Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι της αστυνομίας στην «Κιβωτό του Κόσμου» – «Φύλλο και φτερό» οι δομές σε Ιωάννινα, Καλαμάτα, Χίος

Αιφνιδιαστικούς ελέγχους πραγματοποιούν από χθες το απόγευμα αστυνομικοί σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου στην επαρχία.

Μετά τη δομή στον Κολωνό, έρευνες πραγματοποιήθηκαν χθες στις δομές στην Χίο, έπειτα στην Καλαμάτα και το μεσημέρι της Παρασκευής στα Ιωάννινα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, αστυνομικοί της ασφάλειας Ιωαννίνων με δικαστικό λειτουργό λίγο μετά τις 13:00 πέρασαν την πόρτα της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Πωγωνιανή και -στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διέταξε η εισαγγελία ανηλίκων- ψάχνουν για στοιχεία που θα ρίξουν φως στην υπόθεση των καταγγελιών.

Απώτερος σκοπός αυτών των ελέγχων είναι να μην καταστραφούν πολύτιμα στοιχεία για την έρευνα, από πρώην στελέχη της ΜΚΟ.

KIBOTOS IOANNIN

Η έρευνα στη Χίο

Έρευνα έγινε χθες Πέμπτη 24/11στη δομή της Κιβωτός του Κόσμου στη Χίο από κλιμάκιο αστυνομικών της υποδιεύθυνσης ασφαλείας του νησιού. Η έρευνα έγινε μετά από σχετική εντολή της οικονομικής αστυνομίας, στο πλαίσιο ελέγχου των οικονομικών της Κιβωτού του Κόσμου.

Πιο συγκεκριμένα, χθες Πέμπτη 24/11 άγνωστος πληροφοριοδότης που επικοινώνησε με τις αρχές στην Χίο αποκάλυψε πως «πετούν έγγραφα από τη δομή της Κιβωτού στο Αίπος».

Άμεσα ενημερώθηκε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και αποφασίστηκε η διενέργεια έκτακτου ελέγχου στη δομή, και η συλλογή οικονομικών στοιχείων από το λογιστήριο της, όπως έγινε και στην Αθήνα.

Δύο αυτοκίνητα της ΕΛ.ΑΣ. έφθασαν στη δομή της Χίου, όπου μετέφεραν φακέλους, οι οποίοι θα φθάσουν στη συνέχεια στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχιστεί ο οικονομικός έλεγχος και η αντιπαραβολή στοιχείων. Στη συγκεκριμένη δομή φιλοξενούνται 15 παιδιά και έχει τρεις εργαζόμενους.

Από κόσκινο περνούν τα οικονομικά της ΜΚΟ

Η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η ΑΑΔΕ και η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, έχουν βάλει στο ερευνητικό στόχαστρο τα οικονομικά στοιχεία της Κιβωτού του Κόσμου, καθώς τα ποσά από δωρεές και χορηγίες ακούγονται υπέρογκα, κάτι που καθιστά αναγκαία τη διερεύνηση της διάθεσης αυτών των χρημάτων στους σκοπούς λειτουργίας της.

Οι δωρεές και χορηγίες από το 2007 έως το 2022, κυμαίνονται κοντά στα 80 εκατομμύρια ευρώ, με περισσότερα από 30 εκατομμύρια την τελευταία πενταετία. Τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, που την περασμένη Τετάρτη, πήραν όλα τα οικονομικά στοιχεία από το λογιστήριο της ΜΚΟ στον Κολωνό, από την πρώτη εικόνα διαπιστώνουν ότι οι εισροές χρημάτων από το 2014 έως σήμερα, ήταν περίπου 5.000.000-6.000.000 ευρώ, προερχόμενα από δωρεές και χορηγίες.

Από χθες το πρωί, τα αρμόδια στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, έχουν ξεκινήσει τις αποστολές των αιτημάτων προς όλα τα τραπεζικά ιδρύματα, προκειμένου να εντοπίσουν τραπεζικούς λογαριασμούς, που διαχειρίζονταν ο πατέρας Αντώνιος, η σύζυγός του, συγγενικά τους πρόσωπα, αλλά και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ.

Στη συνέχεια θα ελέγξουν τις εισροές και κυρίως τις εκροές χρημάτων και τους παραλήπτες τους. Θα εξετάσουν την περίπτωση εικονικών παραστατικών εισροών-εκροών χρημάτων, όπως συνηθίζεται στις περιπτώσεις έρευνας ελεγχόμενων επιχειρήσεων.

Οι αστυνομικοί σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ και την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, θα εξετάσουν τα περιουσιακά στοιχεία των ερευνώμενων προσώπων πριν την ενασχόλησή τους με τις δραστηριότητες της Κιβωτού του Κόσμου, και την πιθανότητα αδικαιολόγητης μεταβολής της στο πέρασμα των χρόνων.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί αναφέρουν ότι οι ΜΚΟ σαν την Κιβωτό του Κόσμου φορολογούνται, με μικρότερης κλίμακας συντελεστή, αλλά υποβάλουν φορολογική δήλωση. Τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων θα αντιπαραβληθούν με τα οικονομικά στοιχεία δωρεών και χορηγιών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν δηλωθεί τα πάντα, και αν όχι, που πήγαν αυτά τα χρήματα.

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, αναφέρουν ότι αυτή η έρευνα θα διαρκέσει τουλάχιστον 2-3 μήνες, και τα αποτελέσματά της θα υποβληθούν στους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς. Οι ερευνητές αστυνομικοί θα πηγαίνουν όπου «τους πάει η έρευνα», λένε χαρακτηριστικά.

Οι ταυτόχρονες έρευνες από τις τρεις οικονομικές υπηρεσίες, μπορεί να συγκλίνουν και η καθεμιά να στρέφει τις ενέργειες σε άλλα επίπεδα και στόχους. Η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος θα ελέγξει πρόσωπα και μπορεί για παράδειγμα να μπλοκάρει λογαριασμούς ατόμων, η ΑΑΔΕ να κάνει φορολογικό και διοικητικό έλεγχο, ενώ τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας την ενδιαφέρει το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης.

Από την Αρχή για το Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος φαίνεται να εξετάζονται πληροφορίες, ότι πρώην κορυφαίο στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου, στις 22 Νοεμβρίου, πήγε σε τράπεζα της Αθήνας και κατευθύνθηκε σε τραπεζική θυρίδα, από την οποία εικάζεται ότι πήρε μέρος του περιεχομένου της, προκειμένου να το μεταφέρει σε θυρίδα άλλης τράπεζας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ