Κορυφώνεται ο «ενεργειακός πόλεμος» Ρωσίας – Δύσης: Με την σταγόνα το φυσικό αέριο, όλα δείχνουν βαρύ χειμώνα

Η Ρωσία παρέδωσε μικρότερη ποσότητα φυσικού αερίου στην Ευρώπη την Τετάρτη (27/7), σε μια περαιτέρω κλιμάκωση της ενεργειακής αντιπαράθεσης μεταξύ Μόσχας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα καταστήσει δυσκολότερο και πιο δαπανηρό για το μπλοκ να «γεμίσει τις αποθήκες του» σε φυσικό αέριο, ενόψει του ερχόμενου χειμώνα.

Η περικοπή των προμηθειών, την οποία επισήμανε η Gazprom νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μείωσε τη χωρητικότητα του αγωγού Nord Stream 1 – της κύριας οδού παράδοσης ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη – στο ένα πέμπτο της συνολικής χωρητικότητάς του.

Σημειώνεται, ότι ο Nord Stream 1 αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο όλων των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Την Τρίτη (26/7), τα κράτη-μέλη της ΕΕ ενέκριναν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον περιορισμό της ζήτησης φυσικού αερίου, μετά την επίτευξη συμβιβαστικών συμφωνιών για τον περιορισμό των περικοπών για ορισμένες χώρες, ελπίζοντας ότι η χαμηλότερη κατανάλωση θα μειώσει τον αντίκτυπο σε περίπτωση που η Μόσχα κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα.

Το σχέδιο εγείρει φόβους, ότι οι χώρες ενδέχεται να μην μπορέσουν να επιτύχουν τους στόχους να ξαναγεμίσουν τις ενεργειακές τους αποθήκες και να διατηρήσουν τους πολίτες τους ζεστούς κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς και ότι η εύθραυστη οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης μπορεί να δεχθεί ακόμη ένα πλήγμα, εάν το φυσικό αέριο πρέπει να διανεμηθεί με δελτίο.

Αναλυτές της Royal Bank of Canada, δήλωσαν ότι το σχέδιο θα μπορούσε να βοηθήσει την Ευρώπη να ξεπεράσει τον χειμώνα, υπό την προϋπόθεση ότι οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα είναι δυναμικότητας 20-50%, αλλά προειδοποίησαν για «εφησυχασμό στην αγορά», όπου οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν πλέον λύσει το ζήτημα της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο».

Ενώ η Μόσχα κατηγόρησε την καθυστερημένη επιστροφή μιας τουρμπίνας για τον αγωγό και τις κυρώσεις για τις περικοπές του εφοδιασμού, οι Βρυξέλλες, στον αντίποδα, κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο για να εκβιάσει την ΕΕ μέσω αντιποίνων στις κυρώσεις που της επέβαλε η Δύση για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Vitaly Markelov, δήλωσε ότι η εταιρεία δεν έχει λάβει ακόμη έναν στρόβιλο Siemens που χρησιμοποιείται στον σταθμό συμπίεσης Portovaya του Nord Stream 1, ο οποίος βρίσκεται υπό συντήρηση στον Καναδά.

Ο Markelov είπε ότι υπήρχαν κίνδυνοι κυρώσεων που σχετίζονται με το μηχάνημα, ενώ η Siemens Energy είπε ότι η Gazprom έπρεπε να παράσχει τελωνειακά έγγραφα για να φέρει τον στρόβιλο πίσω στη Ρωσία, αποδίδοντάς της την ευθύνη για την καθυστέρηση.

«Κάντε οικονομία» – Φόβοι στην ΕΕ γισ το ρωσικό αέριο

Την Τετάρτη, οι φυσικές ροές μέσω του Nord Stream 1 μειώθηκαν στις 14,4 εκατομμύρια κιλοβατώρες ανά ώρα (kWh/h) μεταξύ 1200-13:00 GMT από περίπου 28 εκατομμύρια kWh/h μια ημέρα νωρίτερα, ήδη μόλις το 40% της κανονικής χωρητικότητας. Η πτώση έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την επανεκκίνηση του αγωγού, μετά από μια προγραμματισμένη περίοδο συντήρησης 10 ημερών.

Οι ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η Ρωσία ότι θα μπορούσε να σταματήσει εντελώς τις ροές φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα, κάτι που θα ωθήσει τη Γερμανία σε ύφεση και θα εκτοξεύσει ακόμη περισσότερο τις τιμές για τους καταναλωτές και τη βιομηχανία.

Η ολλανδική τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου για τον Αύγουστο TRNLTTFMc1, αυξήθηκε κατά 7% στα 210 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Τετάρτη, άνοδος περίπου 400% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Η Γερμανία, η κορυφαία οικονομία της Ευρώπης και ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου, έχει πληγεί ιδιαίτερα από τις περικοπές εφοδιασμού από τα μέσα Ιουνίου, με τον εισαγωγέα φυσικού αερίου Uniper να απαιτεί κρατική διάσωση 15 δισεκατομμυρίων ευρώ (15,21 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η Ιταλία, ένας άλλος μεγάλος εισαγωγέας που συνήθως προμηθεύεται το 40% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, θα αντιμετώπιζε πρόβλημα προμήθειας φυσικού αερίου στο τέλος του ερχόμενου χειμώνα, εάν η Ρωσία σταματήσει εντελώς τις προμήθειες, προειδοποίησε ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Roberto Cingolani.

Η Uniper και η ιταλική Eni δήλωσαν και οι δύο ότι έλαβαν λιγότερο φυσικό αέριο από την Gazprom σε σχέση με τις τελευταίες ημέρες. Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για να αποφευχθεί η έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Γερμανία, έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των τριών πυρηνικών σταθμών που έχουν απομείνει και παράγουν το 6% της ισχύος της, εάν η Ρωσία την αποκόψει από το φυσικό της αέριο.

Ο Klaus Mueller, επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής του δικτύου της χώρας, είπε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να αποφύγει μια έλλειψη φυσικού αερίου που θα προκαλούσε τον περιορισμό της, ενώ έκανε άλλη μια έκκληση προς τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία να «εξοικονομήσουν φυσικό αέριο».

Οι γερμανικοί βιομηχανικοί όμιλοι, ωστόσο, έχουν προειδοποιήσει τις εταιρείες ότι μπορεί να μην έχουν άλλη επιλογή, από το να μειώσουν την παραγωγή, για να επιτύχουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση, επισημαίνοντας την αργή έγκριση για αντικατάσταση του φυσικού αερίου με άλλα, πιο ρυπογόνα καύσιμα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Mercedes-Benz, Ola Kaellenius, δήλωσε ότι ένας συνδυασμός μέτρων απόδοσης, αυξημένης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, μείωσης της θερμοκρασίας στις εγκαταστάσεις παραγωγής και στροφής στο πετρέλαιο θα μπορούσε να μειώσει τη χρήση φυσικού αερίου έως και 50% εντός του έτους, εάν χρειαστεί.

Η Γερμανία βρίσκεται επί του παρόντος στη Φάση 2 ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης τριών σταδίων για το φυσικό αέριο, με την τελική φάση να ξεκινά όταν δεν θα μπορεί πλέον να αποφευχθεί ο δελτίο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ