Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Χωρίς τεστ για Covid-19 πριν το αντιγριπικό εμβόλιο

Σύγχυση δημιουργήθηκε από τις οδηγίες που απέστειλε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σύμφωνα με τις οποίες το εμβόλιο της γρίπης θα πρέπει να το κάνουν όσοι δεν έχουν κορονοϊό.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών πήρε επισήμως θέση τονίζοντας πως δεν απαιτείται τεστ για τον Covid-19 σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να κάνει το αντιγριπικό εμβολιασμό.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, έκανε συγκεκριμένα, την ακόλουθη δήλωση:

“Με αφορμή δηλώσεις που έγιναν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό και τη διενέργεια του τεστ κατά του κορονοϊού Sars-CoV-2, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν απαιτείται έλεγχος για Covid-19 πριν τον αντιγριπικό εμβολιασμό, σύμφωνα και με τις συστάσεις Διεθνών Οργανισμών και Επιστημονικών Φορέων”.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος ΔΣ Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κ. Λουράντος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 δήλωσε πως “για να κάνει κάποιος το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να είναι υγιής”. Ο ίδιος αποσαφήνισε πως δε χρειάζεται τεστ για τον Covid-19 αλλά “ο γιατρός θα πρέπει να κάνει έλεγχο για το αν ο ασθενής είναι υγιής, αν έχει δηλαδή συμπτώματα ή όχι”.

“Για να κάνει κανείς το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να είναι υγιής. Και επειδή απαιτείται ιατρική συνταγή για τη χορήγηση του εμβολίου ο γιατρός θα πρέπει να ελέγξει αν ο εμβολιαζόμενος είναι ασθενής κορονοϊού -συμπτωματικός ή όχι- και αν είναι θα πρέπει να αναβληθεί ο εμβολιασμός αργότερα” είπε ο κ. Λουράντος, υπογραμμίζοντας πως την ευθύνη της συνταγογράφησης την έχει ο ιατρός.

“Είναι γεγονός ότι τα εμβόλια που θα έρθουν στην Ελλάδα είναι 4 εκατομμύρια. Φέτος υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Υπάρχει προτροπή τα παιδιά να εμβολιαστούν από τους παιδίατρους. Δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός θα πρέπει να συνταγογραφηθεί, θα πρέπει ο φαρμακοποιός να ξέρει ότι αν δεν έχει συνταγή από τον γιατρό δεν μπορεί να κάνει το εμβόλιο” συνέχισε ο κ. Λουράντος. “Αν ο γιατρός έχει την οποιαδήποτε αμφιβολία για την υγεία, δεν θα γίνεται συνταγογράφηση ηλεκτρονική ώστε ο ενδιαφερόμενος να έρθει στο φαρμακείο με ασφάλεια και να κάνει το εμβόλιο”.

Εμβόλια για τη γρίπη
Εμβόλια για τη γρίπη

Με συνταγή γιατρού

Υπενθυμίζεται πως και φέτος,  ο αντιγριπικός εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί  με συνταγή γιατρού και κατά προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες και άτομα άνω των 60 ετών.

Η έναρξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των αντιγριπικών εμβολίων το οποίο συστήνεται για άνω των 60 ετών και για όσους ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου θα ξεκινήσει στις 28 Σεπτεμβρίου.

Με εγκύκλιο του το υπουργείο Υγείας και για λόγους ορθού προγραμματισμού και προάσπισης της Δημόσιας Υγείας γνωστοποιεί τα εξής:

  • Κάθε ιατρική συνταγή, που περιέχει αντιγριπικό εμβόλιο, εκδίδεται αυστηρά βάσει των οδηγιών του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών και είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονική.
  • Χειρόγραφη συνταγογράφηση αντιγριπικών εμβολίων θα γίνεται μόνο στις εξής περιπτώσεις:

Α) Ασφαλισμένοι φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Β) Πολίτες (τουρίστες) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκές Ένωσης καθώς και οι Ευρωπαίοι πολίτες που δεν κατέχουν ΕΚΑΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας)

Γ) Μετανάστες, που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ)

  • Σε κάθε περίπτωση, η χειρόγραφη συνταγή, θα καταχωρείται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από το φαρμακείο στο οποίο εκτελείται, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΗΔΙΚΑ και θα πληροί τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αντιγριπικών εμβολίων.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του Sportlive.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ