Απαγόρευση κυκλοφορίας το Πάσχα: Το νέο ωράριο την Μεγάλη Εβδομάδα

Τις εισηγήσεις των επιστημόνων για τα μέτρα της επόμενης περιόδου, περιλαμβανομένων των αλλαγών στην απαγόρευση κυκλοφορίας τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά και τον τρόπο εκκλησιασμού των πολιτών για το Πάσχα ανακοίνωσε ο Βασ. Κικίλιας.

Αλλαγές στο ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας για την περίοδο του Πάσχα και στα μέτρα για τον εκκλησιασμό φέρνουν οι νέες εισηγήσεις των ειδικών, τις οποίες ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας κατά την αποψινή ενημέρωση για τον κορονοϊό.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κικίλιας δήλωσε:

«Σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών ένα άτομο ανά 10τμ, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

Σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής α) η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.

Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew), περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 22:00 για την Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα λαμβανομένης υπόψη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών των λειτουργιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα στις 21:00, ενώ από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00».

Επιπλέον, ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε πως την Κυριακή του Πάσχα θα επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, η «δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα. Συνίσταται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε έχουν όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές».

Οι ημερομηνίες για σχολεία και εστίαση

Τέλος, ο αρμόδιος υπουργός ανακοίωνσε τη «δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων, στις 10 Μαΐου 2021 με τα μέτρα, που εφαρμόζονται ήδη για τα Λύκεια (υποχρεωτικό έλεγχο αυτοδιάγνωσης με δύο τεστ εβδομαδιαίως «self-testing» μαθητών, εκπαιδευτικών και διοικητικού προσωπικού όλων των σχολικών μονάδων και με δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία)» και την «επαναλειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια και καφετέριες), από 3 Μαΐου 2021, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self-test δύο φορές την εβδομάδα».

Αναφορικά με τις υπερτοπικές διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών,αυτές «θα ισχύουν από 15 Μαΐου 2021», τόνισε.

Τα παραπάνω αναμένεται να εξδεικιευτούν από τα συναρμόδια υπουργεία τις αμέσως επόμενες ημέρες, κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ