Άρση μέτρων Ελλάδα: Όχι στο άνοιγμα εμπορικών και κέντρων αισθητικής

Το άνοιγμα των malls όπως και των κέντρων αισθητικής, φαίνεται πως παγώνει για τουλάχιστον μια εβδομάδα ακόμη, με την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων να μην δίνει το οκ ούτε για την κατάργηση του click away και του click in shop (με διατήρηση της αποστολής μηνύματος όμως στο 13032 με χρονική ισχύ τριών ωρών). Οι ειδικοί εμφανίζονται άκρως επιφυλακτικοί και το βασικό επιχείρημα που προβάλλεται στη σημερινή συνεδρίαση – θρίλερ, είναι πως ακόμη δεν έχει φανεί η πιθανή επίπτωση στη διασπορά από το άνοιγμα των λυκείων και των εμπορικών καταστημάτων. Αυτή, αν υπάρχει, θα φανεί την επόμενη εβδομάδα λένε, για αυτό και οι λοιμωξιολόγοι φαίνεται να ζητούν ακόμη μερικές μέρες, για να είναι σίγουροι πως δεν θα σημειωθεί επιβάρυνση του ιικού φορτίου.

Οι κλειστοί ως επί τον πλείστον χώροι στα malls, εξαρχής άλλωστε προβλημάτιζαν τους ειδικούς. Φοβούνται επίσης νέες εικόνες συνωστισμού αν καταργηθούν τα ραντεβού για τις αγορές, ενόψει και των αγορών για τις ημέρες του Πάσχα. Παράλληλα, επί του παρόντος, η διενέργεια των υποχρεωτικών self test από τη Δευτέρα σε επαγγελματικές κατηγορίες, προσφέρει μεν ένα σημαντικό δίκτυ ασφαλείας, όμως οι ειδικοί σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν θέλουν να πάρουν ακόμη το ρίσκο του ανοίγματος.

Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, παρά τα σημάδια σταθεροποίησης του επιδημιολογικού φορτίου σε ορισμένες περιοχές, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων διατηρείται ακόμη σε υψηλά επίπεδα. Παράλληλα, διατηρείται η πίεση στα νοσοκομεία και ανεβαίνει ο αριθμός των διασωληνωμένων. Ο αριθμός των εισαγωγών επίσης στα νοσοκομεία παραμένει υψηλός. Γι αυτό και η εισήγησή τους είναι υπομονή για τουλάχιστον μία εβδομάδα…

agores

Δεν θα συζητηθεί το θέμα των Εκκλησιών

Σημειώνεται ότι, στην Επιτροπή δεν αναμένεται να συζητηθεί σήμερα, το αίτημα για άνοιγμα των φροντιστηρίων αλλά και οι προτάσεις της Εκκλησίας για τις ημέρες του Πάσχα. Η Εκκλησία προτείνει για τον εορτασμό του φετινού Πάσχα, υπαίθριες Ακολουθίες, Ανάσταση σε πλατείες και στις αυλές των εκκλησιών και μεγαλύτερο αριθμό πιστών εντός των ναών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρόταση αυτή περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, σε επιστολή της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται το τελευταίο διάστημα για να διευθετηθεί το ζήτημα αυτό και να επιτευχθεί συνεννόηση μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας.

Η ΔΙΣ προτείνει ο ανώτατος αριθμός των ατόμων εντός των μεγάλων ναών να είναι τα 100 άτομα, καθώς επίσης και να ισχύει η αναλογία ένας πιστός ανά 15 τετραγωνικά μέτρα κλειστού χώρου. Επίσης, να επιτραπεί να γίνονται υπαίθριες Ακολουθίες, και η Ακολουθία της Ανάστασης να μπορεί να γίνει σε πλατείες και στις αυλές των εκκλησιών.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ