Χάος με τη φωτιά στην Άμφισσα: Εκκενώνεται η βόρεια Ιτέα – Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το Σερνικάκι

Στην Άμφισσα, η πύρινη λαίλαπα συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη, ενώ ένα από τα μέτωπα κινείται απειλητικά πλέον προς την Ιτέα βοηθούμενο από τους πολύ ισχυρούς ανέμους. Παρά το γεγονός ότι οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται συνέχεια, η φωτιάς έχει δημιουργήσει πληθώρα από μέτωπα που είναι απειλητικά.

Εκκενώνεται η βόρεια Ιτέα

Το πράσινο φως για την εκκένωση της Βόρειας πλευράς της Ιτέας και μάλιστα άμεσα, έδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ήδη περιπολικά της ΕΛΑΣ, αλλά και πυροσβέστες προσπαθούν να απομακρύνουν μαζί με την δημοτική αρχή τους κατοίκους, καθώς το μέτωπο της φωτιάς πλησιάζει απειλητικά.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Δελφών κ. Παναγιώτη Ταγκαλή «καλούμε τους κατοίκους της βόρειας πλευράς της Ιτέας να εκκενώσουν την περιοχή άμεσα και να κατευθυνθούν προς Κίρρα, σύμφωνα με εισήγηση της Πυροσβεστικης υπηρεσίας».

ΦΩΤΙΑ

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στην βόρεια περιοχή της Ιτέας για να απομακρυνθούν προληπτικά από την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Κίρρα Φωκίδας, λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην βόρεια περιοχή της Ιτέας εκκενώστε τώρα προς Κίρρα Φωκίδος. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες προστασίας: https://bit.ly/32VyYzm».

Εκκενώθηκε το Σερνικάκι

Η βόρεια πλευρά της Ιτέας είναι το δεύτερο σημείο που η Πυροσβεστική Υπηρεσία αναγκάζεται να διατάξει την εκκένωση του.

Το βράδυ εκκενώθηκε το χωριό Σερνικάκι, καθώς το μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς το συγκεκριμένο χωριό, την Ιτέα και το Χρισσό Φωκίδας.

Δείτε το βίντεο του Forecast Weather Greece από το σημείο:

https://www.facebook.com/Forecastweather.Greece/videos/363113239285338/

Στο μέτωπο αυτή την ώρα επιχειρούν συνολικά 92 άνδρες.

Ένα άλλο είναι νοτιοανατιλικά του πρώτου, κοντά στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, για το οποίο ήδη δόθηκε εντολή εκκένωσης.

«Μάχη να μην πάει προς Δελφούς»

«Στόχος είναι το επόμενο δίωρο, οπότε και θα επιχειρούν τα εναέρια μέσα, να μην ξεφύγει προς την κατεύθυνση των Δελφών», ανέφερε επίσης νωρίτερα το τοπικό fokidanews.gr.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν αυτή την ώρα στην Άμφισσα και την ευρύτερη περιοχή, που ξεπερνούν και τα 6 μποφόρ, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας στις επίγειες και εναέριες δυνάμεις για να ελέγξουν το τεράστιο μέτωπο της φωτιάς.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Αντιστράτηγος Π.Σ. ε.α. Βασίλειος Παπαγεωργίου, ανέφερε στο iEidiseis ότι ένα από τα μέτωπα της φωτιάς βρίσκεται κοντά στο Χρισσό.

Σε πλήρη ανάπτυξη, λοιπόν, είναι δυστυχώς η πυρκαγιά που ξεκίνησε το μεσημέρι στον ελαιώνα της Άμφισσας.

ΦΩΤΙΑ

Ένα άλλο μέτωπο, λοιπόν, είναι κοντά στη νότια πλευρά του Σερνικακίου. Το χωριό δεν κινδυνεύει αυτή τη στιγμή, εκτός αν αλλάξει η φορά του ανέμου.

Το μέτωπο προς Σερνικάκι φαίνεται να είναι υπό έλεγχο, ωστόσο, οι Αρχές προέβησαν στην προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων της κοινότητας.

Στις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν, έχουν προστεθεί άνδρες από Αιτωλοακαρνανία και Βοιωτία, μαζί με το Δήμαρχο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Γιάννη Σταθά.

Σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ τονίζει πως «τα μέσα και το προσωπικό που έχει διατεθεί προς στιγμή είναι ανεπαρκή».

ΦΩΤΙΑ

Μέτωπο και προς Τριταία

Άλλο μέτωπο προέκυψε αργότερα και κατευθύνεται προς την Τριταία.

Η κατάσταση στα μέτωπα της φωτιάς επιδεινώνεται όσο περνάει η ώρα και μοιάζει να ξεφεύγει.

ΦΩΤΙΑ

Η πυρκαγιά έχει περάσει τον βράχο («Πόρτες») και έχει πάρει τροπή προς Λαρνάκι και την περιοχή της Τριταίας.

Η φωτιά είναι ακόμη μακριά από την Τριταία, ωστόσο, διευκολύνεται από την κατεύθυνση του αέρα και απειλεί να γίνει επικίνδυνη, ενώ έχει κλείσει η διέλευση αυτοκινήτων προς Γαλαξίδι.

Εκκενώθηκε μοναστήρι

Η φωτιά, που ξέσπασε από άγνωστη αιτία λίγο μετά το μεσημέρι, έχει πάρει λοιπόν μεγάλες διαστάσεις, ενώ το σκοτάδι έχει ήδη πέσει και τα εναέρια μέσα δεν μπορούν πια να βοηθήσουν.

Ένα από τα μέτωπα κινείται βόρεια προς την πλευρά όπου είναι το γυναικείο μοναστήρι του προφήτη Ηλία, που εκκενώθηκε προληπτικά από τις οκτώ μοναχές.

ΦΩΤΙΑ

Ήδη, οι ισχυρές δυνάμεις προσπαθούν να συγκρατήσουν το μέτωπο για να μην προχωρήσει προς το μοναστήρι και από εκεί σε δασική έκταση.

Αυτή την ώρα συγκεντρώνονται όλο και περισσότερες δυνάμεις της Πυροσβεστικής αλλά και εθελοντές, ενώ έχουν μεταφερθεί δυνάμεις και από την Φθιώτιδα και την Αιτωλοακαρνανία και παράλληλα έχουν αναπτυχθεί και πεζοπόρα τμήματα δασοκομάντος σε κρίσιμα σημεία.

Το απόγευμα αποκαταστάθηκαν οι βλάβες σε ορισμένα αντλιοστάσια και άρχισαν να δουλεύουν και πάλι.

Όμως οι εκκλήσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης νερού παραμένουν.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ