Ανεμβολίαστοι και εμβολιασμένοι – Πώς αλλάζει η ζωή τους με τα νέα μέτρα

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι τα νέα μέτρα θα αλλάξουν τη ζωή μόνο των ανεμβολίαστων, οι περιορισμοί τελικά επηρεάζουν και τους εμβολιασμένους στην καθημερινότητά τους.

Νέο καθεστώς ισχύει από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, με βασικό χαρακτηριστικό τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, που όμως δεν αφήνουν εκτός ταλαιπωρίας τους εμβολιασμένους. Συγκεκριμένα, όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο μπορούν να εισέρχονται σε εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες και ανοικτούς χώρους εστίασης μόνο με επίδειξη αρνητικού PCR ή rapid test.

Οι εργαζόμενοι ανεμβολίαστοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα, δεδομένου όμως ότι το rapid ισχύει για 48 ώρες, χρειάζονται και τρίτο, προκειμένου να μπορούν να κινηθούν και το Σαββατοκύριακο σε εστίαση και ψώνια στα μαγαζιά. Αυτό πρακτικά σημαίνει και μεγαλύτερο κόστος για την τσέπη τους, είτε αποκλεισμό από τις παραπάνω δραστηριότητες.

Οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών θα πρέπει να προσκομίζουν self test, ενώ από τους περιορισμούς εξαιρούνται τα φαρμακεία, οι εκκλησίες και τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων.

Ωστόσο, τα νέα μέτρα δημιουργούν αναπόφευκτα και νέες συνθήκες για τους εμβολιασμένους. Και αυτό γιατί αναγκαστικά, για να γίνονται οι έλεγχοι, υπάρχουν καθυστερήσεις και ουρές για την είσοδο στα καταστήματα, τις τράπεζες και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Αλλά και στην εστίαση, οι εμβολιασμένοι είναι υποχρεωμένοι να κυκλοφορούν με ταυτότητα ή άλλο έγγραφο ταυτοποίησης, αφού, σε αντίθετη περίπτωση δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος.

Πόσες μέρες «ελευθερίας» αγοράζουν με rapid και PCR οι ανεμβολίαστοι

O εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR για κορονοϊό COVID-19 πρέπει να έχει διενεργηθεί εντός των τελευταίων 72 ωρών και ο έλεγχος με rapid test πρέπει να έχει διενεργηθεί εντός 48 ωρών από την πραγματοποίηση οποιουδήποτε γεγονότος για το οποίο χρειάζεται η επίδειξη βεβαίωσης.

Η βεβαίωση αυτών:

  • πρέπει να έχει εκδοθεί από εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και
  • να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή το διαβατήριο.

Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος νόσησης (self-test) από κορονοϊό COVID-19 πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε δραστηριότητας και βεβαιώνεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR ή κατόπιν ελέγχου με τη χρήση rapid test, εντός 30 ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα

Παράλληλα, η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική:

  • σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,
  • σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας. Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:

– τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και

– τα παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ