«Δεν υπάρχει καμία αναφορά για θανάτους από Pfizer ή Moderna», ξεκαθαρίζει ο Μόσιαλος

Για την εξέλιξη της πανδημίας μίλησε ο Ηλίας Μόσιαλος, τονίζοντας πως η προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί στον εμβολιασμό των πολιτών άνω των 50 ετών. «Η συντριπτική πλειοψηφία των ανεμβολίαστων δεν είναι αρνητές και χρειάζεται εξήγηση», είπε μεταξύ άλλων.

«Καμία αναφορά για θανάτους από τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna», λέει ο Ηλίας Μόσιαλος και προσθέτει πως αν υπήρχαν «οι οργανωμένοι αντιεμβολιαστές θα μας βομβάρδιζαν με αυτά τα νέα πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Αντιθέτως ακούμε για χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως».

«Έχουμε τον μισό πληθυσμό της γης εμβολιασμένο τουλάχιστον με τη μία δόση. Αν είχαμε μερικούς χιλιάδες θανάτους δεν θα το είχαμε μάθει από τα διεθνή Μέσα; Εδώ είχαμε μερικές εγκεφαλικές αιμοραγίες είχαν γίνει με τα εμβόλια της AstraZeneca και τα συζητούσαμε 3-4 μήνες καθημερινά», συνέχισε.

«Η πλειοψηφία των ανεμβολίαστων δεν είναι αρνητές»

Ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι», εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, δεν είναι αρνητές της πανδημίας ή των εμβολίων και συνεπώς χρειάζεται περισσότερη εξήγηση και ενημέρωση για να πειστούν.

Για την έξαρση της πανδημίας

Για την έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας ανέφερε ότι οφείλεται στο γεγονός πως ένας στους τέσσερις πολίτες είναι ανεμβολίαστος και περίπου μισό εκατομμύριο είναι πολίτες άνω των 60 κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς.

Ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι η προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί στον εμβολιασμό των πολιτών άνω των 50 και πως ο αριθμός τους, πρέπει να μειωθεί στο μισό για να μην επιβεβαιωθούν τα πιο δυσμενή σενάρια σχετικά με την πορεία της πανδημίας. Μια ακόμη σημαντική προϋπόθεση που έθεσε ο καθηγητής είναι να προχωρήσει ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση του εμβολίου, πάλι κυρίως στις ίδιες ηλικιακές ομάδες.

Απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους ανεμβολίαστους πολίτες λέγοντάς ότι είτε θα επιλέξουν το ασφαλές εμβόλιο, είτε θα ακολουθήσουν μια επιλογή που μπορεί να τους οδηγήσει σε μακροχρόνια προβλήματα και ίσως και στο θάνατο.

«Να μην συζητάμε τώρα για lockdown»

Σε ερώτηση για την πιθανότητα lockdown απάντησε είναι καλύτερο να μην συζητάμε τώρα για τις έσχατες λύσεις και να εξηγήσουμε στους ανεμβολίαστους τα οφέλη του εμβολιασμού για να πειστούν.

«Δεν θα έχουμε το χάπι πριν το καλοκαίρι»

Για το χάπι της Pfizer που φαίνεται πως μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 90%, ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα βοηθήσει πάρα πολύ, αλλά αυτή την ώρα δεν αποτελεί απάντηση γιατί δεν θα είναι διαθέσιμο μέχρι να τελειώσει η χειμερινή περίοδος. Τις επόμενες εβδομάδες στη χώρα μας θα φτάσουν περί τα 2.000 μονοκλωνικά αντισώματα και μερικές χιλιάδες χάπια της Merc που μειώνουν κατά 50% την πιθανότητα θανάτου.

«Το χάπι της Pfizer που θα μας έρθει μάλλον σε μεγάλες ποσότητες μετά το καλοκαίρι, θα βοηθήσει πάρα πολύ δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σε αυτό. Αλλά ας δούμε λίγο τα εμβόλια αυτή τη στιγμή. Τα εμβόλια μειώνουν την πιθανότητα να βρεθείς στη ΜΕΘ ή να νοσήσεις από σοβαρή λοίμωξη όχι κατά 50% όπως είναι το χάπι της Merc αλλά κατά 96% – 97%. Και όπως σας είπα δεν έχουν αναφερθεί πλέον παρενέργειες όπως αρχικά είχαν αναφερθεί για δύο άλλους τύπους εμβολίων που δεν τους χρησιμοποιούμε αυτή τη στιγμή στη χώρα μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ