Η «πρόταση κοροϊδία» για το πλαφόν στο αέριο διχάζει την Ευρώπη – Σήμερα η Σύνοδος Υπουργών

Σφοδρή αντιπαράθεση για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου αναμένεται στο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας στις Βρυξέλλες της Πέμπτης (24/11). Στο περιθώριο των εργασιών, ήδη ξεκίνησαν συμμαχίες μεταξύ των χωρών για κατέβει πιο κάτω το όριο που πρότεινε η Κομισιόν.

Οι πληροφορίες φέρουν ότι το αρχικό «μπλοκ» των έξι χωρών που υποστηρίζουν την πρόταση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου να θεσπιστεί κάτω από τα 200 ευρώ, φαίνεται ότι διευρύνεται σημαντικά. Μένει να φανεί εάν θα προστεθούν και άλλες χώρες στις Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία, Ισπανία, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Ενδεικτικό είναι ότι κατά τη συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων οι 15 χώρες φάνηκαν ενωμένες. Εάν επαληθευτεί η ίδια εικόνα και στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας, τότε οι «15» μπορούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να προβούν σε δύο κινήσεις:

  1. Να μπλοκάρουν και τους δύο κανονισμούς και να ζητήσουν έκτακτο συμβούλιο ενέργειας πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στα μέσα Δεκεμβρίου ή
  2. Να δεχτούν τον μηχανισμό αλληλεγγύης με ισχυρές δεσμεύσεις όμως για τις αλλαγές στον κανονισμό για πλαφόν και πάλι έκτακτο συμβούλιο, όμως πριν από τη σύνοδο κορυφής

Οργή για την πρόταση της Κομισιόν

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίστηκαν εξοργισμένοι από την πρόταση της Κομισιόν, χαρακτηρίζοντάς την «κοροϊδία».

«Ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί μια πρόταση και, την τελευταία στιγμή, μας παρουσιάζει αυτήν την πρόταση, η οποία δεν είναι πρόταση» δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέσα Ριμπέρα, χαρακτηρίζοντας «αστειότητα» τον μηχανισμό που θέλουν να επιβάλλουν οι Βρυξέλλες.

«Αυτό που θα προκαλέσει η πρόταση αυτή είναι το αντίθετο από το ζητούμενο: θα προκαλέσει σημαντική αύξηση της τιμής, θα θέσει σε κίνδυνο όλες τις πολιτικές χαλιναγώγησης του πληθωρισμού», πρόσθεσε η υπουργός, κατηγορώντας την Επιτροπή ότι «κοροϊδεύει τον κόσμο».

«Ξέρω ότι υπάρχει αγανάκτηση στις περισσότερες χώρες μέλη» για την πρόταση, τόνισε η Ριμπέρα, προσθέτοντας ότι η Μαδρίτη «θα αντιταχθεί σθεναρά» στον μηχανισμό, στην σύνοδο των υπουργών Ενέργειας. «Η Κομισιόν θα ακούσει πολύ σκληρά πράγματα εκ μέρους της μεγάλης πλειονότητας των υπουργών», πρόσθεσε, καλώντας τις Βρυξέλλες «να υποβάλουν μια σοβαρή πρόταση».

«Σε διαφορετική περίπτωση, απλώς θα πάψουμε να στηρίζουμε τις προτάσεις της Κομισιόν σε άλλα θέματα που μπορεί να είναι σημαντικά για αυτήν», προειδοποίησε η ίδια.

«Στο Συμβούλιο Ενέργειας πάμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει πλειοψηφία ικανή να τεθεί ένα πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ στην τιμή του φυσικού αερίου και όχι στα παράλογα επίπεδα που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

«Επιδίωξη της Ελλάδας είναι να υιοθετηθούν και οι δύο κανονισμοί μαζί (κανονισμός αλληλεγγύης και κανονισμός διόρθωσης τιμών) και θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συμμαχίες», σημείωσε ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας «μη ικανοποιητική» την πρόταση της Επιτροπής για ένα «μηχανισμό διόρθωσης» στα 275 ευρώ/ Mwh.

«Το όριο που προτείνει η Επιτροπή δε διασφαλίζει ότι θα μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου, άρα δεν πετυχαίνει το στόχο του που είναι η μείωση των τιμών», πρόσθεσε ο Κ. Σκρέκας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει ένα πλαφόν μεταξύ 150-200 ευρώ.

Η πρόταση που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου ενεργοποιείται εφόσον η τιμή… τριπλασιαστεί σε σχέση με αυτή που είναι σήμερα.

Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς αερίου κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, έρχεται να συμπληρώσει τα μέτρα για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου και τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού μέσω της διαφοροποίησης πηγών.

Επίσης, στοχεύει στη μείωση της αστάθειας στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου, διασφαλίζοντας την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο. Ωστόσο, το ζήτημα είναι ότι επιλέγει να προτείνει πολύ υψηλές τιμές ενεργοποίησης του πλαφόν.

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του αερίου έφτασε σε ιστορικά υψηλά το δεύτερο 15μερο του Αυγούστου. Η ακραία άνοδος των τιμών για σχεδόν δύο εβδομάδες τον Αύγουστο ήταν εξαιρετικά επιζήμια για την ευρωπαϊκή οικονομία, με μεταδοτικές επιπτώσεις στις τιμές του ηλεκτρισμού και τον πληθωρισμό.

Η Επιτροπή προτείνει να αποτραπεί η επανάληψη παρόμοιων επεισοδίων με ένα προσωρινό και στοχευμένο μέτρο αυτόματης επέμβασης στις αγορές φυσικού αερίου, σε περίπτωση ακραίων αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει το ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου να διαμορφωθεί στα 275 ΕΥΡΩ/MWH, επισημαίνοντας ότι η Διευκόλυνση Μεταβίβασης Τίτλων (TTF), που είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο σημείο αναφοράς για την τιμή του φυσικού αερίου στην ΕΕ, διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ευρωπαϊκή χονδρική αγορά φυσικού αερίου.

Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς θα ενεργοποιείται αυτόματα όταν θα πληρούνται δύο προϋποθέσεις:

  1. Πρώτον, όταν η τιμή διακανονισμού παραγώγου στο TTF υπερβαίνει τα 275 ευρώ για δύο εβδομάδες.
  2. Δεύτερον, όταν οι τιμές TTF είναι 58 ευρώ υψηλότερες από την τιμή αναφοράς LNG για 10 συνεχόμενες ημέρες διαπραγμάτευσης εντός δύο εβδομάδων.

Όταν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) θα ζητά αμέσως διόρθωση της αγοράς και θα ενημερώσει την Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Την επόμενη ημέρα, ο μηχανισμός διόρθωσης τιμών θα τίθεται σε ισχύ και εντολές για παράγωγα TTF προμηνιαίου έτους που υπερβαίνουν το ανώτατο όριο τιμής ασφαλείας δεν θα γίνονται δεκτές.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ