Παρότι στη Βραζιλία θεωρούταν βέβαιο ότι ο Ραφίνια θα αγωνιστεί ξανά για τη Φλαμένγκο, οι εκτιμήσεις διαψεύστηκαν. Ο 35χρονος δεξιός μπακ δεν έχει υπογράψει κάπου μετά την αποδέσμευση του από τον Ολυμπιακό και το όνομα του διακινείται σε διάφορες ομάδες στην πατρίδα του.

Η εφημερίδα O Globo ανέφερε πως οι εκπρόσωποι του Ραφίνια άρχισαν συζητήσεις με τον προπονητή της Γκρέμιο, Ρενάτο Πορταλούπι. Ο ποδοσφαιριστής θα ενδιαφερόταν να εγκατασταθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο και να τεθεί υπό τις οδηγίες του Πορταλούπι, ενώ και η Γκρέμιο θα χρειαζόταν έναν παίκτη με το προφίλ και τη φήμη του Ραφίνια.

Οι πρώτες επαφές είχαν πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου, αλλά απέβησαν άκαρπες. Τώρα, οι συζητήσεις άρχισαν εκ νέου, με τον Βραζιλιάνο ακραίο να εμφανίζεται πιο διαλλακτικός στις απαιτήσεις του.

Διότι ο Ραφίνια δεν θέλει να μείνει ανενεργός, αφού ξέρει ότι στα 35 του δεν έχει το περιθώριο. Στις προκαταρκτικές προσεγγίσεις, το κασέ του Ραφίνια ήταν απλησίαστο για τα δεδομένα της Γκρέμιο και αυτό είχε επισημανθεί στους εκπροσώπους του παίκτη.

Το ρεπορτάζ της O Globo δεν αναφέρει συγκεκριμένο ποσό, ωστόσο, ο Ραφίνια θεωρεί πως θα ισοσκελίσει τις απώλειες στην αμοιβή του με έσοδα από τα δικαιώματα της εικόνας του. Και για αυτό έχει ζητήσει από τους ανθρώπους της Γκρέμιο να διατηρήσει αυτός την εκμετάλλευση τους και όχι η ομάδα.