15χρονος Κερατσίνι – αυτοκτονία: Έρευνες για το αν επηρεάστηκε από βιντεοπαιχνίδι

Πέπλο μυστηρίου έχει σκεπάσει από το απόγευμα της Δευτέρας (1/3) την υπόθεση της αυτοκτονίας 15χρονου αγοριού μέσα στο σπίτι του στο Κερατσίνι. Μπροστά στο θλιβερό θέαμα βρέθηκε πρώτη η μητέρα του 15χρονου, η οποία τον εντόπισε κρεμασμένο από το πόμολο της ντουλάπας του με το λουρί του σκύλου. Αμέσως η μητέρα κάλεσε βοήθεια, με τους γείτονες -μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο- να προσπαθούν μάταια να τον συνεφέρουν. Λίγο αργότερα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αττικόν», όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Σύμφωνα με πηγές, οι έρευνες των Αρχών σε αυτό το σημείο επικεντρώνονται στο εάν ο νεαρός επηρεάστηκε από κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι στο διαδίκτυο και γι’ αυτόν τον λόγο κατασχέθηκε και ο ηλεκτρονικός του υπολογιστής.

Η «Μπλε Φάλαινα»

Ένα από τα στοιχεία που ερευνούν οι αστυνομικοί είναι ο άτυχος νεαρός συμμετείχε στη μακάβρια διαδικτυακή πρόκληση της «Μπλε Φάλαινας». Ο υπολογιστής του 15χρονου ήταν ανοιχτός όταν τον βρήκε η μητέρα του, ενώ στο γραφείο δίπλα του είχε το κινητό του. Σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι έτσι έγινε, θα είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που αποδίδεται θάνατος στο συγκεκριμένο παιχνίδι, από το οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες έφηβοι στο εξωτερικό.

Οι έρευνες πάντως μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν αποκαλύψει κάτι τέτοιο, με το μυστήριο να μεγαλώνει, αφού μαρτυρίες αναφέρουν ότι το παιδί δεν είχε εμφανίσει στο παρελθόν σημάδια που να δικαιολογούν την πράξη του. Παράλληλα, αναμένεται να ερευνηθεί εάν ο 15χρονος βίωσε το τελευταίο διάστημα κάποια απόρριψη, γεγονός που τον ώθησε να βάλει τέλος στη ζωή του. Την υπόθεση μέχρι στιγμής ερευνά η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πειραιά.

Νίνα Κασιμάτη: Η αυτοκτονία του 15χρονου μαθητή επιβάλλει στην πολιτεία να πάρει ουσιαστικά μέτρα

Η Βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίνα Κασιμάτη, εκφράζει τη βαθιά της οδύνη για την αυτοκτονία του 15χρονου μαθητή στο Κερατσίνι, απευθύνει θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένεια, τους συμμαθητές και τους καθηγητές του και δηλώνει ότι αυτή η τραγωδία επιβάλλει στην πολιτεία να πάρει άμεσα μέτρα για την ψυχική υγεία παιδιών κι εφήβων, που επιβαρύνεται λόγω του εγκλεισμού, των συνεπειών της πανδημίας και των ψηφιακών κινδύνων οι οποίοι συνιστούν ενδεχόμενη απειλή ακόμη και για την ίδια τους τη ζωή.

Συναφώς, η Νίνα Κασιμάτη κατέθεσε σήμερα Αναφορά στη Βουλή προς τους κ.κ. Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, Υγείας Βασίλη Κικίλια, Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, την από 02/03/2021 σχετική Ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Κερατσινίου-Δραπετσώνας, με την οποία ζητούν τη λήψη ουσιαστικών και στοχευμένων μέτρων.

«Με μεγάλη μας λύπη μάθαμε ότι ένας μαθητής της Γ’ Γυμνασίου του 1ο Γυμνασίου Κερατσινίου έδωσε με τον πιο σκληρό τρόπο τέλος στην ζωή του. Οι αιτίες που οδήγησαν τον μαθητή σε αυτή την ενέργεια δεν είναι ξεκάθαρες. Στη δεδομένη όμως χρονική στιγμή, στην κορύφωση μιας πανδημίας που αντιμετωπίστηκε με εγκλεισμό και αποξένωση κι όχι με ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, που στέρησε στα παιδιά μας πέρα από εκπαίδευση, επικοινωνία και συντροφικότητα, την αλληλεγγύη και τις ξέγνοιαστες στιγμές της ηλικίας τους, ας σκεφτούμε όλοι εμείς οι γονείς ποια είναι τα αίτια που οδηγούνται οι νέοι σε αυτό το σημείο; Ας προβληματιστούμε για την απώλεια των στενών ανθρώπινων σχέσεων, για την κυριαρχία των απρόσωπων διαδικτυακών «φίλων», για όλους τους περιορισμούς, ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας, που δεν αφήνουν χρόνο και χώρο στους νέους να εκφραστούν, να εκτονωθούν.

ΕΚΑΒ ασθενοφόρο μάσκα

Μπροστά σε τέτοια δυσάρεστα γεγονότα, η απουσία ουσιαστικών και στοχευόμενων παρεμβάσεων εκ μέρους της πολιτείας, γίνεται καταφανής.

Καλούμε την πολιτεία, με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους, τις ηγεσίες των υπουργείων Παιδείας, Δικαιοσύνης και Προστασίας του πολίτη, τον Δήμο με όποιες υποστηρικτικές υπηρεσίες μπορεί να διαθέτουν και όσες επιβάλλεται να δημιουργήσουν, να πάρουν θέση, να προστατεύσουν το μέλλον αυτής της χώρας, να προστατεύσουν τα παιδιά μας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι, καλούμε όλους τους γονείς να αγωνιστούν για να μην σωπάσει καμιά παιδική φωνή. Απαιτούμε από την πολιτεία να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της, πολύ περισσότερο στις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία του τελευταίου χρόνου. Ας μην ξεχνάμε ότι σε τέτοιες δύσκολες περιστάσεις ο ρόλος των οργανώσεων γονέων είναι εξαιρετικά χρήσιμος.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του μαθητή μας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ