Πετρέλαιο θέρμανσης: Ανακοινώσεις από Avin, Ελίν, Shell, ΕΚΟ – Οι νέες τιμές

Σε προσφορές και εκπτώσεις προχωρούν οι εταιρείες που εμπορεύονται πετρέλαιο θέρμανσης, επιχειρώντας -σε συνδυασμό με την κρατική επιδότηση- να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών, καθώς η τελική τιμή έχει διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα από το 2021.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώθηκε την Τρίτη (19/10) πανελλαδικά στο 1,414 ευρώ ανά λίτρο και στην Αττική 1,384 ευρώ.

Οι προσφορές «ζέσταναν» τη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο πηγές της αγοράς καυσίμων, η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης είναι ενεργή και «τα περισσότερα τηλέφωνα με τα οποία οι καταναλωτές που κάνουν οι καταναλωτές για να ζητήσουν πληροφορίες σχετικά με την τιμή καταλήγουν σε παραγγελία έστω και για μικρή ποσότητα. Πιθανώς πολλοί σπεύδουν να επωφεληθούν από τις προσφορές που έχουν ανακοινωθεί και έχουν ημερομηνία λήξεως για να προλάβουν ενδεχόμενες αυξήσεις τιμών το επόμενο διάστημα», προσθέτουν.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε επιδότηση της τιμής με μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 25 λεπτά το λίτρο μαζί με τον ΦΠΑ.

Οι εκπτώσεις και οι προσφορές των εταιρειών για πετρέλαιο θέρμανσης

Από τις εταιρείες εμπορίας έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής τα εξής προωθητικά προγράμματα:

  • Τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ προχώρησαν σε έκπτωση προς τις εταιρίες εμπορίας, που ανέρχεται σε 7,5 λεπτά το λίτρο με ΦΠΑ.
  • Η ΕΚΟ του ίδιου ομίλου (Hellenic Energy) προχωρά σε επιπλέον έκπτωση 5% έως τις 21 Νοεμβρίου.
  • H AVIN προσφέρει κέρδος 5% για αγορές με τις πιστωτικές κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς για όλη την περίοδο θέρμανσης μέχρι και τον Απρίλιο, ενώ δίνεται η δυνατότητα για έως και 12 άτοκες δόσεις μέσω winbank. Παράλληλα, τα μέλη του προγράμματος επιβράβευσης AVIN Κερδίζω έχουν 0,5 πόντους ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης, που αποφέρει δωροεπιταγές για εξαργύρωση στα πρατήρια της AVIN.
  • Η Shell δίνει τη δυνατότητα σε όσους καταναλωτές πραγματοποιήσουν παραγγελίες μέσω του 18330, του allSmart.gr και επιλεγμένων πρατηρίων Shell, να λάβουν έκπτωση 10 Euro ανά 1.000 λίτρα (1 λεπτό ανά λίτρο) για αγορές άνω των 1.000 λίτρων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Παράλληλα, η εταιρεία προσφέρει διπλάσιους πόντους Smart (1 πόντος ανά λίτρο αντί για 0,5 πόντοι ανά λίτρο) για όλες τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης έως τις 30 Απριλίου 2023. Επιπλέον, οι καταναλωτές μπορούν να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους με όλες τις πιστωτικές κάρτες και να λάβουν έως 12 άτοκες δόσεις.
  • Η Ελίν για παραγγελίες από τα κεντρικά και για παραδόσεις τουλάχιστον 400 λίτρων εντός Αττικής παρέχει 12 άτοκες δόσεις με πιστωτική κάρτα.

Επίδομα θέρμανσης: Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

  • Τα εισοδηματικά όρια:

Φέτος έχουν διευρυνθεί τα όρια εισοδήματος σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

  • Τα περιουσιακά κριτήρια:

Παραμένουν αμετάβλητα και ορίζουν ότι η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους.

Ποιοι παίρνουν διπλό επίδομα θέρμανσης

Υπενθυμίζεται πως το ύψος του φετινού επιδόματος θέρμανσης έχει αυξηθεί στα 350 ευρώ από 300 ευρώ που ήταν πέρυσι.

Στις αλλαγές που έχουν ανακοινωθεί για το φετινό επίδομα θέρμανσης είναι ότι αυξάνεται ο αριθμός των νοικοκυριών που θα το λάβουν για πρώτη φορά, καθώς αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ όσα νοικοκυριά χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο, αντί για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, θα λάβουν διπλάσιο επίδομα.

Το ποσό αυτό πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή επιδότησης, από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του νοικοκυριού. Εάν υπάρχουν εξαρτώμενα μέλη, τότε το ποσό προσαυξάνεται κατά 20%.

Πότε ανοίγει το myΘερμανση

Αν και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε δηλώσει το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι η πλατφόρμα θα άνοιγε την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, την ίδια μέρα που θα ξεκινούσε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, κάτι τέτοιο δε συνέβη.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η πλατφόρμα αναμένεται τελικά να ανοίξει προς το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Όσον αφορά την πίστωση του επιδόματος, μέχρι πριν από λίγες ημέρες είχαν γίνει αναφορές ότι τα ποσά θα έμπαιναν στους λογαριασμούς των δικαιούχων προς το τέλος του Δεκεμβρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ