Η ιστορία της ατάκας του Μπονιπέρτι που σημάδεψε τη Γιουβέντους

Ο Τζαμπιέρο Μπονιπέρτι ήταν ένα σύμβολο της Γιουβέντους, καταφέρνοντας να τη σημαδέψει όσο ελάχιστοι.

Ηταν αρχηγός της, ο πρώτος σκόρερ της και στη συνέχεια ο πρόεδρος δεκάδων τίτλων. Εντός και εκτός Ιταλίας. Ηταν άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του Τζάνι Ανιέλι. Ηταν αυτός που πήρε στους Μπιανκονέρι, υπό την προεδρία του, αυτόν που θα του έσπαγε τα ρεκόρ. Τον Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο. Και ήταν αυτός που σημάδεψε τη Γιούβε με μια ατάκα του.

«Alla Juventus vincere non è importante, è l’unica cosa che conta», είχε πει ο Μπονιπέρτι. «Στη Γιουβέντους το να νικήσεις δεν είναι σημαντικό, είναι το μόνο που μετράει», δηλαδή. Μια ατάκα που έγινε δόγμα για τους Τορινέζους από την εποχή της προεδρίας του κι έπειτα. Πότισε το DNA της, ενδεχομένως και να το άλλαξε από μια άποψη.

Τα λόγια του Μπονιπέρτι ειπώθηκαν στα χρόνια του Τζοβάν Τραπατόνι. Στη δεκαετία του ’80, τα χρόνια του Πλατινί, του Σιρέα, του Τζοφ, του Ταρντέλι, του Καμπρίνι, του Ρόσι, του Μπόνιεκ, του Τακόνι, του Τζεντίλε κλπ. Και είναι λόγια που μνημονεύονται συχνά από τους ανθρώπους των Μπιανκονέρι. Πριν λίγα χρόνια, μάλιστα, ήταν τυπωμένα και στη φανέλα της ομάδας. Είναι όμως και λόγια που ίσως να έχουν παρερμηνευθεί, όταν χρησιμοποιούνται για να δικαιολογήσουν ακόμη και τραγικές εμφανίσεις.

Η παρερμηνεία που άλλαξε τα πάντα

Ο Μπονιπέρτι δεν εννοούσε «παίξε χάλια, αδιάφορο είναι αυτό, αρκεί να νικήσεις». Εννοούσε ότι όταν είσαι στη Γιουβέντους πρέπει να σκέφτεσαι μόνο τη νίκη, την επιτυχία. Μια ατάκα που επηρέασε πολύ τη νοοτροπία των Μπιανκονέρι, μετατρέποντάς τους σε μια μηχανή κατάκτησης τίτλων. Πάντα το είχαν αυτό, πάντα λάτρευαν την επιτυχία και μισούσαν την αποτυχία. Στα χρόνια του προέδρου Μπονιπέρτι, όμως, έγινε τρόπος ζωής. Εγινε υποχρέωση, σε τέτοιο βαθμό ώστε ο Τζανλούκα Βιάλι να πει κάποτε ότι «όταν παίρνεις τίτλο με τη Γιούβε αισθάνεσαι σαν να έφυγε ένα μεγάλο βάρος».

Οπως έγινε και ο ίδιος όχι Presidente με P κεφαλαίο, αλλά Presidentissimo. Δηλαδή ο μεγαλύτερος των προέδρων. Αυτός που σημάδεψε τη Γιουβέντους όσο ελάχιστοι. Αν όχι όσο κανείς…

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ