Hourglass Corral: Το σπίτι που γίνεται ένα με το τοπίο της Μήλου -Σχεδιάστηκε με ιδιαίτερο τρόπο

Ένα δεκαετές έργο στο νησί της Μήλου, ολοκληρώθηκε με το
Hourglass Corral, μια κατοικία που κατασκευάστηκε με βάση τα διαγράμματα Voronoi, που μελετήθηκαν συστηματικά από τον Ρώσο μαθηματικό του 19ου αιώνα, Georgi Voronoi.

Πιο συγκεκριμένα, πριν από δέκα χρόνια, όταν το project ήταν ακόμη σε αρχικό στάδιο, οι αρχιτέκτονες ξεκίνησαν τη μελέτη με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο… περπατώντας. «Η τοπογραφία είναι πολύ, πολύ σημαντική», λέει ο αρχιτέκτονας Κάρλος Λοπερένα στο περιοδικό αρχιτεκτονικής Dwell.

«Ξεκινήσαμε λοιπόν περπατώντας» αναφέρει χαρακτηριστικά για το Orchard Corral.

Με τον Αλέξανδρο Βαϊτσό, το άλλο ιδρυτικό μέλος του αρχιτεκτονικού γραφείου DECA Architecture, που έχει και την υπογραφή του έργου, να προσθέτει: «Όχι μόνο τα περπατήσαμε όλα, αλλά περάσαμε χρόνο εκεί. Ο σκοπός ήταν να αφομοιώσουμε εντελώς το μέρος. Δεν προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ένα σπίτι που θα κατοικηθεί. Κατοικήσαμε ολόκληρο το τοπίο και νιώσαμε την ατμόσφαιρα κάθε μεμονωμένου σημείου, επειδή η Μήλος έχει τεράστια ποικιλία εμπειριών».

Οπως εξηγούν ο Κάρλος Λοπερένα και ο Αλέξανδρος Βαϊτσός, όταν ο πελάτης τους προσέγγισε για την κατασκευή αυτού του μοναδικού έργου συνολικής επιφάνειας 90.000 τετραγωνικών μέτρων στο νησί της Μήλου, τους ζητήθηκε να επιτευχθεί το αντίθετο από αυτό που συνηθίζεται στις εξοχικές κατοικίες, δηλαδή μια κατασκευή που να εξασφαλίζει την μέγιστη δυνατή θέα.

Αντ ‘αυτού, ο πελάτης ήθελε να «διατηρήσει τις φυσικές συνθήκες του τόπου» όσο το δυνατόν περισσότερο.

Κατόπιν διεξοδικής μελέτης, οι αρχιτέκτονες πρότειναν τον σαφή διαχωρισμό των οικειοποιούμενων περιοχών της έκτασης από το άγριο τοπίο μέσα από τη διαμόρφωση πέντε ξεχωριστών μαντριών (=corrals), σε διαφορετικά σημεία της ιδιοκτησίας.

Αυτά τα μαντριά ορίζονται ως «ανεπίσημη διαχωριστική ζώνη» στα ελληνικά νησιά, και χρησιμοποιούνται για να οριοθετήσουν διαφορετικές χρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κατοικίας, της γεωργίας και της διατήρησης του φυσικού τοπίου.

Πρώτα, το DECA ολοκλήρωσε το Immersion Corral το 2012, ένα μικρό σπίτι δύο υπνοδωματίων που σκαρφαλώνει στην πλαγιά και απολαμβάνει τη θέα στον πέλαγος. Εδώ οι ήχοι της θάλασσας βουίζουν στα αυτιά και η αλμύρα ρέει στον αέρα.

Το κέλυφός είναι από τούβλα μαλτεζόπλακας, ένα υλικό που φθείρεται και αλλάζει χρώμα με την πάροδο του χρόνου, ενώ η οροφή αλλάζει κλίσεις, ακολουθώντας τις εφαπτόμενες των ραχών του περίγυρού.

Το 2013, ολοκλήρωσαν το Orchard Corral, το οποίο ουσιαστικά είναι μία τεράστια έκταση 20.000 τετραγωνικών μέτρων παραγωγικής ελιάς και αποτελεί το μεγαλύτερο άλσος του νησιού. Περιβάλλεται από μία ξερολιθιά συνολικού μήκους 700 μέτρων, ώστε να προστατεύεται από τα αγριοκάτσικα που κυκλοφορούν στην περιοχή.

Εκεί φυτεύονται 550 ελαιόδεντρα, ένας λαχανόκηπος και ένας αμπελώνας ενώ στο νότιο άκρο του μεταλλάσσεται διαμορφώνοντας την όψη ενός μικρού ξενώνα που καλύπτεται από χώμα και ελιές.

Σειρά είχε μετά το προστατευμένο Corral Corral, το οποίο φυτεύεται με οπωροφόρα δέντρα μοναδικά στο νησί που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Η τέταρτη εγκατάσταση είναι το Isolation Corral, για το οποίο δεν υπάρχει οδική πρόσβαση και χτίστηκε «ως ένα απλό δωμάτιο με γραφείο και κρεβάτι», λέει ο Αλέξανδρος Βαίτσος. Απολαμβάνει την αίσθηση της απομόνωσης μέσα στο Κυκλαδίτικο δάσος καθώς και μία μακρινή θέα της θάλασσας μέσα από το σκόπευτρο που δημιουργούν δύο πλαγιές.

Τελευταίο corral που ολοκληρώθηκε ήταν η «κύρια κατοικία», ένα σπίτι τεσσάρων υπνοδωματίων που λέγεται Hourglass Corral.

Για τη βασική του κατασκευή, όπως προαναφέραμε, οι αρχιτέκτονες στράφηκαν στο διάγραμμα Voronoi, που δημιουργήθηκε από τον Ρώσο μαθηματικό του 19ου αιώνα Georgy Voronoi.

Ετσι, με βάση τα σημεία που ορίζονται στο διάγραμμα Voronoi, οι αρχιτέκτονες του Deca κατέληξαν σε ένα οργανικό πλέγμα σύμφωνα με το οποίο έγινε η διάταξη μέσα στο σπίτι. «Κάθε corral αντιστοιχεί σε μια σαφώς καθορισμένη χρήση», λένε χαρακτηριστικά.

Καθένα δηλαδή από τα πέντε μαντριά έχει τη δική του κλίμακα και το δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα, που προσδιορίζεται από τα ερεθίσματα του άμεσου περιβάλλοντός του.

Το σπίτι όμως που προέκυψε, το λεγόμενο Hourglass Corral, είναι ένα σπίτι που, αντί να επιβάλλεται στο περιβάλλον, συγχωνεύεται πλήρως με αυτό.

Και χάρη στο διάγραμμα Voronoi, το εσωτερικό έχει «κουμπώσει». «Μπαίνεις μέσα και οι αναλογίες είναι ακριβώς όπως θα έπρεπε να είναι. Είναι μια πολύ έντονη, ωραία αίσθηση».

Δείτε φωτογραφίες από το εντυπωσιακό εσωτερικό του Hourglass Corral:

Hourglass Corral: Το σπίτι που γίνεται ένα με το τοπίο της Μήλου -Σχεδιάστηκε με ιδιαίτερο τρόπο
Hourglass Corral/Φωτογραφία:Yiorgis Yerolymbos
Hourglass Corral: Το σπίτι που γίνεται ένα με το τοπίο της Μήλου -Σχεδιάστηκε με ιδιαίτερο τρόπο
Ενα από τα υπνοδωμάτια στο Hourglass Corral/Φωτογραφία:Yiorgis Yerolymbos
Hourglass Corral: Το σπίτι που γίνεται ένα με το τοπίο της Μήλου -Σχεδιάστηκε με ιδιαίτερο τρόπο
Το εντυπωσιακό καθιστικό στο Hourglass Corral/Φωτογραφία:Yiorgis Yerolymbos
Hourglass Corral: Το σπίτι που γίνεται ένα με το τοπίο της Μήλου -Σχεδιάστηκε με ιδιαίτερο τρόπο
Η κουζίνα στο Hourglass Corral/Φωτογραφία:Yiorgis Yerolymbos
Hourglass Corral: Το σπίτι που γίνεται ένα με το τοπίο της Μήλου -Σχεδιάστηκε με ιδιαίτερο τρόπο
Hourglass Corral/Φωτογραφία:Yiorgis Yerolymbos

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ