25η Μαρτίου: Γιγάντιο πανό για την Επανάσταση στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Στα γαλανόλευκα ντύθηκε το δημαρχείο της Θεσσαλονίκης ενόψει των εορτασμών της 25ης Μαρτίου

Πανό για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης με τα λόγια του Ρήγα Φεραίου «Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλα», αναρτήθηκε πριν από λίγο έξω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, παρουσία του δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Εκτός από το πανό θα αναρτήθηκαν και δύο σημαίες της Ελληνικής Επανάστασης στους ιστούς του Δημαρχείου. Πρόκειται για τη Σημαία των Κολοκοτρωναίων, που είναι ίσως η πιο διαδεδομένη σημαία των Ελλήνων Αγωνιστών, καθώς και για τη Σημαία του Εμμανουήλ Παππά.

thesspano2

thesspano3

Οι δράσεις του δήμου Θεσσαλονίκης για την 25η Μαρτίου

Ανήμερα της εθνικής επετείου, στις 11.00 το πρωί, θα προβληθεί η δράση της Δημοτικής Πινακοθήκης «Ζωντανεύοντας τους πίνακες».

Για την υλοποίησή της έχουν επιλεγεί πέντε εμβληματικά έργα με θέμα την Ελληνική Επανάσταση: «Η Σφαγή της Χίου» και «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» του Eugène Delacroix, «Η Ελλάς Ευγνωμονούσα» του Θεόδωρου Βρυζάκη, «Η Αυτοθυσία» του François – Émile de Lasanc και «Ελληνίδες εκλιπαρούν την Παναγία για βοήθεια» του Ary Scheffer.

Οι εικόνες των έργων αυτών έχουν εκτυπωθεί σε banners μεγάλων διαστάσεων, μπροστά από τα οποία ηθοποιοί με την ίδια ένδυση αναπαριστούν την κεντρική μορφή κάθε έργου (tableaux vivants).

Το project πλαισιώνεται με μουσική, λογοτεχνικά κείμενα, ποιήματα και γραπτά της εποχής και θα παρουσιαστεί σε όλα τα ψηφιακά μέσα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το 1821 στον Λευκό Πύργο

Το απόγευμα της 25ης Μαρτίου στην επιφάνεια του Λευκού Πύργου θα αποτυπωθούν τρισδιάστατα η ημερομηνία, το μήνυμα της Επανάστασης του 1821 και η εικόνα Έλληνα Αγωνιστή.

Επετειακά αφιερώματα έχουν προετοιμάσει και τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, η Δημοτική Τηλεόραση-TV100, ανήμερα της επετείου, στις 10.00 το βράδυ, θα προβάλει μια ειδική εκπομπή–αφιέρωμα με τίτλο «1821: τα όπλα των Ελλήνων».

Αντίστοιχα, ένα ραδιοφωνικό αφιέρωμα με τίτλο «Λόγος περί Ελευθερίας» θα μεταδώσει το δημοτικό ραδιόφωνο-FM100 το πρωί της 25ης Μαρτίου από τις 9.00 έως τις 11.00.

(Πηγή: ThessToday)

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ