Δακτύλιος Οκτώβριος 2022: Πότε επιστρέφει – Τα οχήματα που εξαιρούνται και τα ωράρια

Επιστρέφει ο Δακτύλιος μαζί με περιορισμούς στη χρήση των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, από τον Οκτώβριο. Επίσημη ημερομηνία επιστροφής θα ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μέσα στο επόμενο διάστημα. Την προηγούμενη χρονιά είχε ξεκινήσει στις 25 Οκτωβρίου ενώ το 2019 ήταν σε ισχύ από τις 30/9.

Τα οχήματα που κινούνται ελεύθερα είναι:

-Τα αυτοκίνητα EURO 6 εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 g/km.

-Όλα τα ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικού αερίου εκ κατασκευής και υγραερίου εκ κατασκευής οχήματα.

Αναλυτικότερα, το ωράριο του Δακτυλίου είναι το εξής:

Δευτέρα-Πέμπτη: 07:00-20:00

Παρασκευή: 07:00-15:00

Ως δακτύλιος ορίζεται η περιοχή που σχηματίζουν οι λεωφόροι και οδοί:

“Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπύρου Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Ανδρ. Φραντζή – Λ. Ανδρ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας”.

KINISI

Σημειώνεται πως μπορείτε να εκδώσετε το ειδικό σήμα μέσω του gov.gr για να κυκλοφορείτε ελεύθερα στον Δακτύλιο, εφόσον το όχημά σας σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες:

-Ηλεκτρικό

-Εκ κατασκευής φυσικού αερίου ή υγραερίου

-Υβριδικό

-Κατηγορίας Euro 6 και ταυτόχρονα να εκπέμπει κάτω από 120 gr CO2. Επισημαίνεται ότι οι εκπομπές CO2 δεν σχετίζονται με το επίπεδο ρύπων Euro 6.

Για την έκδοση της άδειας οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπουν στο eservices.cityofathens.gr και θα χρειαστούν τα παρακάτω στοιχεία:

Κωδικούς TAXISnet

Αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος

ΑΦΜ του ιδιοκτήτη/εταιρίας που ανήκει το όχημα

Κάρτα μόνιμου κατοίκου: Πώς βγαίνει

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα χρειαστούν οι ενδιαφερόμενοι για να βγάλουν κάρτα μόνιμου κατοίκου είναι τα εξής:

Αίτηση (χορηγείται από την υπηρεσία).

Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου (απλό αντίγραφο). Σε περίπτωση που η άδεια κυκλοφορίας δεν είναι στο όνομα του οδηγού, ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου ή ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας (όταν πρόκειται για εταιρεία) υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση παραχώρησης χρήσης αυτοκινήτου προς τον ενδιαφερόμενο οδηγό (με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής από δημόσια αρχή ή Κ.Ε.Π.).

kinisi 1

Για την απόδειξη της κατοικίας, κατατίθενται:

Αντίγραφο του εντύπου Ε1 της οικείας ΔΟΥ του τελευταίου οικονομικού έτους (εκτύπωση από τη σελίδα του TAXIS), από την οποία προκύπτει η κύρια κατοικία του δικαιούχου ή σε περίπτωση μίσθωσης του ακινήτου (αναφέρεται υποχρεωτικά στο έντυπο Ε1).

Σε περίπτωση που δεν έχει δηλωθεί ως κύρια κατοικία η αναφερόμενη διεύθυνση, απαιτείται και πρόσφατο αντίγραφο του μισθωτηρίου συμβολαίου του ακινήτου, θεωρημένο από ΔΟΥ ή εκτύπωση μέσω TAXIS.

Σε περίπτωση πρόσφατης μετακόμισης, το Ε1 συνοδεύει μεταβολή στοιχείων από ΔΟΥ

Σε περίπτωση κατά την οποία ο αιτών είναι φιλοξενούμενος, το Ε1 συνοδεύει υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη που τον φιλοξενεί, στην οποία φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας (με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής από δημόσια αρχή ή Κ.Ε.Π.) ή το Ε1 του ίδιου του ιδιοκτήτη.

Λογαριασμός Οργανισμού Κοινής Ωφελείας (ΔΕΗ, ΟΤΕ Ή ΕΥΔΑΠ) ή κινητής τηλεφωνίας (απλά αντίγραφα).

Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας του οδηγού (απλό αντίγραφο).

Διαβατήριο και άδεια παραμονής σε ισχύ.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετούνται στα γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας επί της οδού Αγ. Κωνσταντίνου 14, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών κλείνοντας ραντεβού είτε ηλεκτρονικά στο rantevou.cityofathens.gr είτε τηλεφωνικά στο 210-5287800.

kinisis

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ