Με ανεμοβλογιά ο τουρίστας στο Αττικόν – Εξαπλώνεται η ευλογιά των πιθήκων, αναμένεται σύσταση για νέα εμβόλια

Εντατικοί έλεγχοι, ιχνηλάτηση κρουσμάτων και απομόνωση μπαίνουν ξανά στην ημερήσια διάταξη των κρατών της Ευρώπης και της Αμερικής. Αυτή τη φορά δεν ευθύνεται ο κορονοϊός, αλλά η ευλογιά των πιθήκων, με το Βέλγιονα γίνεται η πρώτη χώρα που επιβάλλει καραντίνα 3 εβδομάδων στα εντοπισμένα κρούσματα.

Η εξάπλωση της ιογενούς λοίμωξης ήδη σε 15 χώρες του Δυτικού κόσμου ενεργοποιεί και πάλι τα αντανακλαστικά των υγειονομικών αρχών με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων να προτείνει στα κράτη μέλη να προετοιμάσουν στρατηγικές για πιθανά προγράμματα εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) δήλωσε ότι θα κάνει τη σύσταση σε μια αξιολόγηση κινδύνου που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα. Οποιαδήποτε κίνηση εμβολιασμού θα χρησιμοποιούσε το υπάρχον εμβόλιο ευλογιάς, καθώς δεν υπάρχει εγκεκριμένος εμβολιασμός κατά της ευλογιάς των πιθήκων και θα σήμαινε ανοσοποίηση των στενών επαφών επιβεβαιωμένων ασθενών με ευλογιά των πιθήκων.

Το εμβόλιο που διατίθεται στην ΕΕ, από τη φαρμακοβιομηχανία Bavarian Nordic’s Imvanex, της Δανίας δεν είναι εγκεκριμένο για χρήση κατά της ευλογιάς των πιθήκων ενώ δεν υπάρχουν δεδομένα ασφάλειας για τη χρήση του σε άτομα με ανοσοκαταστολή ή σε μικρά παιδιά, εκείνα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τη νόσο, ανέφερε το ECDC.

Κρούσματα της ασθένειας έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα στις εξής χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία, Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Iσραήλ και Ελβετία.

Οι χώρες με κρούσματα

kroysmata111

Υπενθυμίζεται πως το Βέλγιο γίνεται η πρώτη χώρα που εισάγει την υποχρεωτική καραντίνα 21 ημερών για τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, με τις αρχές στην Ελλάδα να εξετάζουν την ίδια στρατηγική.

Με ανεμοβλογιά νοσεί τελικά το ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα

Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές από το απόγευμα του Σαββάτου καθώς είχε εντοπιστεί το πρώτο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα.

Ωστόσο, τα πρώτα αποτελέσματα από εξετάσεις που διενεργήθηκαν στον νεαρό που νοσηλεύεται στο «Αττικόν» έδειξαν ότι νοσεί με ανεμοβλογιά. Αργότερα αυτό το σενάριο επιβεβαιώθηκε και από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Όπως ανέφερε σε ανακοίνωση, από την εργαστηριακή εξέταση δείγματος από το ύποπτο κρούσμα δεν ανιχνεύθηκε ιός ευλογιάς πιθήκων (monkeypox), ενώ το δείγμα βρέθηκε θετικό σε δύο επαναλαμβανόμενους ελέγχους για τον ιό της ανεμοβλογιάς.

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Εργαστήριο Αναφοράς (Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) για Ευλογιά και στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Νοσοκομείου «Αττικόν».

Ο ιός της ανεμοβλογιάς, παρότι περιλαμβάνει το συνθετικό -pox, είναι διαφορετικός από τον ιούς που προκαλούν ευλογιά ή ευλογιά των πιθήκων. Υπάρχει συνάφεια αναφορικά με τα συμπτώματα και την εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων που προκαλούνται από την ανεμοβλογιά και την ευλογιά, ευλογιά των πιθήκων.

Σε καλύτερη κατάσταση ο ασθενής

Το περιστατικό έχει αναλάβει ο καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, μαζί με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας -Λοιμώξεων, Αναστασία Αντωνιάδου και τον καθηγητή Παθολογίας – Ρευματολογίας Δημήτρη Μπούμπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA ο ασθενής ήταν ευδιάθετος και απύρετος την Κυριακή. Ο τουρίστας παρουσίασε μια σειρά ήπιων συμπτωμάτων μεταξύ αυτών και κάποια εξανθήματα που τον κατέστησαν ύποπτο κρούσμα και για λόγους ασφαλείας μπήκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης και μεταφέρθηκε με C-130 στην Αθήνα μαζί με τη σύντροφό του που παραμένει ασυμπτωματική.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ