Η Μαδρίτη κλωνοποιεί βελανιδιές που έπεσαν κατά τη χιονοθύελλα -Τα πολύτιμα δέντρα που προσφέρουν τον καρπό τους στον ισπανικό χοίρο [βίντεο]

Μετά το πέρασμα της χειρότερης εδώ και δεκαετίες χιονοθύελλας, που προκάλεσε ζημιές σε μισό εκατομμύριο από τα δένδρα της Μαδρίτης, εξειδικευμένη ομάδα διάσωσης δένδρων αναλαμβάνει να κλωνοποιήσει τα πιο πολύτιμα είδη, δημιουργώντας γενετικά πανομοιότυπα αντίγραφα για να μπορέσουν να τα χαρούν οι επόμενες γενιές.

Η καταιγίδα «Φιλομένα» έπληξε στις αρχές Ιανουαρίου την κεντρική Ισπανία, με συνέπεια να πληγούν οι μεταφορές προς την πρωτεύουσα και να προκληθούν ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Η μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή των τελευταίων ετών

«Είναι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή των τελευταίων ετών», λέει ο Φρανθίσκο Μολίνα, επικεφαλής του τμήματος αγροδασικών συστημάτων στο ινστιτούτο αγροτικής ανάπτυξης IMIDRA της Μαδρίτης. «Υπήρξε μια άνευ προηγουμένου απώλεια φυσικής κληρονομιάς».

Με το πριόνι κλαδέματος στο χέρι, στο προάστιο Λας Ρόθας, σκαρφαλώνει πάνω σε μια 100χρονη φελλοφόρο δρυ, που κατέρρευσε κάτω από αρκετούς τόνους χιονιού. Αφού κόβει ένα μεγάλο κλωνάρι, το καθαρίζει με κόπο από τα πιο μικρά κλαδιά και το κόβει σε κομμάτια των 20 εκατοστών, που θα συσκευαστούν και θα σταλούν στο εργαστήριο.

Αντικαθίστανται τα δέντρα με συναισθηματική αξία στην Ισπανία

Εδώ και 10 χρόνια, το IMIDRA καταχωρίζει σε καταλόγους και κλωνοποιεί τα πιο πολύτιμα δένδρα της Μαδρίτης, αλλά μετά τη «Φιλομένα» το ινστιτούτο προσφέρθηκε να βοηθήσει να αντικατασταθούν και δένδρα με συναισθηματική αξία.

Μέχρι στιγμής έχουν δεχθεί αιτήματα από 30 τοπικές αρχές για να κλωνοποιήσουν περισσότερα από 100 είδη, ανάμεσά τους φελλοφόρες δρύες και αριές (δρυς η αρία).

Τροφή για τον φημισμένο ισπανικό χοίρο

Εμβληματικές της ισπανικής ενδοχώρας, οι αειθαλείς δρύες συντηρούν με τα βελανίδια τους τούς φημισμένους ισπανικούς χοίρους, όμως το γεγονός ότι διατηρούν τα φύλλα τους τις κάνει πολύ ευάλωτες στο βαρύ χιόνι.

Την προσπάθεια κλωνοποίησης περιπλέκει το γεγονός ότι οι δρύες δεν μπορούν να αναπαραχθούν με απλό μόσχευμα, κάτι που αναγκάζει την ομάδα να υιοθετήσει μια πιο περίπλοκη προσέγγιση, γνωστή ως σωματική εμβρυογένεση -το αντίστοιχο της εξωσωματικής γονιμοποίησης για τα φυτά.

Τα δείγματα καθαρίζονται με βούρτσα, εμβαπτίζονται σε μυκητοκτόνα και μετά τοποθετούνται σε ένα υπόστρωμα για να βγάλουν φρέσκα φύλλα.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να προκαλέσουμε τον σχηματισμό σπόρων βελανιδιού απ’ αυτά τα φύλλα», λέει η ερευνήτρια του IMIDRA, Ινμακουλάδα Χερνάντεθ.

Θα χρειαστούν δεκαετίες για να αντικατασταθούν τα δένδρα που χάθηκαν, όμως ο Μολίνα πιστεύει πως αξίζει τον κόπο να διαφυλαχθούν τα γονίδια δένδρων, τα οποία άντεξαν έναν αιώνα κλιματικής αλλαγής, ασθενειών των φυτών και επιθέσεων εντόμων. «Όταν χάνουμε κάποιο, ερχόμαστε τρέχοντας», λέει.

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ