Το πλαφόν στο φυσικό αέριο, η αντίδραση Πούτιν και το «αντάρτικο» του ΟΠΕΚ

«Εκρηκτικό» ενεργειακό κοκτέιλ στην Ευρώπη με τα δύσκολα να είναι μπροστά. Η Κομισιόν προχωρά σε αλλαγή πλεύσης για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, ενώ ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη θα «παγώσει». Την ίδια ώρα, ο ΟΠΕΚ περιορίζει την παραγωγή πετρελαίου αυξάνοντας τις τιμές. Αλλά αυτά είναι μόνο μερικές από τις πτυχές του προβλήματος της πρωτόγνωρης ενεργειακής κρίσης.

Οι τιμές του φυσικού αερίου, που αυξήθηκαν τους μήνες μετά την εισβολή τον Φεβρουάριο, έχουν υποχωρήσει. Αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι βραχύβιο καθώς οι χώρες ανταγωνίζονται για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και άλλες εναλλακτικές λύσεις για τις παραδόσεις ρωσικών αγωγών.

Για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του «πόνου», η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, ένα ζήτημα που έχει διχάσει το μπλοκ των 27, καθώς ορισμένες χώρες ανησυχούν ότι θα μπορούσε να δυσχεράνει την εξασφάλιση του εφοδιασμού.

Έτσι, στο τραπέζι των «27» της Ε.Ε. θα βρεθεί κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας, την Παρασκευή (7/10), το ενδεχόμενο επιβολής προσωρινού ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου, με φόντο και την κριτική που ασκείται στο Βερολίνο για το πακέτο των 200 δισ. ευρώ που ρίχνει στη γερμανική αγορά.

«Με τις αποθήκες φυσικού αερίου σχεδόν στο 90%, η Ευρώπη θα επιβιώσει τον ερχόμενο χειμώνα με μερικές μόνο μώλωπες, όσο δεν υπάρχουν πολιτικές ή τεχνικές εκπλήξεις», δήλωσε ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του IEA με έδρα το Παρίσι.

Οι πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η οποία βασιζόταν ιστορικά στη Ρωσία για περίπου το 40% του φυσικού της αερίου, θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, όταν οι αποθηκευτικοί χώροι θα πρέπει να ξαναγεμιστούν αφού η υψηλή χειμερινή ζήτηση έχει αποστραγγιστεί στο 25%-30%, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Αυτός ο χειμώνας είναι δύσκολος, αλλά ο επόμενος χειμώνας μπορεί επίσης να είναι πολύ δύσκολος», είπε ο Μπιρόλ σε δημοσιογράφους στη Φινλανδία.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν κινηθεί για να μετριάσουν στους καταναλωτές τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών και την Τετάρτη (5/10), η Γερμανία δήλωσε ότι θα επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος το επόμενο έτος πληρώνοντας περί τα 13 δισ. ευρώ για τα τέλη χρήσης που χρεώνονται από τα τέσσερα δίκτυα μεταφοράς υψηλής τάσης εταιρείες (ΔΣΜ).

Τα τέλη αποτελούν μέρος των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 10% του συνολικού κόστους για τους πελάτες λιανικής και το ένα τρίτο για τις βιομηχανικές εταιρείες σε τομείς όπως ο χάλυβας ή τα χημικά. Η παρέμβαση του Βερολίνου σταθεροποιεί τα τέλη, τα οποία διαφορετικά θα είχαν τριπλασιαστεί λόγω των ραγδαίων τιμών χονδρικής ενέργειας και του αυξανόμενου λειτουργικού κόστους για τους ΔΣΜ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Μέχρι που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, ο αγωγός Nord Stream 1 κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα από τη Ρωσία στη Γερμανία ήταν μια από τις κύριες πηγές φυσικού αερίου της Δυτικής Ευρώπης.

Ο Nord Stream 1 περιλαμβάνει δύο ξεχωριστές γραμμές όπως και ο Nord Stream 2, που ήταν γεμάτος με φυσικό αέριο, αλλά δεν του επιτράπηκε ποτέ να παραδώσει προμήθειες στην Ευρώπη καθώς η Γερμανία ανέστειλε την εξουσιοδότηση λίγο πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Τρεις από τις τέσσερις γραμμές έχουν απενεργοποιηθεί από αυτό που η Δύση και η Ρωσία χαρακτηρίζουν δολιοφθορά, προκαλώντας τεράστιες διαρροές.

Η Φον ντερ Λάιεν είπε στην ομιλία της ότι οι χώρες θα πρέπει επίσης να αρχίσουν να αγοράζουν από κοινού φυσικό αέριο για να αποφύγουν τα κράτη μέλη της ΕΕ να υποβάλουν προσφορές μεταξύ τους στις παγκόσμιες αγορές και να οδηγήσουν τις τιμές ακόμα υψηλότερες.

Οι προηγούμενες εντάσεις στην αγορά φυσικού αερίου είχαν εκτονωθεί καθώς η ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom ξανάρχισε την Τετάρτη (5/10) τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ιταλία μέσω Αυστρίας μετά την επίλυση ζητήματος σχετικά με τις εγγυήσεις που είχε οδηγήσει στην αναστολή των ροών το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου προκειμένου να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις από τα ανώτατα όρια τιμών που επιβλήθηκαν από τη Δύση για τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία.

Eπιστολή Φον ντερ Λάιεν για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου

ursula fon der lien, πλαφον, φυσικο αεριο

H Κομισιόν προχώρησε σε αλλαγή πλεύσης για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, με την πρόεδρο της Επιτροπής να δηλώνει έτοιμη να συζητήσει το ενδεχόμενο, λίγο πριν από την Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα και μετά το πράσινο φως που άναψε σχετικά η γερμανική κυβέρνηση την Τρίτη.

Σε επιστολή της προς του αρχηγούς των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τετάρτη (5/10), η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περιγράφει τις προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τη διαρκή άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου.

«Πρώτον, πρέπει να λάβουμε μέτρα που μπορούν να μειώσουν την τιμή που πληρώνουμε για τις εισαγωγές αερίου μας, διατηρώντας παράλληλα την ασφάλεια του εφοδιασμού. Ως εκ τούτου, συνιστώ την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων με τους αξιόπιστους προμηθευτές μας για τη μείωση των τιμών του εισαγόμενου αερίου κάθε είδους.

Χάρη σε έμπιστους εταίρους όπως η Νορβηγία και οι ΗΠΑ, καταφέραμε να αντικαταστήσουμε το ρωσικό αέριο αγωγών με ταχύτητα ρεκόρ. Ένας οδικός διαπραγματευτικός χάρτης που θα μειώνει το κόστος προμηθειών από αυτούς τους εταίρους θα ήταν προς το αμοιβαίο συμφέρον μας. Οι συνεχιζόμενες συνομιλίες μας με τη Νορβηγία θα πρέπει να καταλήξουν σε μια μακροπρόθεσμη ενεργειακή εταιρική σχέση που αντανακλά την κοινή μας φιλοδοξία απεξάρτησης από τις εκπομπές άνθρακα, προσφέρει προοπτική για χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου εν μέσω της παρούσας κρίσης», αναφέρει.

Προτείνει επίσης κοινή προμήθεια φυσικού αερίου για να μην υπάρχουν εσωτερικοί ανταγωνισμοί που να ανεβάζουν τις τιμές.

«Εν αναμονή της εισαγωγής ενός τέτοιου συμπληρωματικού δείκτη αναφοράς, θα πρέπει να εξετάσουμε έναν περιορισμό τιμών σε σχέση με το TTF με τρόπο που να συνεχίζει να διασφαλίζει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη και σε όλα τα κράτη μέλη και που θα αποδεικνύει ότι η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να πληρώσει οποιαδήποτε τιμή για το φυσικό αέριο», όπως αναφέρει.

Επιπλέον, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρει: «Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου οδηγούν τις υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Θα πρέπει να περιορίσουμε αυτή την πληθωριστική επίδραση του φυσικού αερίου στην ηλεκτρική ενέργεια, παντού στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, συνοδεύοντας τη δράση μας για το εισαγόμενο φυσικό αέριο, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την εισαγωγή ενός προσωρινού ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

Νέο μέτωπο ΗΠΑ μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ

ΟΠΕΚ, πετρέλαιο, αύξηση τιμών

Η απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως καθιστά ξεκάθαρο ότι ο οργανισμός «ευθυγραμμίζεται» με τη Ρωσία, υποστήριξε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, χαρακτηρίζοντάς την «εσφαλμένη».

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε γνωστοποιήσει πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ήταν «απογοητευμένος» με την «κοντόφθαλμη» απόφαση του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ). «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να εξαρτώνται λιγότερο από τον ΟΠΕΚ και τους ξένους παραγωγούς πετρελαίου», ήταν η πρώτη αντίδραση Λευκού Οίκου, δια του εκπροσώπου του, Τζον Κίρμπι.

Οι δεκατρείς χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, και οι δέκα σύμμαχοι τους (με ηγέτιδα δύναμη τη Ρωσία), αποφάσισαν τη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 το 2020, παρά τις αντιδράσεις και τις πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες.

Η συνεδρίαση του ομίλου, γνωστή ως ΟΠΕΚ+, ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε δια ζώσης από τις αρχές του 2020. Η απόφαση των αξιωματούχων του πετρελαίου να συγκεντρωθούν στη Βιέννη συνδέεται με την πρόθεσή τους να κάνουν μια ισχυρή δήλωση στις αγορές ενέργειας σχετικά με τη συνοχή του ομίλου και την προθυμία του να ενεργήσει γρήγορα για την υπεράσπιση των τιμών, εκτιμούν αναλυτές που επικαλούνται οι New York Times.

Μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν στη συνάντηση ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, ο οποίος έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στην προώθηση της συνεργασίας με άλλες μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Η παρουσία του Νόβακ, ο οποίος υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ αλλά όχι από την Ε.Ε., ήταν πηγή αμηχανίας για τους αξιωματούχους στην Ευρώπη, όπου οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν σκληρό χειμώνα λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας που συνδέονται με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, εάν οδηγηθούν από σημαντικές περικοπές στην παραγωγή, πιθανότατα θα εκνευρίσουν την κυβέρνηση Μπάιντεν ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ», ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της Citi. Η JPMorgan είπε επίσης ότι αναμένει η Ουάσιγκτον να λάβει αντίμετρα με την απελευθέρωση περισσότερων αποθεμάτων πετρελαίου.

Ανεβαίνουν οι τιμές του πετρελαίου

πετρέλαιο, τιμές αύξηση

Η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ έχουν δηλώσει ότι επιδιώκουν να αποτρέψουν την αστάθεια παρά να στοχεύσουν σε μια συγκεκριμένη τιμή πετρελαίου. Το πετρέλαιο αναφοράς Brent αυξήθηκε στα 93 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη, μετά την άνοδο που ξεκίνησε την Τρίτη.

Η Δύση έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι «χρησιμοποιεί ως όπλο» την ενέργεια, δημιουργώντας μια κρίση στην Ευρώπη που θα μπορούσε να προκαλέσει τον περιορισμό του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας αυτόν τον χειμώνα. Η Μόσχα κατηγορεί τη Δύση, με τη σειρά της, ότι «εργαλειοποιεί» το δολάριο και τα χρηματοπιστωτικά συστήματα, όπως το SWIFT, ως αντίποινα για πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ενώ η Σαουδική Αραβία δεν έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία, Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι ένας από τους λόγους που η Ουάσιγκτον επιθυμεί χαμηλότερες τιμές πετρελαίου είναι για να στερήσει από τη Μόσχα τα έσοδα από το πετρέλαιο. Οι σχέσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της κυβέρνησης του Μπάιντεν είναι τεταμένες, ειδικά από τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος ταξίδεψε στο Ριάντ φέτος, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει καμία σταθερή δέσμευση συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.

«Η απόφαση είναι τεχνική, όχι πολιτική», όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σουχάιλ αλ-Μαζρούι στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ