Απάντηση Αθήνας σε Τσαβούσογλου: Οι μονομερείς αιτιάσεις της Τουρκίας τροφοδοτούν την αστάθεια

Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αμφισβήτησε την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου.

Όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, «αναφορικά με πρόσφατες δηλώσεις ανώτατου Τούρκου αξιωματούχου, όσον αφορά την «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με την δήθεν υποχρέωση αποστρατιωτικοκοποίησης των νησιών αυτών, επισημαίνεται ότι η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει δύο επιστολές στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, με τις οποίες απορρίπτει το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας».

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «οι δύο επιστολές της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ υπογραμμίζουν με σειρά από νομικά επιχειρήματα ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν νομικά, έχουν καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα και τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της».

«Είναι καλοί στο κλάμα Μητσοτάκης και Δένδιας»

Νωρίτερα σήμερα (7/6), ο Τσαβούσογλου προέβη σε νέες προκλήσεις κατά της Ελλάδας, βάζοντας παράλληλα στο στόχαστρό του τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια.

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεών του με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε μεταξύ άλλων ότι το καθεστώς των νησιών θα συζητηθεί εάν οι Έλληνες δεν εγκαταλείψουν τις παραβιάσεις.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει σύμπλεγμα κατωτερότητας. «Κάθε μέρα βγαίνουν και επιτίθενται στην Τουρκία», είπε και πρόσθεσε ότι η κυριαρχία των νησιών στο Αιγαίο είναι αμφισβητούμενη.

«Δεν προκαλεί έκπληξη η στάση της Ελλάδας μετά τη συνάντηση του Προέδρου μας με τον Μητσοτάκη. Υπάρχουν θέματα που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την Ελλάδα εδώ και χρόνια. Η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς των νησιών που τους δόθηκε με τον όρο να μην είναι οπλισμένοι και το μεταφέραμε στον ΟΗΕ», είπε.

Επιπλέον ο Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε ειρωνικά στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και το υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια περί τουρκικής προκλητικότητας, λέγοντας: «Έχουν μεγάλη επιτυχία στο κλάμα».

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η YeniSafak, ο Τσαβούσογλου είπε: «Είναι πολύ καλοί στο να κλαίνε ακόμα και στην πιο άδικη κατάσταση. Έρχονται και σε αγκαλιάζουν, όταν όμως γυρίζουν την πλάτη, μίσος, μίσος, ψέματα, συκοφαντίες. Αυτές δεν είναι συμπεριφορές που αρμόζουν στους πολιτικούς. Αν η Ελλάδα απαντήσει ”αντρίκια” στις επιστολές που γράψαμε και δεν τερματίσει τις παραβιάσεις της, έχουμε ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για την κυριαρχία των νησιών».

«Επειδή δεν μπορούν να απαντήσουν νομικά, γίνονται νευρικοί, δίνουν βλακώδεις απαντήσεις, κάνουν δημαγωγία. Λένε πως η Τουρκία θέλει να πάρει τα νησιά μας, οι Έλληνες πολιτικοί έχουν κόμπλεξ κατωτερότητας. Αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, θα συζητηθεί η κυριαρχία των νησιών» είπε χαρακτηριστικά.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ