Είναι 56% πιο μολυσματικό το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, λένε οι Βρετανοί

Ανησυχητικά είναι τα νέα στοιχεία για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού που «πολιορκεί» τη Βρετανία.

Σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε η ανεξάρτητη επιτροπή Sage, ένα συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης Τζόνσον στα θέματα που άπτονται του κορωνοϊού, πλέον υπάρχουν επαρκή στοιχεία που φανερώνουν ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού είναι πολύ πιο μολυσματικό.

Η επιτροπή, σύμφωνα με τη Daily Mail, ενημέρωσε εγγράφως την κυβέρνηση ότι η μετάλλαξη του κορωνοϊού με την ονομασία (B117 ή B.1.1.7) είναι «56% πιο μολυσματική από την “προκάτοχό” της». Αυτό, όπως σημειώνουν, είναι πιθανό να οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους από τον κορωνοϊό το 2021 απ’ ό,τι το 2020, ανεξάρτητα από το αν επιβληθούν εθνικά lockdown.

Οι επιστήμονες του Sage επισημαίνουν ότι ο λόγος που ενδέχεται να «εκτοξεύσει» τον αριθμό των θανάτων το 2021 είναι ότι με το νέο στέλεχος του ιού θα καταγραφεί μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων. «Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι Βρετανοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα κολλήσουν τον ιό» λέει η Daily Mail.

Η έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν έχει καταλήξει σε ενδείξεις ότι η μετάλλαξη B117 του κορωνοϊού, είναι πιο θανατηφόρα. «Ομως ακόμη κι αν “σκοτώνει” το ίδιο ποσοστό ανθρώπων που μολύνονται, τότε τα περισσότερα κρούσματα θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε περισσότερους θανάτους», προσθέτει η βρετανική εφημερίδα. Υπενθυμίζεται ότι ταυτόχρονα «τρέχουν» έρευνες για να φανεί αν η νέα μετάλλαξη θα «ακυρώσει» την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Συναγερμός για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού -Αναλυτικά η έκθεση της Sage

Στο κείμενο που δημοσιοποίησε η ανεξάρτητη επιτροπή Sage τονίζεται αρχικά:

«Η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ιδιαίτερα στην Αγγλία και την Ουαλία, επιδεινώνεται με ραγδαίο ρυθμό. Πλέον υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού (B117) είναι σημαντικά πιο μολυσματική από τα προηγούμενα στελέχη. Αυτό καθιστά χειρότερη μια ήδη άσχημη κατάσταση. Τα κρούσματα αυξάνονται σε όλες τις ζώνες (Tiers), ακόμα και στις περιοχές όπου το νέο στέλεχος του ιού σπανίζει. Οπως ανακοίνωσε ο Ματ Χάνκοκ στις 23 Δεκεμβρίου, οι ζώνες 1 με 3 δεν μπορούν πλέον να περιορίσουν τη διασπορά του νέου στελέχους.»

Σύμφωνα με τα στοιχεία επιστημόνων που επικαλείται η ανεξάρτητη επιτροπή, το νέο στέλεχος του ιού εντοπίζεται σε διάφορες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και η τάση επικράτησης εξαπλώνεται ταχύτατα από τα νοτιανατολικά προς την υπόλοιπη Αγγλία. Μοντέλο του London School of Hygiene and Tropical Medicine εκτιμά ότι το νέο στέλεχος θα αποτελεί το 90% των νέων κρουσμάτων μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Μέτρα – «σοκ» για να περιοριστεί η διασπορά του νέου στελέχους

«Οι συναθροίσεις την ημέρα των Χριστουγέννων σε εσωτερικούς χώρους και για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως επιτρέπεται στις ζώνες 1 με 3 στην Αγγλία, προλειαίνει το έδαφος για χιλιάδες περιστατικά υπερμετάδοσης. Λαμβάνοντας υπόψιν τα δεδομένα για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο» προσθέτει η ομάδα Sage.

Η ανεξάρτητη επιτροπή Sage καταλήγει με συστάσεις προς την κυβέρνηση που πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα:

  1. Να ανακαλέσει τη χαλάρωση των μέτρων και να απαγορεύσει τις συναθροίσεις στα σπίτια τα Χριστούγεννα (πέρα από εξαιρέσεις και «κοινωνικές φούσκες»)
  2. Να θέσει άμεσα στο «κόκκινο» (tier 4) όλες τις περιοχές της Αγγλίας για να περιορίσει τη διασπορά του ιού όσο είναι δυνατόν, όσο οι επιστήμονες συνεχίζουν να αντλούν περισσότερα στοιχεία για το νέο στέλεχος του ιού.
  3. Να καταρτιστεί ένα έκτακτο σχέδιο για ασφαλή εκπαίδευση (σ.σ. πιθανό σενάριο τα κλειστά σχολεία) τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
  4. Ολη η προσπάθεια να εστιαστεί στη μαζική εκκίνηση των εμβολιασμών.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ