Ανατινάξεις ΑΤΜ: Τρεις συλλήψεις

Μετά από έρευνες τριών ολόκληρων χρόνων και αφού είχαν προχωρήσει σε 26 ανατινάξεις ΑΤΜ σε δεκάδες συνοικίες της αττικής και στην Κορινθία, εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Αττικής η συμμορία των βομβιστών. Σε επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας, συνελήφθησαν τα τρία μέλη της οργάνωσης,(30, 33 και 45 ετών), τα οποία φέρονται ότι αποκόμισαν από τις αυτόματες Ταμειακές μηχανές «λεία» άνω του 1.100.000 ευρώ! Και οι τρεις, που συνελήφθησαν έχουν βαρύ ποινικό παρελθόν, καθώς στο παρελθόν έχουν συλληφθεί για συμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις, διακεκριμένες κλοπές, ληστείες, πλαστογραφίες.

Ένας δε εξ αυτών, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Alphafreepress, είχε συλληφθεί ως μέλος συμμορίας ληστών τραπεζών και χρηματαποστολών, στο Περιστέρι, το 2013. Μεταξύ των κατηγοριών για 29 ένοπλες ληστείες στους προαναφερόμενους στόχους, κατηγορήθηκε με τους συνεργούς του και για απόπειρες ανθρωποκτονιών κατά αστυνομικών, στην Κορινθία και στην Ηλιούπολη.

5331247

Τραυματίες 4 αστυνομικοί

Στην πρώτη περίπτωση, είχαν τραυματισθεί 4 αστυνομικοί, που καταδίωξαν τους ληστές. Το 2018 ήταν ελεύθερος και με δύο ακόμη συνεργούς, κατηγορούνται ότι έστησαν τη συμμορία κι έβαλαν στο στόχαστρο Α.Τ.Μ. Αρχικά προχωρούσαν σε ανατινάξεις με εύφλεκτα αέρια και επειδή δεν αποκόμιζαν όσα «κέρδη» περίμεναν, άλλαξαν τον τρόπο χρησιμοποιώντας εκρηκτικά. «Ειδικότερα», λέει η Αστυνομία «μετά τη διαπίστωση δράσης εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραττε διαρρήξεις ΑΤΜ Τραπεζών, αρχικά με την χρήση εύφλεκτων αερίων (μέθοδος PLOFKRAAK ) και στη συνέχεια με χρήση στέρεων εκρηκτικών υλών , σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος, συγκροτήθηκε ειδική ομάδα αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, για τον εντοπισμό και την αποδόμηση της ανωτέρω οργάνωσης».

Από το 2018 ανατίναζαν ΑΤΜ

Από την πολύμηνη έρευνα προέκυψε ότι οι συλληφθέντες, τουλάχιστον από τις αρχές του έτους 2018, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση, η οποία ενεργούσε με αποκλειστικό σκοπό την διάπραξη διαρρήξεων Α.Τ.Μ. με εκρηκτικά αλλά και εύφλεκτα αέρια, κλοπές ΙΧΕ αυτοκινήτων και χρήσης αυτών για την εγκληματική τους δραστηριότητα, σε Αττική και Κόρινθο, προκειμένου να αποκομίσουν σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Σε απομακρυσμένες περιοχές

Στη συνέχεια εξηγείται ο τρόπος δράσης: «Εντόπιζαν ΑΤΜ Τραπεζών, που ήταν σε απομακρυσμένες περιοχές, εγκατεστημένα είτε σε Σούπερ Μάρκετ είτε σε εξωτερικούς χώρους και αρχικά με την χρήση εύφλεκτων αερίων και στη συνέχεια με εκρηκτικές ύλες, πραγματοποιούσαν έκρηξη και αφαιρούσαν είτε ολόκληρες τις κασετίνες είτε τα χρήματα που αυτές περιείχαν και διέφευγαν επιβιβαζόμενοι σε κλεμμένα οχήματα. Οι δράστες πλησίαζαν με το όχημα τους το ΑΤΜ που επιθυμούσαν να διαρρήξουν και ο συνοδηγός με γρήγορες κινήσεις τοποθετούσε τον σωλήνα διοχέτευσης αερίου και με σπινθήρα που προκαλούσε, είτε με μπαταρία είτε με TASER , έδινε έναυση, πραγματοποιώντας την έκρηξη στο ΑΤΜ».

Έπειτα από ανεπιτυχείς απόπειρες διάρρηξης, συνεχίζει η Αστυνομία, κατά τις οποίες πραγματοποίησαν μεν έκρηξη αλλά δεν κατόρθωσαν να αφαιρέσουν τα χρήματα, αναβάθμισαν τον τρόπο δράσης τους και άρχισαν να πραγματοποιούν τις εκρήξεις με στέρεο εκρηκτικό που τοποθετούσαν μέσα στο ΑΤΜ».

5252240

 

 

Βαριά οχήματα

Τέλος, όταν ξεκίνησαν να επιλέγουν και υποκαταστήματα Τραπεζών για να πραγματοποιήσουν τα χτυπήματά τους, χρησιμοποιούσαν κλεμμένα οχήματα, βαρέως κυρίως τύπου, για να εισέρχονται στο εσωτερικό των υποκαταστημάτων και τα οποία και στη συνέχεια εγκατέλειπαν στο σημείο. Ελάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της εγκληματικής τους δραστηριότητας, αφού κάλυπταν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κουκούλες, φορούσαν γάντια και μακρυμάνικες μπλούζες ή μπουφάν, προκειμένου να μην αφήσουν ίχνη τους στα σημεία.

Πυρπολούσαν τα αυτοκίνητα

Στο πλαίσιο αυτό, τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν για την τέλεση των αδικημάτων είτε τα πυρπολούσαν είτε τα περίελουζαν με χλωρίνη προκείμενου να εξαφανίσουν τα ίχνη τους. Καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης τους είχαν τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους και χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM, καταχωρημένες σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών. Στην κατοχή τους, καθώς και από τις έρευνες σε οικίες και χώρους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν φιάλη υγραερίου, ηλεκτρικά καλώδια, φυτίλια, πιστόλι, φυσίγγια, λοστοί, βαριοπούλα, μικροποσότητα κάνναβης, πλήθος ρολογιών, κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM. Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχει εξακριβωθεί η συμμετοχή των κατηγορούμενων σ ε -11- διαρρήξεις και 15- απόπειρες σε ΑΤΜ, σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της Κορινθίας. Το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική ομάδα από την παράνομη δράση της, υπερβαίνει το χρηματικό ποσό του 1.170.000 ευρώ.

5261606

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ