Αργία αύριο και στην Εύβοια και στη Βοιωτία

Μετά την Αττική, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και στην Εύβοια και στην Βοιωτία θα ισχύει αργία, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Αργία θα ισχύσει κι αύριο για την Εύβοια και τη Βοιωτία.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης μετά την Αττική, τη Βοιωτία, τα Δωδεκάνησα, την Εύβοια, την Κρήτη και τις Κυκλάδες, αργία θα ισχύσει τόσο για την Εύβοια, όσο και για τη Βοιωτία.

Οι υπηρεσίες του δημοσίου τομέα θα παραμείνουν κλειστές σε αυτές τις Περιφέρειες. Η εστίαση θα παραμείνει κλειστή και θα λειτουργήσουν σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και βενζινάδικα.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στα σούπερ μάρκετ, αυτά πιθανότατα θα λειτουργήσουν όπως και σήμερα, έχοντας δηλαδή διαφορετικό ωράριο, δηλαδή θα ανοίξουν στις 10:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 18:00 το απόγευμα.

Τι ισχύει για την αργία

Σύμφωνα με όσα ισχύουν για τις ημέρες που είναι υποχρεωτική αργία, απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων. Επίσης δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται:

Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του 2συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν

β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ