Άρση lockdown: «Καίγεται» το Πάσχα για να κάνουμε καλοκαίρι;

Το Πάσχα 2021 θα είναι διαφορετικό από το περσινό, αλλά και πάλι… ημικανονικό επιμένουν οι επιστήμονες. Δισταγμός για άνοιγμα πριν τον Μάιο. Τα τελευταία δεδομένα για «να σώσουμε το καλοκαίρι».

Αλλάζουν ξανά τα δεδομένα για το Πάσχα 2021 στο χωριό και την άρση της μετακίνησης εκτός νομού και γενικότερα του lockdown. Επιστήμονες και κυβέρνηση καθημερινά εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για το θέμα, άλλοτε αφήνοντας ανοιχτό «παράθυρο» για άνοιγμα, άλλοτε σβήνοντας και την ελπίδα για άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις, πάντοτε όμως με την -κλισέ- απάντηση «είναι νωρίς ακόμα για αυτή τη συζήτηση».

Και ενώ από χθες διαφαινόταν ότι είμαστε πιο κοντά στην άρση της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός νομού -που λογικά θα ξεκλειδώσει και την άρση του lockdown με τα SMS- σήμερα οι επιστήμονες εμφανίζονται διστακτικοί και απομακρύνουν ολοένα και περισσότερο το σενάριο, προτάσσοντας το καλοκαίρι.

Ποια είναι όμως τα τελευταία δεδομένα και τι λένε οι επιστήμονες;

Στόχο το καλοκαίρι βάζουν οι ειδικοί όπως ενδεικτικά «δείχνουν» οι σημερινές τοποθετήσεις τους.

Χαρακτηριστική η δήλωση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, που τάχθηκε κατά του Πάσχα στο χωριό. Ο ίδιος τόνισε ότι θα προτιμούσε «να μην κάνουμε στο χωριό γιατί θα ήταν καλό να κάνουμε ένα καλό καλοκαίρι και να μη διώξουμε αυτό που έχουμε χτίσει έως τότε και να το διατηρήσουμε και να το στερεώσουμε».

Στην ίδια κατεύθυνση και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνάς – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία ανέφερε πως δεν θα έλεγε ναι για το άνοιγμα στο Πάσχα με αυτή την κατάσταση. Η κ. Παγώνη δεσμεύτηκε χθες ότι δεν θα είναι όπως το περσινό το φετινό Πάσχα, και σήμερα μίλησε για Ανάσταση στις εκκλησίες αλλά στους εξωτερικούς χώρους με αποστάσεις και μάσκες.

Το δίλημμα «ή Πάσχα ή καλοκαίρι» είναι μια επιλογή που έχει δοθεί εδώ και αρκετές μέρες. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαρτίου, ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος είχε πει: «Ή θα κάνουμε Πάσχα ή θα κάνουμε καλοκαίρι. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε αυτό».

«Πάσχα με self test»

Και γιατί δεν χρησιμοποιούμε τα self test που εφόσον βγουν αρνητικά να μπορέσουμε τα ταξιδέψουμε; Το «όπλο» που έριξε η Ελλάδα για το άνοιγμα των σχολείων και τη διεύρυνσή του σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους μένει να εξεταστεί αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την απελευθέρωση των μετακινήσεων και την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Πάντως, διαρρέται έντονα ότι υπάρχει σχέδιο σε επεξεργασία για τις υπερτοπικές μετακινήσεις το Πάσχα όμως είναι ακόμη στα χαρτιά και δεν αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις πριν από τις επόμενες 10 ημέρες.

Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για Πάσχα και εστίαση

Τι συμβαίνει όμως με το πολυαναμενόμενο άνοιγμα της εστίασης. Χθες, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, είπε πως είναι πολύ πιο πιθανό να ανοίξουν καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ μετά το Πάσχα, παρά πριν. Ήταν εξάλλου αρχές Απριλίου όταν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωνε:

«Εκτίμησή μου είναι ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα. Το πιλοτικό πρόγραμμα της εστίασης εκεί κατατείνει».

Γίνεται Πάσχα στο χωριό και τουρισμός χωρίς ανοιχτή εστίαση; Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη «ναι». Όπως είπε χθες στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Ανάπτυξης, για τον τουρισμό που στόχος είναι να ανοίξει στις 14 Μαΐου, εξέφρασε την άποψη ότι «μπορεί να ανοίξει χωρίς να ανοίξει η εστίαση», παρά το γεγονός ότι ο συνδυασμός θα ήταν πολύ καλύτερος.

Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τη Μεγάλη Εβδομάδα και συγκεκριμένα Μ. Τρίτη ή Μ. Τετάρτη. Ένα ακόμα «αγκάθι» όμως είναι ότι ακριβώς αν δοθεί το ok τελευταία στιγμή, πολίτες από κάθε πλευρά της Ελλάδας θα φύγουν μαζικά προς πάσα κατεύθυνση αδειάζοντας τα αστικά κέντρα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ