Δερμιτζάκης: Πρέπει να ενταθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών

Ο κίνδυνος για κάποιον που θα νοσήσει από τον κορονοϊό είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ τις παρενέργειες που μπορεί να έχει ένα εμβόλιο, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Μαν. Δερμιτζάκης.

Για την μέχρι τώρα προσπάθεια της Ελλάδας να χτίσει, μέσω του εμβολιασμού, το τοίχος ανοσίας που θα μας δώσει «περισσότερη ελευθερία» μίλησε το πρωί της Μ. Παρασκευής ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Από τη μία έχουμε τη μείωση του ρυθμού μετάδοσης, στην οποία βοηθά και το καλοκαίρι. Ο εμβολιασμός μπορεί να συγκρατήσει την μετάδοση», όμως «οι εμβολιασμοί που θα έχουμε μέχρι το τέλος Ιουνίου δεν φτάνουν για να μας κρατήσουν για μεγάλο διάστημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, μιλώντας στον Τ/Σ Open.

Και πρόσθεσε πως «μπορούμε να αποφύγουμε πλήρως» το πισωγύρισμα που είδαμε πέρυσι το φθινόπωρο «αν συνεχιστεί με την ίδια ένταση και με ακόμη μεγαλύτερη ο εμβολιασμός.

Επειδή άνοιξαν σχεδόν σε όλες τις ηλικίες οι εμβολιασμοί, βλέπουμε ότι καλώς πηγαίνουν και το κάνουν. Θα πρέπει να πείσουμε κι αυτούς που δεν πηγαίνουν. Αν φτάσουμε σε ένα 40% – 50% εμβολιασμούς, θα μας φτάσει για το καλοκαίρι, όμως δεν θα μας φτάσουν για τον χειμώνα».

Πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια μας να εξηγήσουμε γιατί είναι σωστός ο εμβολιασμός με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια ώστε να καλύψουμε αυτό το ποσοστό που χρειάζεται», τόνισε.

Αναφορικά με τη συζήτηση για τη λεγόμενη τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer / BioNTech, o κ. Δερμιτζάκης εξήγησε ότι είναι ασφαλείς όσοι θα έχουν εμβολιαστεί με το γνωστό σχήμα, αλλά λόγω της μετάλλαξης, θα πρέπει να επαναλαμβάνονται εμβολιασμοί για να καλύψουμε το στέλεχος εκείνο που κυριαρχεί την κάθε περίοδο.

«Μπορεί να προκύψουν στελέχη που να ξεφεύγουν κατά μέρος, γιατί εντελώς αποκλείεται να ξεφύγουν, από την προστασία από το εμβόλιο και μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε το νέο στέλεχος στην ανοσία που έχουμε κι όχι να το κάνουμε γιατί δεν είναι ασφαλές το εμβόλιο που έχουμε», δήλωσε, λέγοντας, επίσης, πως «αυτό δεν είναι σίγουρο. Αν χρειαστεί θα το κάνουμε.

Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι να γίνει ο “πρώτος γύρος” εμβολιασμών για όλους τους πολίτες, να χτιστεί η βάση της ανοσίας, όλα τα υπόλοιπα είναι μικρές προσθήκες για να την κάνουμε καλύτερη».

 Τέλος, ο καθηγητής εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς τον «θόρυβο» περί παρενεργειών των εμβολίων κατά της Covid-19. «Δεν θα υπάρξει πρόβλημα για χρόνιες παρενέργειες. Ο κόσμος δεν πρέπει να σκέφτεται το ακραίο σενάριο που δεν έχει βάση. Να σκέφτεται ο κόσμος ότι υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξουν μακροχρόνια προβλήματα από τον κορονοϊό κι όχι από τον εμβολιασμό που είναι σπάνιο να νοσήσει κάποιος σοβαρά», σημείωσε.

Αναλυτικά οι επισημάνσεις του καθηγητή:

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ