Αθηνά Λινού: Διεύρυνση ωραρίου στα πολυκαταστήματα για να ανοίξει η αγορά

Με ποια μέτρα πρέπει να ανοίξουν τα μαγαζιά, τα σχολεία και να γίνει η άρση του lockdown; Η Αθηνά Λινού δίνει τη δική της άποψη.

«Όχι» ήταν η απάντηση της Αθηνάς Λινού στην ερώτηση αν είναι έκπληκτη από τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώνονται.

Η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1, εξήγησε ότι «το λογικό είναι να κοιτάμε στο πηλίκο των θετικών, σε σχέση με το σύνολο των τεστ και αυτό είναι σταθερό γύρω στο 3,5% με 4%».

«Αν κάνουμε 100.000 τεστ θα έχουμε 4.000 κρούσματα» επισήμανε και υπογράμμισε ότι «ο ιός είναι σταθερά εδώ».

Σύμφωνα με την κ. Λινού, «πρέπει πάντα αντί να κοιτάμε τον απόλυτο αριθμό των θετικών, να κοιτάμε το πηλίκο, είναι μια απλή διαίρεση. Αν αυτό μεταβάλλεται έχουμε έξαρση. Αν μειώνεται έχουμε πτώση».

Η ίδια επανέλαβε ότι «δεν τηρούνται μέτρα μαζικά και αυτό είναι ευθύνη της Πολιτείας». «Δεν έχουν βελτιωθεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι συνθήκες στους χώρους εργασίας και δεν έχει γίνει σωστή ενημέρωση για την απομόνωση των θετικών» σημείωσε.

Υπενθύμισε δε πως «στην αρχή είχαμε πολύ καλή ανταπόκριση, αν ήταν κάποιος θετικός, έφευγε από το σπίτι του και του παρείχε η Πολιτική Προστασία κάποιο ξενοδοχείο για 10 μέρες. Αυτό δεν γίνεται. Ταυτόχρονα, δεν δίνεται πολύ σαφής ενημέρωση».

Η κ. Λινού τόνισε ότι «υπάρχουν ακόμα μέτρα που μπορούν και πρέπει να ληφθούν πριν κλείνουμε τόσο δραματικά τις δραστηριότητες. Θα κόστιζε πολύ λιγότερο αν παίρναμε αυτά τα μέτρα από ότι κοστίζει το γενικό lockdown».

Ποια είναι αυτά τα μέτρα; Σύμφωνα με την καθηγήτρια, είναι τα εξής:

  • Αυτό που πρέπει να γίνει οπωσδήποτε είναι να αυξηθούν οι διαδρομές στα μέσα μεταφοράς, ακόμα με ιδιωτικά λεωφορεία ή ταξί.
  • Στους χώρους εργασίας έστω με επιδότηση δύο ασφαλών μασκών τη μέρα σε κάθε εργαζόμενο. Να έχει κάποιος την ακριβή μάσκα που προστατεύει κατά 90%.
  • Άμεση ενεργοποίηση των γιατρών εργασίας, να έχουν δικαιοδοσία να το κάνουν. Να κάνουν επαγγελματικό κίνδυνο για κάθε εργαζόμενο που παρουσιάζεται στον χώρο εργασίας.
  • Για το λιανεμπόριο, παροχή ασφαλών μασκών στους εργαζόμενους και να ανοίξουν κυρίως τα μικρά μαγαζιά.
  • Να διευρυνθεί πάρα πολύ το ωράριο στα πολυκαταστήματα ώστε να αραιώσουν οι άνθρωποι.
  • Για τα σχολεία, δυστυχώς φαίνεται ότι τα παιδιά νοσούν και μεταδίδουν. Δεν ξέρω να προφταίνει το υπουργείο να μοιράσει τα τμήματα στο μισό, με πρόσληψη εκπαιδευτικών.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ