Η Γερμανία γίνεται… Ελλάδα – Πάει για τριπλασιασμό στις τιμές του φυσικού αερίου

Οι Γερμανοί καταναλωτές θα μπορούσαν να έρθουν αντιμέτωποι με τον τριπλασιασμό των τιμών του φυσικού αερίου κατά τους επόμενους μήνες μετά τον περιορισμό των παραδόσεων της Ρωσίας προς την Ευρώπη, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ενεργειακού τομέα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του «Guardian», η Μόσχα μείωσε τη ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 κατά 40% την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενη τεχνικούς λόγους που το Βερολίνο απορρίπτει ως πρόσχημα, προκαλώντας τετραπλάσια έως εξαπλάσια αύξηση των τιμών της αγοράς, δήλωσε ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δικτύων της Γερμανίας, Κλάους Μίλερ.

Τέτοια «τεράστια άλματα στις τιμές» είναι απίθανο να μεταφερθούν εξ ολοκλήρου στους καταναλωτές, σημείωσε ο Κλάους Μίλερ, αλλά οι Γερμανοί πολίτες πρέπει να προετοιμάζονται για δραματική αύξηση του κόστους. «Ένας διπλασιασμός ή τριπλασιασμός είναι πιθανός», ανέφερε χαρακτηριστικά στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, ARD. Ακόμα, είπε ότι το αυξανόμενο κόστος που εμφανίζεται τώρα στους λογαριασμούς ενέργειας των πολιτών, ήταν αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών στην αγορά φυσικού αερίου κατά το περασμένο φθινόπωρο.

Το γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε την Πέμπτη (23/06) τη δεύτερη από τις τρεις φάσεις του ενεργειακού σχεδίου έκτακτης ανάγκης, προειδοποιώντας για υψηλό κίνδυνο μακροχρόνιων ελλείψεων εφοδιασμού ως αποτέλεσμα της συστηματικής απόφραξης των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η λεγόμενη «φάση συναγερμού» επιτρέπει στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να μετακυλήσουν τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου στους πελάτες και να συμβάλουν έτσι στη μείωση της ζήτησης.

Ρόμπερτ Χάμπεκ: «Ανησυχώ για το αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανοίξει ξανά τη ροή του φυσικού αερίου»

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων, δήλωσε ότι υπάρχει κάποια ανησυχία για πιθανή πλήρη διακοπή των ρωσικών παραδόσεων φυσικού αερίου μετά τις 13 Ιουλίου, όταν ο Nord Stream 1 πρέπει να κλείσει για 10 ημέρες προκειμένου να γίνει η ετήσια επιθεώρησή του.

Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση στην εκπομπή RTL Nachtjournal αν ανησυχεί μήπως ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν επιτρέψει ξανά τη ροή του φυσικού αερίου μετά την προγραμματισμένη διακοπή, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ απάντησε: «Θα έλεγα ψέματα αν έλεγα ότι αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο ανησυχώ».

Πάντως, ο Κλάους Μίλερ δήλωσε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να αντέξει για λίγο περισσότερο από δύο μήνες χωρίς την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, επισημαίνοντας: «Εάν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Γερμανία ήταν μαθηματικά 100% γεμάτες, θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε εντελώς χωρίς ρωσικό αέριο για μόλις δυόμισι μήνες και μετά οι δεξαμενές αποθήκευσης θα είναι άδειες».

Για να προετοιμαστεί για την κρίση εφοδιασμού, η Γερμανία πρέπει να εξοικονομήσει φυσικό αέριο και να διαφοροποιήσει γρήγορα τους προμηθευτές της, είπε ο αξιωματούχος στον τομέα της Ενέργειας, συμπληρώνοντας: «Τα περισσότερα από τα σενάρια δεν είναι όμορφα και σημαίνουν είτε πολύ λίγο φυσικό αέριο μέχρι το τέλος του χειμώνα, είτε ακόμα -και αυτό είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση- το φθινόπωρο ή τον χειμώνα».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ