Ανεμβολίαστοι: Rapid test ή μοριακό σχεδόν για κάθε μετακίνηση

Ένας ασφυκτικός κλοιός βρίσκεται υπό σχεδιασμό για τους ανεμβολίαστους από τον Σεπτέμβριο με «όχημα» την εργασία, τα σούπερ μάρκετ, το λιανεμπόριο, την εστίαση και τα rapid test.

Όπως φαίνεται νέα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι και θα βρίσκονται ολόκληρο τον Αύγουστο για τα μέτρα που θα αφορούν τη μετακίνηση των ανεμβολίαστων στην καθημερινότητά τους.

Σημειώνεται πως από χθες έπεσε στη συζήτηση ένα νέο μέτρο για τους ανεμβολίαστους. Για να μπορούν να κάνουν τις αγορές τους σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα ενδέχεται να πρέπει να προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού τεστ κάτι που πάντως πολλοί θεωρούν δύσκολο στην εφαρμογή του.

Το σχέδιο για τον Σεπτέμβριο δείχνει να πηγαίνει προς μία κατεύθυνση. Rapid test ή μοριακό τεστ… παντού. Αυτό δείχνει ότι θα είναι το επόμενο βήμα της κυβέρνησης προκειμένου να αυξήσει την πίεση προς ανεμβολίαστους πολίτες.

Για το θέμα τοποθετήθηκε το πρωί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μέσω της ΕΡΤ αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο νέων μέτρων κατά των πολιτών που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε χαρακτηριστικά «ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του απέναντι σε αυτήν τη μάχη. Η ευθύνη δεν είναι απέναντι μόνο στους εαυτούς μας αλλά είναι απέναντι και στους γύρω μας, στους ανθρώπους που αγαπάμε, που ερχόμαστε σε επαφή. Η κυβέρνηση αυτό που πρέπει να κάνει είναι να προασπίσει τη δημόσια υγεία και να προφυλάξει την ανθρώπινη ζωή. Αυτό το κάνει από την πρώτη στιγμή και με την ίδια λογική και προσέγγιση από Σεπτέμβριο, με βάσει τα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα, θα συνεχίσουμε», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τα τεστ που υποβάλλονται όσοι δεν εμβολιάζονται, είπε ότι είναι δεδομένο πως όλοι όσοι δεν εμβολιάζονται θα πρέπει να τεστάρονται, κάτι το οποίο προκύπτει και από την παγκόσμια πρακτική πάνω στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. «Δεν πρέπει να δημιουργεί έκπληξη αυτό σε κανέναν. Χρειάζεται να είμαστε ασφαλείς απέναντι στον ιό. Έχουμε διανύσει ένα μεγάλο ταξίδι, υπάρχει κόπωση. Υπάρχει τεράστια προσπάθεια από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Ήρθε η ώρα σιγά-σιγά να πάρουμε πίσω τη ζωή μας. Να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα, που όμως και τα μέτρα και η προσοχή που χρειάζεται απέναντι στον ιό και την παγκόσμια πανδημία θα πρέπει να είναι δεδομένα», σημείωσε.

Χθες, άλλωστε, κυβερνητικές πηγές διέρρεαν μέσω του ΣΚΑΪ ότι εξετάζεται το ενδεχόμενοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι να είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιούν ένα ή δύο υποχρεωτικά εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα, με το κόστος να βαραίνει τους πολίτες.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η επίδειξη αρνητικού τεστ στους κλειστούς χώρους γενικά, αν και προς το παρόν αυτό θεωρείται δύσκολο να εφαρμοστεί στο λιανεμπόριο.

Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και οι χθεσινές πρωινές δηλώσεις του μέλους της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπου Γώγου.

Ο κ. Γώγος υποστήριξε ότι οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να κάνουν rapid test ακόμη και για το σούπερ μάρκετ, παραδεχόμενος ότι κάτι τέτοιο είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία.

«Αν δεν εμβολιαστούμε, δεν μπορούμε να αποκλειστούμε από το να πάμε να ψωνίσουμε στο σούπερ μάρκετ, ή δεξιά και αριστερά. Θα πρέπει λοιπόν να μπούμε σε μια διαδικασία ελέγχου για λόγους υγειονομικής ασφάλειας. Αν αυτό θα γίνει πριν μπούμε ή αν θα γίνει, φυσικά δύσκολο, δύο φορές την εβδομάδα, να κάνει κάποιος τεστ για να μπορεί να έχει μια σχετική ασφάλεια ότι δεν μεταδίδει και ότι δεν είναι θετικός, θα μπούμε και σε αυτό, αλλά είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, το καταλαβαίνετε, και καλό είναι να το αποφύγουμε. Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να κάνει κανείς ένα rapid test για να πάει να ψωνίσει -γιατί έτσι πρέπει να κάνει. Γιατί μέσα στο μαγαζί δεν μπορεί να μπει κανείς και να είναι θετικός με τη Δέλτα και να μεταδίδει δεξιά και αριστερά, ακόμη και στους εμβολιασμένους», δήλωσε σχετικά.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ