Απώλεια βάρους: Το λάθος που κάνετε και δεν χάνετε κιλά

Ενώ η διατροφή και η άσκηση παίζουν τεράστιο ρόλο αναφορικά με το βάρος, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν ή να χαλάσουν την προσπάθειά σας ως προς την απώλεια βάρους. Ένας διάσημος γυμναστής συζήτησε με το Shape έναν πιθανό λόγο που μπορεί να μην χάνετε βάρος και δεν έχει καμία σχέση με την άσκηση ή τη διατροφή σας.

Μπορεί να σαμποτάρετε την απώλεια βάρους σας με πολύ λίγο ύπνο

Απώλεια βάρους

Όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο στο Shape ποιο είναι το μοναδικό εμπόδιο που εμποδίζει την απώλεια βάρους, ο γυμναστής επισήμανε την έλλειψη ύπνου ως ένοχο.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι αποτυγχάνουν να συνειδητοποιήσουν ότι ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος θέτει τις βάσεις για όλα τα υπόλοιπα», εξήγησε ο γυμναστής και πρόσθεσε: «Ένας καλός νυχτερινός ύπνος όχι μόνο δίνει στο σώμα και τον εγκέφαλό σας την ευκαιρία να ανακάμψουν, αλλά βοηθά επίσης στην εξισορρόπηση των επιπέδων των ορμονών σας».

Ο γυμναστής συνέχισε να περιγράφει συγκεκριμένες ορμόνες που τόσο επηρεάζονται από τον ύπνο όσο και επηρεάζουν το βάρος. Για παράδειγμα, η λεπτίνη και η γκρελίνη είναι σημαντικές ορμόνες για την αύξηση και την καταστολή της όρεξής μας και μπορούν να βγουν εκτός ελέγχου με την έλλειψη ύπνου.

Γυναίκα που κοιμάται με μάσκα

Ο ισχυρισμός αυτός έχει υποστηριχθεί από προηγούμενες ερευνητικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης του 2004 που δημοσιεύθηκε στο PLOS Medicine. Οι ερευνητές διαπίστωσαν σύνδεση μεταξύ της μικρής διάρκειας ύπνου και των αυξημένων επιπέδων της γκρελίνης (της ορμόνης που μας λέει να τρώμε περισσότερο) και των χαμηλότερων επιπέδων της λεπτίνης (του ενσωματωμένου κατασταλτικού της όρεξής μας). Με τη σειρά τους, όσοι κοιμόντουσαν λιγότερο ανά νύχτα είχαν, επίσης, υψηλότερο ΔΜΣ.

Έτσι, αν είστε κάποιος που δεν χάνει βάρος, παρά τις αλλαγές στη διατροφή και την άσκηση, ίσως θα έπρεπε να εξετάσετε τις συνήθειες του ύπνου σας για να βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε αρκετά. Αλλά πόσος είναι αρκετός; Το Ίδρυμα Ύπνου συνιστά στους ενήλικες μεταξύ 18 και 64 ετών να κοιμούνται μεταξύ επτά και εννέα ωρών για βέλτιστη υγεία.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ