«Είναι απαράδεκτο» – Έντονη αντίδραση της Μόσχας για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Την έντονη αντίδραση της Ρωσίας προκάλεσε η απόφαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ να επιβάλουν πλαφόν στις τιμές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου με τη Μόσχα να χαρακτηρίζει το μέτρο «απαράδεκτο».

Ειδικότερα, το Κρεμλίνο χαρακτήρισε τη Δευτέρα (19/12) ως «απαράδεκτο» το ανώτατο όριο στις τιμές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου που συμφωνήθηκε από τους υπουργούς ενέργειας της ΕΕ που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες.

«Πρόκειται για παραβίαση της διαδικασίας της αγοράς για τη διαμόρφωση των τιμών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως αναφέρουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Οποιαδήποτε αναφορά σε «ανώτατο όριο» (στις τιμές) είναι απαράδεκτη», επέμεινε.

Λευκός καπνός για πλαφόν στα 180 ευρώ

Τα ευρωπαϊκά κράτη κατέληξαν σε συμφωνία για την επιβολή ανώτατων τιμών φυσικού αερίου στα 180 ευρώ, τερματίζοντας μήνες πολιτικής διαμάχης για το αν θα πρέπει να παρέμβουν σε μια ενεργειακή κρίση που κινδύνευσε να οδηγήσει την περιοχή σε ύφεση, μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο Bloomberg.

Ο λεγόμενος μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς φυσικού αερίου, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει ακραίες διακυμάνσεις των τιμών, θα ισχύει από τις 15 Φεβρουαρίου. Είναι σημαντικά χαμηλότερος από μια προηγούμενη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει τις ακραίες διακυμάνσεις των τιμών ενώ το όριο είναι αρκετά χαμηλότερο από μια προηγούμενη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ήταν στα 275 ευρώ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η εφαρμογή θα ξεκινήσει μετά τις 15 Φεβρουαρίου.

Νωρίτερα, ενώ και ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, είχε πει ότι «είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», ενώ οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συνεδρίαζαν στις Βρυξέλλες για να ληφθεί απόφαση σχετικά με το πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Τα περισσότερα κράτη-μέλη θέλουν μείωση του πλαφόν από την αρχική πρόταση της Κομισιόν, η οποία θα ήταν αναποτελεσματική.

Επιβεβαιώνει τη συμφωνία η Τσεχική προεδρία

Το Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για το ανώτατο όριο στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Τσεχικής Προεδρίας της ΕΕ.

Όπως έγινε γνωστό, η συμφωνία έκλεισε στα 180 ευρώ/Kwh και υπέρ ψήφισαν και οι δύο επιφυλακτικές έως τώρα χώρες, η Γερμανία και η Δανία, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ολλανδία και η Αυστρία επέλεξαν αποχή, ενώ η Ουγγαρία ψήφισε κατά.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες σε περίπου 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα εντούτοις παραμένουν πολύ πάνω από τον μέσο όρο για αυτήν την εποχή του χρόνου.

Αναλυτές εκτιμούν πως οι υψηλές τιμές θα διατηρηθούν το επόμενο έτος, καθώς αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις για τις ρωσικές προμήθειες.

Σημειώνεται πως η συμφωνία ανοίγει και ένα ευρύτερο πακέτο έκτακτης ανάγκης για να περιοριστεί η αστάθεια της αγοράς και να ανοίξει ο δρόμος για κοινές αγορές φυσικού αερίου, οι οποίες είχαν μπει σε αναμονή λόγω διαφωνιών για το ανώτατο όριο τιμών.

Το Βερολίνο βρισκόταν σε αναζήτηση απλούστερων διαδικασιών για την αξιολόγηση του αντίκτυπου των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο περιβάλλον ως στοιχείο του ευρύτερου μέτρου.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ