ΑΤΜ ανατινάξεις: Οι βομβιστές με το καλάσνικοφ

Τα μέλη και της δεύτερης συμμορίας, που ανατίναζε Α.Τ.Μ. στην Αττική, στη Φθιώτιδα, στην Αχαΐα και στην Αργολίδα, έπεσαν στα χέρια της Αστυνομίας. Συνελήφθησαν τέσσερις Έλληνες και ένας αρμένιος, οι οποίοι, εκτός των άλλων, κατηγορούνται ότι είναι αυτοί οι κακοποιοί, οι οποίοι πυροβόλησαν τη νύχτα της 11ης Φεβρουαρίου κατά αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., όταν οι τελευταίοι επιχείρησαν να τους συλλάβουν μετά από μία ακόμη ανατίναξη ΑΤΜ, στη λεωφόρο Κηφισού. Μετά τους πυροβολισμούς, στη λεωφόρο Κηφισού, στο ύψος του Περιστερίου, κατά τους οποίους, ευτυχώς, δεν υπήρξε τραυματισμός, ακολούθησε καταδίωξη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Κάπου στο Αιγάλεω, οι δράστες κατάφεραν να ξεφύγουν.

Πέντε μήνες μετά, ωστόσο, μπήκαν στα ίχνη της επικίνδυνης συμμορίας με το καλάσνικοφ οι αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας με τη συνδρομή των αστυνομικών της Ασφάλειας Λαμίας. Κι έτσι, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν διαρρήξεις ΑΤΜ Τραπεζών, με τη χρήση εύφλεκτων αερίων (μέθοδος PLOFKRAAK ) και εκρηκτικών υλών, στην Αττική και στην περιφέρεια. Συνελήφθησαν, συνεχίζει η Αστυνομία, πέντε μέλη της εγκληματικής οργάνωση, εκ των οποίων -4 ημεδαποί ηλικίας 22, 25, 26 και 27 ετών και 25χρονος αλλοδαπός.

23072021daa006

Ανατινάξεις και απόπειρες ανθρωποκτονιών

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρας ανθρωποκτονίας, ληστειών, διακεκριμένων κλοπών και απόπειρες αυτών, εκρήξεις κατά συναυτουργία και λοιπές παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες, πλαστογραφιών, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, καθώς και για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί όπλων και περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. «Ειδικότερα», λέει συγκεκριμένα η Αστυνομία «οι συλληφθέντες, τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του έτους 2020, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση, και με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, διέπρατταν διαρρήξεις Α.Τ.Μ. με εκρηκτικά και εύφλεκτα αέρια, κλοπές ΙΧΕ αυτοκινήτων και χρήσης αυτών για την τέλεση των πράξεων, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος, προκειμένου να αποκομίσουν σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Χτυπούσαν ξημερώματα

Ο τρόπος δράσης ( modus operandi ) και η μεθοδολογία των δραστών, καταδεικνύει άτομα με ιδιαίτερη τεχνογνωσία στον τρόπο των εκρήξεων και ιδιαίτερη επιμέλεια στην επιλογή του τόπου και του χρόνου των πράξεών τους, καθόσον οι ώρες που χρησιμοποιούσαν για τη δράση τους ήταν οι πρώτες πρωινές, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό την πιθανότητα να γίνουν αντιληπτοί».

Στη συνέχεια εξηγείται ο τρόπος δράσης της εγκληματικής οργάνωσης: «Εντόπιζαν Αυτόματες Ταμειολογικές Μηχανές υποκαταστημάτων τραπεζών, οι οποίες ήταν εγκατεστημένες είτε σε Σούπερ Μάρκετ είτε σε εξωτερικούς χώρους, στις οποίες με χρήση εύφλεκτων υλικών και στην συνέχεια με εκρηκτικές ύλες, πραγματοποιούσαν έκρηξη.

Κινδύνευαν οι φύλακες

Αποτέλεσμα των εκρήξεων ήταν και η πρόκληση μεγάλων φθορών στους πέριξ χώρους, αλλά και η διακινδύνευση της σωματικής ακεραιότητας ή ακόμα και της ζωής των εργαζομένων στην φύλαξη των χώρων που ήταν εγκατεστημένα τα ΑΤΜ. Ακολούθως, αφαιρούσαν είτε ολόκληρες τις κασετίνες είτε τα χρήματα που αυτές περιείχαν και διέφευγαν επιβιβαζόμενοι σε κλεμμένα οχήματα μεγάλης ιπποδύναμης.

Λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της εγκληματικής τους δραστηριότητας, αφού κάλυπταν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κουκούλες ( full face, κουκούλες από μπλούζες φούτερ, μαντίλια και κουκούλες των μπουφάν τους), ενώ φορούσαν γάντια και μακρυμάνικες μπλούζες ή μπουφάν, προκειμένου να μην αφήσουν ίχνη τους στα σημεία, ενώ έφεραν λοστούς και σφυριά για να διαρρήξουν τα ΑΤΜ». Στο πλαίσιο αυτό, τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν για την τέλεση των αδικημάτων είτε τα εγκατέλειπαν και τα πυρπολούσαν, είτε χρησιμοποιούσαν πλαστές πινακίδες προκείμενου να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.

23072021daa002

 

 

Με καλάσνικοφ

Επίσης, κατά την διάπραξη των διαρρήξεων έφεραν βαρύ οπλισμό (πολεμικά τυφέκια, τύπου KALASHNIKOV AK-47) τον οποίο δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν για να εξασφαλίσουν την διαφυγή τους, όταν έγιναν αντιληπτοί από Αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. την 11-2-2021, μετά από έκρηξη ΑΤΜ στην Λ. Κηφισού στο Περιστέρι.

Τονίζεται ιδιαίτερα ότι κατά τον χρόνο που πραγματοποιήθηκαν οι διαρρήξεις σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρχε παρουσία εργαζομένων (φύλακες, υπάλληλοι) οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν τραυματιστεί ενώ σε μια περίπτωση επήλθε τραυματισμός υπαλλήλου συνεπεία της έκρηξης. Από την έρευνα που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, επεδίωκαν και διέπρατταν συστηματικά νομιμοποίηση των εσόδων που αποκόμιζαν από το σύνολο των εγκληματικών τους πράξεων.

Ζούσαν μέσα στην πολυτέλεια

Όλα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης διήγαν πολυτελή βίο, τον οποίο επιδείκνυαν με κάθε ευκαιρία τόσο στις καθημερινές τους συναναστροφές, όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Social Media). Από τις έρευνες σε οικίες χώρους και οχήματα βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν: Πιστόλι, περίστροφο, αεροβόλο πιστόλι, ξύλινο ομοίωμα πυροβόλου όπλου, πλήθος από γεμιστήρες και φυσίγγια, πλήθος από σουγιάδες και μαχαίρι, μεταλλική πτυσσόμενη ράβδος, αστυνομική ράβδος, πυροκροτητής, σπρέι πιπεριού, ζελατοδυναμίτιδα, συνολικού βάρους 604 γραμμαρίων, άγνωστη χημική ουσία, προφανώς εκρηκτική ύλη, συνολικού μικτού βάρους -168- γραμμαρίων.

Επίσης, πλήθος από εργαλεία που χρησιμοποιούνται για διαρρήξεις-εκρήξεις ΑΤΜ, πλήθος ενδυμάτων που φορούσαν κατά τη διάπραξη των διαρρήξεων των Α.Τ.Μ., το χρηματικό ποσό των 6.705 ευρώ και 1.160 λιρών Αγγλίας, πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων και καρτών SIΜ, πλήθος κλειδιών, πλήθος πλαστικών μερών (θραύσματα) κασετίνων A.T.M, συσκευή εντοπισμού GPS , μικροποσότητα φυτικής κάνναβη, έξι Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα.

Σε τέσσερις νομούς

Εξιχνιάσθηκαν 27 περιπτώσεις εκρήξεων ΑΤΜ εκ των οποίων: Εικοσι δύο στην Αττική, δύο στην Φθιώτιδα, μία στη Βοιωτία, μία στην Αργολίδα, μία στην Αχαΐα και 9 περιπτώσεις κλοπών αυτοκινήτων. Το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική ομάδα από την παράνομη δράση της, ανέρχεται στις 915.000 ευρώ. Επισημαίνεται ότι οι συλληφθέντες έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για πλήθος αδικημάτων. Οι έρευνες για την εξιχνίαση και άλλων παρόμοιων περιπτώσεων συνεχίζονται.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ