Αστεροσκοπείο για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Η φωτιά ξεκίνησε με 2-3 μποφόρ

Με ανέμους εντάσεως 2 μποφόρ ξεκίνησε η φωτιά στη Βαρυμπόμπη και μετά από τρεις ώρες έφτασαν τα 3 μποφόρ, αναφέρει σε ανάρτησή του το meteo.gr, διαψεύδοντας έτσι τον Νίκο Χαρδαλιά που στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου έκανε λόγο για ριπές ανέμων εντάσεως 6 μποφόρ.

Το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών υπογραμμίζει, σε αντίθεση με τα όσα υποστήριξε χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς (μίλησε για 6 μποφόρ), ότι η φωτιά στη Βαρυμπόμπη ξεκίνησε με ανέμους εντάσεως 2 μποφόρ και μετά από σχεδόν τρεις ώρες έφτασε τα 3 μποφόρ.

«Σύμφωνα με τις καταγραφές του μετεωρολογικού σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στο Τατόι, το πρωί της Τρίτης 3 Αυγούστου μέχρι και τις 17:00, οι άνεμοι ήταν ασθενείς, εντάσεως 8 με 10 km/h, δηλαδή 2 Μποφόρ.

Στις 17:00 η μέση 10-λεπτη ταχύτητα του ανέμου παρουσίασε ξαφνική ενίσχυση στα 19 km/h (3 Μποφόρ) με ριπές στα 45 km/h η οποία οφείλεται ξεκάθαρα στη μεταβολή των τοπικών καιρικών συνθηκών λόγω της πυρκαγιάς (η κλίμακα Μποφόρ αφορά μόνο τον μέσο άνεμο και όχι τις ριπές).

Αυτό άλλωστε διακρίνεται και στο διάγραμμα της θερμοκρασίας που ξαφνικά από τους 40°C, έφτασε τους 44°C σε λιγότερο από 10 λεπτά», αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του το meteo.gr και συνεχίζει: «Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ο όρος «μικροκλίμα» δεν είναι δόκιμος για να περιγράψει την τοπική μεταβολή των καιρικών συνθηκών από μια δασική πυρκαγιά. Μια μεγάλη πυρκαγιά «δημιουργεί τον δικό της καιρό», ενώ ο όρος «κλίμα» αναφέρεται στη μέση κατάστασης καιρικών συνθηκών επί μεγάλου χρονικού διαστήματος (δεκάδες χρόνια)».

https://www.facebook.com/Meteo.Gr/posts/4213566245347360

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ