Δεν θα έχει σημαντικές συνέπειες για τη ρωσική οικονομία το πλαφόν στο πετρέλαιο, λέει η Μόσχα

Η επιβολή ανώτατης τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο από τις δυτικές χώρες δεν θα έχει σημαντικές συνέπειες για τη ρωσική οικονομία. Οι περισσότερες από τις αγορές παραμένουν διαθέσιμες με τις κατάλληλες αρχές της αγοράς, οι διακυμάνσεις της παραγωγής πετρελαίου δεν είναι κρίσιμες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Πάβελ Σορόκιν, σχολιάζοντας τη δήλωση των εμπειρογνωμόνων της Κεντρικής Τράπεζας για πιθανό σοκ για τη ρωσική οικονομία λόγω της εισαγωγής των τιμών

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ ότι η ανάλυση της δημοσίευσης έχει συνταχθεί με την επιφύλαξη ότι η γνώμη των εμπειρογνωμόνων μπορεί να μη συμπίπτει με εκείνη της Κεντρικής Τράπεζας. Σε γενικές γραμμές, δεν συμφωνούμε ότι η θέσπιση ανώτατου ορίου τιμών είναι ένα γεγονός που θα οδηγήσει σε σημαντικές συνέπειες για τη ρωσική οικονομία», δήλωσε.

«Οι περισσότερες αγορές είναι διαθέσιμες για το εμπόρευμά μας με τις κατάλληλες αρχές της αγοράς και οι διακυμάνσεις της παραγωγής πετρελαίου που είναι πιθανές δεν είναι κρίσιμες και δεν θα υπερβούν τις τιμές των εαρινών διακυμάνσεων», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η παγκόσμια αγορά πετρελαίου αντιμετωπίζει επί του παρόντος έλλειψη προσφοράς, συμπεριλαμβανομένου του ντίζελ, και αυτό στηρίζει την τιμή.

«Φυσικά, ο κίνδυνος ύφεσης μπορεί να αυξήσει τη μεταβλητότητα, αλλά η απουσία υπερπροσφοράς πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά και το σαφές έλλειμμα σε ορισμένες θέσεις πετρελαιοειδών, όπως το ντίζελ, στηρίζουν τις τιμές», δήλωσε ο Σορόκιν.

Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε την ευελιξία της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου σε περίπτωση διακυμάνσεων στις τιμές του πετρελαίου.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ