Ο κίνδυνος να γίνει… Βαρβάκειος η Ερμού με το SMS στο 13032

Τα μαγαζιά θα ανοίξουν στις 22 ή στις 29 Μαρτίου, όχι με click away, αλλά με SMS στο 13032. Ωστόσο, το ενδεχόμενο να ισχύσει και χιλιομετρικός περιορισμός στα ψώνια ενέχει κινδύνους, όπως εξάλλου μας δίδαξε και το παράδειγμα με τον κωδικό 2.

Άνοιγμα καταστημάτων από 22 ή 29 Μαρτίου προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, όμως δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα το πώς θα ανοίξουν τα μαγαζιά και αν θα ισχύσουν τελικά τα σενάρια που διαρρέονται. Ένα από αυτά, κάνει λόγο και για χιλιομετρικό περιορισμό για τα ψώνια στα εμπορικά καταστήματα, ό,τι δηλαδή ισχύει σήμερα και με τον κωδικό 2 για το σούπερ μάρκετ και την προμήθεια αγαθών πρώτης ανάγκης.

Πιο αναλυτικά, όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης η μέθοδος του click away δεν θα ισχύει μόλις ανεβάσουν ξανά ρολά τα καταστήματα, παρά τα ψώνια θα γίνονται με το SMS στο 13032, υπηρεσία που είναι ήδη έτοιμη για χρήση. Η παρουσία των καταναλωτών στα εμπορικά καταστήματα θα έχει χρονικό περιορισμό τριών ωρών, ενώ θα ισχύουν και τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει ένας επιπλέον περιορισμός, αυτός των 2 χιλιομέτρων. Έτσι, αν επαληθευτεί αυτό, οι καταναλωτές δεν θα μπορούν να κάνουν ψώνια εκτός του δήμου τους, όπως ακριβώς κάνουν τις τελευταίες ημέρες και για τα είδη πρώτης ανάγκης. 

Όμως, αυτό ενέχει έναν κίνδυνο και το πιο σημαντικό είναι πως οι αρμόδιοι έχουν ήδη δει τις συνέπειες του χιλιομετρικού περιορισμού σε άλλους κλάδους της οικονομίας. 

Ο κίνδυνος αυτός είναι να μείνουν εκτός της εμπορικής δραστηριότητας καταστήματα που είναι σε μεγάλους γνωστούς δρόμους στα αστικά κέντρα, όπως είναι η Ερμού στην Αθήνα ή η Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη. Και αυτό γιατί απέχουν περισσότερα από 2 χιλιόμετρα από τις περισσότερες γειτονιές. Αξίζει να σημειωθεί πως στα μεγάλα εμπορικά σημεία είναι πολλά μικρά μαγαζιά και όχι μόνο γνωστές αλυσίδες ή εμπορικά κέντρα

Κάτι ανάλογο εξάλλου συνέβη και με την Βαρβάκειο, με τους εμπόρους να κατεβάζουν -την περασμένη εβδομάδα- τα ρολά σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καθώς ο περιορισμός των 2 χιλιομέτρων έχει αδειάσει τη γνωστή αγορά, αφού οι πολίτες δεν μπορούν πια να μεταβούν. Ο πρόεδρος ιχθυαγοράς Βαρβακείου, Σπύρος Κοράκης, ανέφερε ότι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ιχθυοπώλες με τη μεγάλη πτώση του τζίρου τους λόγω του νέου μέτρου κατά του κορονοϊού που λήφθηκε σε σχέση με τον χιλιομετρικό περιορισμό που έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν πελάτες. «Δύο αιώνες τώρα η αγορά εξυπηρετεί όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής… Είναι άδικο…» είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο σήμερα και για άνοιγμα της εστίασης από τα μέσα Απριλίου -δηλαδή πριν το Πάσχα- μόνο όμως σε εξωτερικούς χώρους. Όλα, όπως έσπευσε να διευκρινίσει- θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ