Ρεύμα: Όσα αλλάζουν με την ρήτρα αναπροσαρμογής από 1/8

Σαρωτικές αλλαγές από την 1η Αυγούστου έρχονται στους λογαριασμούς ρεύματος μετά την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Η μείωση στους «φουσκωμένους» εδώ και μήνες λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος αφορά μια μεγάλη μερίδα καταναλωτών αλλά δεν περιλαμβάνει όλους.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, από την 1η Αυγούστου 2022 έως την 1η Ιουλίου 2023 δεν εφαρμόζεται σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας χρέωση ρήτρας αναπροσαρμογής ή αντίστοιχης ρήτρας, η οποία συνδέεται με τη διακύμανση μεγεθών της χονδρεμπορικής αγοράς, είτε πρόκειται για τιμολόγια με διακριτή αναγραφή της ανωτέρω ρήτρας είτε για τιμολόγια χωρίς διακριτή αναγραφή αυτής.

Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα ανακοινώνουν σε μηνιαία βάση και σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα τους, τις πάγιες χρεώσεις και τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για το σκέλος ισχύος και ενέργειας που εφαρμόζονται στα τιμολόγια προμήθειας.

Ποιοι έχουν νέες επιλογές για ρεύμα – Ποια η «παγίδα»

Όλοι οι πελάτες θα μπορούν να επιλέξουν άλλο τύπο τιμολογίου προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, κατόπιν δήλωσής τους προς τον προμηθευτή ή αίτησης προσφοράς προμήθειας. Αλλά αυτό θα ισχύει εφόσον «δεν έχουν σύμβαση προμήθειας σε ισχύ».

Αυτή είναι η παγίδα. Καθώς όσοι έχουν συμβόλαιο σε ισχύ και μάλιστα σταθερό συμβόλαιο και όχι κυμαινόμενο, δεν θα έχουν όφελος.

Κατά τα λοιπά, εάν δεν υπάρχει αυτός ο σκόπελος:

  1. Η αλλαγή προμηθευτή ή τιμολογίου προμήθειας γίνεται αζημίως για τους πελάτες και δεν συνεπάγεται δικαίωμα αποζημίωσης του προμηθευτή λόγω πρόωρης αποχώρησης, δηλαδή πέναλτι.
  2. Δεν ισχύει το άρθρο του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Πελάτες ως προς τον χρόνο, την υποχρέωση ατομικής ενημέρωσης των πελατών και την έναρξη ισχύος τροποποίησης της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Για την πρώτη περίοδο εφαρμογής, η ανακοίνωση των χρεώσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας διενεργείται έως την 10η Ιουλίου 2022.
  3. Οι λογαριασμοί κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, έναντι και εκκαθαριστικοί, θα αποτυπώνουν σε ειδικό πεδίο με σχετική σημείωση τις χρεώσεις ρήτρας αναπροσαρμογής ή αντίστοιχης χρέωσης, οι οποίες αφορούν στην περίοδο κατανάλωσης πριν την 1η Αυγούστου 2022.

Ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα: Τέλος από 1η Αυγούστου – Οι αλλαγές σε προμηθευτή και συμβόλαιο

Τι πρέπει να αναφέρεται στους λογαριασμούς ρεύματος

Στους λογαριασμούς κατανάλωσης αποτυπώνονται σε ευδιάκριτο σημείο όλες οι χρεώσεις προμήθειας που έχουν ανακοινωθεί μέχρι την έκδοση του λογαριασμού και διακριτά και σε απόσταση δύο εκατοστών από την καταχώρηση του τελικού πληρωτέου ποσού, με το ίδιο μέγεθος χρησιμοποιούμενων χαρακτήρων, χρώματος και φόντου, η επιδότηση που παρέχεται από πόρους του Ειδικού Λογαριασμού «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης».

Σε κάθε ενημερωτικό μήνυμα των Προμηθευτών στους πελάτες τους, ηλεκτρονικό ή έντυπο, θα αναγράφεται διακριτά η επιδότηση που παρέχεται από πόρους του Ειδικού Λογαριασμού «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» πλησίον του τελικού πληρωτέου ποσού.

Δείτε την τροπολογία όπως κατατέθηκε

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ