Άδειες Καρέκλες: Κίνημα σε πάνω από 50 κεντρικές πλατείες σε όλη την Ελλάδα

Με άδειες καρέκλες θα γεμίσουν σήμερα το βράδυ κεντρικές πλατείες όπως αυτή του Συντάγματος στην Αθήνα και του Γεωργίου στην Πάτρα αλλά και χώροι γύρω από τοπόσημα όπως ο Λευκός Πύργος στην Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της μαζικής κινητοποίησης του κλάδου της εστίασης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο News24/7 ο κ. Γιώργος Καβαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), που ηγείται της κίνησης, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθούν σε πάνω από 50 σημεία σε όλη την Ελλάδα. Με την κίνηση αυτή οι επαγγελματίες του χώρου θέλουν να εκφράσουν την ανησυχία τους λίγο πριν την άρση των μέτρων και στον δικό τους κλάδο. 

Το 80% δεν σκοπεύει να ανοίξει

Όπως δήλωσε ο κ. Καβαθάς “σχεδόν το 80% των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης και του καφέ δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να ανοίξουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων καθώς με τα μέτρα που έχει ανακοινωθεί θα απολεσθεί τουλάχιστον το 60% της δυναμικότητας των περισσοτέρων καταστημάτων”.

Παρόλα αυτά διατήρησε την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί “χρυσή τομή” καθώς ήδη είναι σε εξέλιξη διαβούλευση με κυβερνητικούς παράγοντες ώστε να υπάρξουν αλλαγές προς το καλύτερο οι οποίες αναμένεται να προσδιορισθούν πιθανότατα και εντός της επόμενης εβδομάδας.

Άδειες καρέκλες: Αυτές είναι οι θέσεις του κινήματος

Για την όσο πιο ομαλή γίνεται επιστροφή στην κανονικότητα η ΠΟΕΣΕ και το κίνημα Άδειες Καρέκλες έχει καταθέσει δημόσια θέσεις και προτάσεις προς όλα τα αρμόδια υπουργεία. Συγκεκριμένα, μεταξύ των άλλων, ζητάει από το Υπουργείο Οικονομικών την μείωση στο 6% του συντελεστή ΦΠΑ σε όλο τον κλάδο από την 1η Ιουνίου, την κατάργηση προκαταβολής φόρου 100% για τα εισοδήματα 2019 καθώς και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Σε ότι αφορά το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεις μεταξύ των θέσεων την ΠΟΕΣΕ είναι δοθούν χαμηλότοκα δάνεια στις επιχειρήσεις του Κλάδου στο 25% του κύκλου εργασιών με εγγύηση του Ελλληνικού Δημοσίου κατά 80% 7ετούς διάρκειας με 12μηνη περίοδο χάριτος και επιδοτούμενο επιτόκιο από το ΤΕΠΙΧ.

Σε ότι αφορά τα ενοίκια οι επαγγελματίες που βρίσκονται πίσω από τις “Άδειες Καρέκλες” ζητούν την επιδότηση του ενοικίου κατά 100% κατά την περίοδο που οι επιχειρήσεις είναι κλειστές και μετά την επαναλειτουργία καταβολή του 60% με επιδότηση κατά 50% από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τέλος ως προς τα εργασιακά ανάμεσα στις προτάσεις είναι και να υπάρξει πρόβλεψη για την κάλυψη του εισοδήματος των εργαζομένων, που θα θιγούν από τα μέτρα

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ