Κατακόρυφη αύξηση των εισαγωγών ρωσικού diesel στην Ευρώπη – Ανάλυση Bloomberg

Η αγορά ντίζελ συνεχίζει να αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη, η οποία εξακολλουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία ως πηγή καυσίμων, την ώρα που απομένουν μελιγότερες από δέκα εβδομάδες μέχρι την εφαρμογή των κυρώσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταματήσει να αγοράζει όλο το ρωσικό αργό πετρέλαιο που παραδίδεται δια θαλάσσης από τις αρχές Δεκεμβρίου και θα απαγορεύσει όλα τα ρωσικά διυλισμένα προϊόντα δύο μήνες αργότερα, με σκοπό να πλήξει τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου, ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, παρά το μπλόκο στο εμπόριο, η γηραιά ήπειρος χρειάζεται να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την εξεύρεση νέων προμηθειών, σημειώνει το Bloomberg.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο παρέλαβαν σχεδόν τις μισές εισαγωγές ντίζελ από τη Ρωσία τις πρώτες 24 ημέρες αυτού του μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Vortexa Ltd. Το επίπεδο εξάρτησης εκτοξεύτηκε απότομα από τον Οκτώβριο, όταν οι συνολικές εισαγωγές της περιοχής αυξήθηκαν για να αντιμετωπίσουν τις απεργίες στη Γαλλία.

Συνολικά, τα δεξαμενόπλοια παρέδωσαν κατά μέσο όρο 1,34 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα καυσίμου τύπου ντίζελ, μεταξύ 1ης – 24ης Νοεμβρίου στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο αριθμός είναι σημαντικά χαμηλότερος από τον Οκτώβριο, αλλά εξακολουθεί να είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο για τους πρώτους 10 μήνες του έτους.

Με τη Ρωσία να αποτελεί μακράν τον μεγαλύτερο εξωτερικό προμηθευτή του μπλοκ, οι αγοραστές αντιμετωπίζουν μια έντονη κρίση, εκτός εάν μπορέσουν να προμηθευτούν περισσότερα βαρέλια από αλλού για να καλύψουν το κενό.

Οι εξαγωγές από το λιμάνι Primorsk της Βαλτικής Θάλασσας παρουσίασαν δραματική ανάκαμψη τον περασμένο μήνα και αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο τον επόμενο μήνα.

Ένα αξιοσημείωτο ποσό του συνολικού ρωσικού υδάτινου προϊόντος διοχετεύεται στην περιοχή Άμστερνταμ-Ρότερνταμ-Αμβέρσα, τον κόμβο εμπορίας πετρελαίου της βορειοδυτικής Ευρώπης.

Άλλοι εισαγωγείς αποστολών ντίζελ από τη Ρωσία περιλαμβάνουν τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πολωνία.

Η Ρωσία χάνει τους μεγάλους αγραστές

Εν τω μεταξύ, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται υπό πίεση να βρει εναλλακτικές προμήθειες, η Ρωσία χρειάζεται κι εκείνη να εντοπίσει νέους αγοραστές για τις εξαγωγές της. Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός «πελάτης», μαζί με το Μαρόκο και την Τυνησία.

Η χώρα, ωστόσο, εξάγει μεγάλους όγκους και άλλων προϊόντων πετρελαίου. Η νάφθα, για παράδειγμα, είναι ένα προϊόν πετρελαίου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για την παραγωγή βενζίνης, είτε ως πρώτη ύλη στη βιομηχανία πετροχημικών.

Το μαζούτ, ουσιαστικά υπολειπόμενο από τη διαδικασία διύλισης, έχει πολλαπλές πιθανές χρήσεις, μεταξύ άλλων για την παραγωγή ενέργειας και ως καύσιμο πλοίων.

Το Bloommberg συνολικές αποστολές προϊόντων πετρελαίου της Ρωσίας αυτόν τον μήνα πρόκειται να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο βαρελιών την ημέρα από τον Φεβρουάριο, όταν ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ