Αύξηση της χρήσης κοκαΐνης κι αντικαταθλιπτικών δείχνουν τα λύματα

Τα λύματα δεν δείχνουν μόνο τη διασπορά του κορονοϊού στα αστικά κέντρα, αλλά και τη χρήση ουσιών. Ο Νίκος Θωμαΐδης τόνισε πως παρουσιάζεται σημαντική αύξηση στη χρήση κοκαΐνης, αγχολυτικών και αντικαταθλιπτικών.

Η εξέταση των λυμάτων δείχνει αύξηση στη χρήση κοκαΐνης, αγχολυτικών και αντικαταθλιπτικών, όπως είπε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Το φαινόμενο αυτό είναι αποτέλεσμα της αύξησης της διακίνησης των ναρκωτικών που παρατηρείται εδώ και περίπου έναν χρόνο σε όλη την Ευρώπη.

«Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται οι αναλύσεις του τριμήνου Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου. Το προηγούμενο διάστημα μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2020 είχαμε σημαντική αύξηση στη χρήση αγχολυτικών και αντικαταθλιπτικών. Η κοκαΐνη έχει αυξηθεί στα λύματα, ως αποτέλεσμα της αύξησης της διακίνησης. Αυτό έχει καταγραφεί πανευρωπαϊκά, γι’ αυτό έχουμε και έχουμε περισσότερες συλλήψεις, κατασχέσεις κτλ», είπε ο καθηγητής και συνέχισε: «Εμείς όμως από τον Μάρτιο του 2020 είδαμε αυτή την αύξηση σε πραγματικό χρόνο. Αυτό είναι το καλό με την ανάλυση των λυμάτων, ότι σε πραγματικό χρόνο, σε χρόνο μηδέν, μπορεί η ανάλυση αυτή να αποτυπώσει ό,τι γίνεται στην κοινότητα. Τότε είχαμε συσχετίσει αυτή την αύξηση, λόγω απομόνωσης, lockdown και περιοριστικών μέτρων».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ