Παραδοσιακό και μίνιμαλ γίνεται; Η απάντηση είναι αυτό το όμορφο σπίτι μέσα στους ελαιώνες, στην Κρήτη [εικόνες]

Όταν ένα ζευγάρι από τη Γαλλία αποφάσισε να χτίσει το εξοχικό του σπίτι στην Κρήτη, περίπου 500 μέτρα έξω από το χωριό Ρούστικα, απευθύνθηκε στην αρχιτέκτονα Ναταλία Κοκοσαλάκη.

Η θέση της ήταν από μόνη της προνομιακή καθώς βρίσκεται σε ένα στρατηγικό σημείο, στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, ανάμεσα σε ειδυλλιακούς ελαιώνες, αμπελώνες και καλλιέργειες με βότανα.

Το στοίχημα του αρχιτεκτονικού γραφείου της Ναταλίας Κοκοσαλάκη ήταν να δημιουργήσει μια παραθεριστική κατοικία ο σχεδιασμός της οποίας να σέβεται το μοναδικό αυτό κρητικό περιβάλλον και τον αρχέγονο τόπο.

Η Ναταλία Κοκοσαλάκη ανταποκρίθηκε με επιδεξιότητα, συνθέτοντας ένα εντυπωσιακά μοντέρνο συγκρότημα, το οποίο όμως είναι βαθιά ριζωμένο στην τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική και την παράδοση του νησιού.

«Στην αρχή γράψαμε ένα μικρό κείμενο σαν να ήταν η πρώτη σελίδα ενός μυθιστορήματος, περιγράφοντας μια τυπική καλοκαιρινή μέρα σε αυτό το μυθοπλαστικό Κρητικό σπίτι και το αγροτικό του περιβάλλον. Παράλληλα περιγράψαμε τους διάφορους χώρους του σπιτιού και πως θα μπορούσε να τους απολαύσει η οικογένεια σε διαφορετικές ώρες της ημέρας», ανέφερε η Ναταλία Κοκοσαλάκη στο διεθνές περιοδικό σχεδίου και αρχιτεκτονικής Wallpaper.

Μια μεγάλη τοξωτή είσοδος οδηγεί σε μια εσωτερική αυλή, η οποία με τη σειρά της καθοδηγεί στο εντυπωσιακό καθιστικό που βρίσκεται στο ισόγειο. Εκεί υπάρχει επίσης και ο ξενώνας ενώ στον επάνω όροφο υπάρχουν τέσσερα επιπλέον υπνοδωμάτια.

Οι χοντροί πέτρινοι τοίχοι, που είναι χτισμένοι σε διαφορετικά επίπεδα, δημιουργούν σκάλες, βεράντες, υπαίθριο ντους και χώρους καθιστικού. Η καθαρότητα των γραμμών, οι σύγχρονες μέθοδοι κατασκευής με τοπικά υλικά (η παραδοσιακή ώχρα αναμιγνύεται με σοβά) με προσεγμένες λεπτομέρειες (σύγχρονες ξύλινες συρόμενες πόρτες ή κρυφό σύστημα υδρορροής) ρυθμίζουν τον τόνο του εξωτερικού και του εσωτερικού του σπιτιού. Αυτό σχεδιάστηκε ως ένα χαλαρωτικό περιβάλλον ιδανικό για ξεκούραση και στοχασμό.

Summer story kriti1
«A summer story», είναι το όνομα αυτής της κατοικίας στην Κρήτη.

«Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια τυπική κρητική κατοικία: απλή, διακεκριμένη και πολύ περήφανη», λέει η Ναταλία Κοκασαλάκη.

Το τελικό αποτέλεσμα σίγουρα δεν την απογοήτευσε, καθώς πρόκειται πράγματι για ένα σύγχρονο σπίτι, που έχει όμως γίνει ένα με το κρητικό περιβάλλον, σαν να υπήρχε πάντα εκεί.

Δείτε φωτογραφίες από το σπίτι στα Ρούστικα στην Κρήτη:

Αυτή η κατοικία βρίσκεται μέσα στους ελαιώνες…

Summer story kriti2
Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων.
Summer story photos3
Τα Ρούστικα απλώνονται στις κορυφές των λόφων, κρυμμένα στους ελαιώνες και την πυκνή βλάστηση.
Summer story photos4
Η θέα είναι εντυπωσιακή.
Summer story photos5
Οι παραδόσεις κρατούν παρά το πέρασμα του χρόνου.
Summer story photos6
Summer story photos7
Ένας συνδυασμός φύσης και υψηλού ντιζάιν.
Summer story photos8
Summer story photos9
H μία από τις τέσσερις κρεβατοκάμαρες.
Summer story photos 10
Το μπάνιο

Ταυτότητα έργου:

Αρχιτεκτονική Ομάδα: Jason Vayanos, Ναταλία Κοκοσαλάκη, Ειρήνη Μαυρούκα

Μεγεθος έργου: 250τ.μ.

Φωτογραφία: Γιώργος Μεσαριτάκης

Custom κεραμικά πλακάκια: Μελίνα Ξενάκη

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ