιπτώσεις εξαπάτησης, μέσω διαδικτύου, που είχαν ως αντικείμενα αγοραπωλησίας ένα ανταλλακτικό αυτοκινήτου και ένας ιδιωτικής χρήσης φορτηγό αυτοκίνητο. Στις αρχές Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, άγνωστος δράστης, αρχικά, εντόπισε αγγελία σε διαδικτυακή ιστοσελίδα, την οποία είχε αναρτήσει ένας πολίτης, που ήταν και το θύμα, σχετικά με πώληση ανταλλακτικού αυτοκινήτου και επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του. Κατά την επικοινωνία τους, ο δράστης χρησιμοποιώντας διάφορα προσχήματα κατάφερε να αποσπάσει τα τραπεζικά στοιχεία του παθόντα και στη συνέχεια αφού απέκτησε πρόσβαση στον τραπεζικό του λογαριασμό, μετέφερε σε λογαριασμό της δράστιδας το χρηματικό ποσό των 850 ευρώ. Στη δεύτερη περίπτωση, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Θάσου ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία έτερης ημεδαπής, η οποία εμπλέκεται σε άλλη περίπτωση απάτης.

Διαδικτυακή απάτη

Διαδικτυακή απάτη: Είδε αγγελία και φορτηγό

Το θύμα της απάτης εντόπισε αγγελία σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με πώληση Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτου και επικοινώνησε με τον υποτιθέμενο πωλητή, καθώς και με έναν ακόμη συνεργό του. Κατά την επικοινωνία τους οι δράστες κατάφεραν με διάφορα τεχνάσματα να εξαπατήσουν τον παθόντα και να του αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των 2.480 ευρώ, τα οποία κατατέθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό της δράστιδας, χωρίς ουδέποτε να πραγματοποιηθεί η συμφωνημένη αγοροπωλησία.

Συμβουλές της ΕΛΑΣ

Με αφορμή τα περιστατικά, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές. Οι δράστες χρησιμοποιούν δύο διαφορετικές μεθοδολογίες (modus operandi), που περιγράφονται ως ακολούθως:

α) Οι δράστες εμφανίζονται ως υποψήφιοι αγοραστές οχημάτων.

Μέσω του διαδικτύου, αναζητούν και βρίσκουν ηλεκτρονικές αγγελίες πώλησης οχημάτων, παντός τύπου, με σκοπό την εξαπάτηση των ιδιοκτητών τους. Αφού έρχονται σε επικοινωνία με τους κατόχους των οχημάτων, συμφωνούν για την αγορά και το αντίτιμο της συναλλαγής. Στη συνέχεια, επιδεικνύουν στον πωλητή του οχήματος είτε ανύπαρκτο αριθμό λογαριασμού, στον οποίο φαίνεται ψευδής ηλεκτρονική μεταφορά του αντιτίμου της συναλλαγής στο λογαριασμό του, είτε πλαστές βεβαιώσεις μεταφοράς εμβασμάτων στον προαναφερθέντα λογαριασμό.

Οι πωλητές των οχημάτων παραπλανούνται – πείθονται και χωρίς να έχουν διασταυρώσει αν είναι πραγματική η μεταφορά χρημάτων, υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις μεταβίβασης οχήματος, τις οποίες οι δράστες χρησιμοποιούν για την μεταβίβαση του οχήματος στο όνομά τους. Οι δράστες, έχοντας στην κατοχή τους το όχημα εξαφανίζονται, χωρίς να καταβάλλουν το αντίστοιχο τίμημα και συνήθως προβαίνουν στην άμεση μεταπώληση του οχήματος.

β) Οι δράστες εμφανίζονται ως πωλητές των οχημάτων

Καταχωρούν μέσω διαδικτύου ηλεκτρονικές αγγελίες πώλησης εικονικών οχημάτων, παντός τύπου, με σκοπό την εξαπάτηση υποψήφιων αγοραστών. Σε πολλές περιπτώσεις προσφέρουν τα προς πώληση οχήματα σε δελεαστικές τιμές. Οι υποψήφιοι αγοραστές έρχονται σε επικοινωνία μαζί τους και χωρίς να έχουν δει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το προς πώληση όχημα, πείθονται για τη φερεγγυότητα του υποτιθέμενου πωλητή και συμφωνούν για την αγορά του.

Στη συνέχεια, καταβάλλουν σε λογαριασμό Πιστωτικού Ιδρύματος που τους υποδεικνύεται από τους δράστες το αντίτιμο που έχει συμφωνηθεί, ως προκαταβολή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν το προς αγορά όχημα βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή, πείθονται και καταβάλλουν αντίτιμο και για τη μεταφορά του. Οι δράστες, εφόσον τα χρήματα έχουν καταβληθεί στον υποδεικνυόμενο από αυτούς λογαριασμό, διακόπτουν κάθε επικοινωνία με τον υποψήφιο αγοραστή και εκταμιεύουν απευθείας το χρηματικό ποσό που κατατέθηκε στο Πιστωτικό Ίδρυμα.

Αποφεύγουν τη φυσική παρουσία

Τονίζεται ότι οι δράστες αποφεύγουν την αυτοπρόσωπη παρουσία με τους παθόντες, επιδιώκοντας αποκλειστικά και μόνο την τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους, μέσω διαφόρων τηλεφωνικών συνδέσεων ή τη διαμεσολάβηση τρίτων προσώπων, για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εντοπισμού και σύλληψής τους.

Περιπολικό

Διαβάστε ακόμη

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ