Χαβιέρ Ζανέτι: Το γκολ που έσωσε μια ανθρώπινη ζωή

Ο Χαβιέρ Ζανέτι δεν σκόραρε συχνά αλλά το πιο διάσημο γκολ που έβαλε έκανε όντως τη διαφορά, αφού έσωσε έναν άνθρωπο.

Ο Αργεντίνος έκανε τρομερή δουλειά στο γήπεδο επί χρόνια, αλλά δεν σκόραρε. Δεν ήταν αυτή η δουλειά του άλλωστε. Κάθε γκολ του ιστορικού αρχηγού της Ιντερ -και νυν αντιπροέδρου της- επομένως, ήταν ένα ξεχωριστό γεγονός. Και πόσο πιο ξεχωριστό γεγονός μπορεί να είναι ένα γκολ, από το να σώσει μια ανθρώπινη ζωή; Κι όμως, ο Ζανέτι, έστω όχι με τη φανέλα των Νερατζούρι, το είχε καταφέρει αυτό. Κι ας μην το ήξερε ούτε ο ίδιος εκείνη τη στιγμή…

Ολα έγιναν, για να μπούμε στο… ζουμί της ιστορίας, στο Μουντιάλ 1998 στη Γαλλία. Ενας από τους αγώνες στη φάση των «16» ήταν το Αργεντινή – Αγγλία και στις εξέδρες του γηπέδου βρισκόταν ένας Πολωνός χρηματιστής, άνθρωπος των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Ο Μάρεκ Κόμπαζ, για τον οποίο ο λόγος, ήταν στο γήπεδο της Σεντ Ετιέν, πόλη στην οποία έμενε, προκειμένου να απολαύσει το θέαμα. Με την Αγγλία να προηγείται με 2-1, όμως, αποφασίζει να φύγει στο τέλος του ημιχρόνου. Για να πάει πού; Στο σπίτι του, είναι η απάντηση, προκειμένου να βγάλει βόλτα τον σκύλο του και μετά να αφήσει το αυτοκίνητό του σε ένα συγκεκριμένο πάρκινγκ. Αυτή ήταν η ρουτίνα του.

Στα τελειώματα του πρώτου ημιχρόνου, όμως, η Αργεντινή ισοφαρίζει με τον Ζανέτι. Ετσι, με το σκορ στο 2-2, ο Κόμπαζ αποφασίζει να παραμείνει στο γήπεδο μέχρι το τέλος. Και ήταν ένα τέλος που άργησε να έρθει, αφού ακολούθησαν παράταση και πέναλτι. Και όσο παρακολουθούσε την παράταση και τα πέναλτι, το αυτοκίνητό του είχε τυλιχτεί στις φλόγες. Ο λόγος; Ηταν παγιδευμένο με εκρηκτικά.

Η δήλωση Ζανέτι

Το γιατί ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά, δεν το ξέρουμε. Μπορούμε, όμως, να κάνουμε διάφορες υποθέσεις. Σημασία δεν έχει αυτό όμως, για την ιστορία μας, αλλά το γεγονός ότι ήταν παγιδευμένο. Και ότι θα οδηγούσε τον Πολωνό στον θάνατο. Το γκολ του Ζανέτι, όμως, για το 2-2 είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει την απόφασή του και τελικά να… ζήσει. Γεγονός που είχε σχολιάσει, λίγα χρόνια μετά, ο πρώην αρχηγός της Ιντερ με την ακόλουθη δήλωση.

«Είναι απίστευτο το πώς ένα δικό μου γκολ έσωσε τη ζωή ενός ανθρώπου. Η αλήθεια είναι ότι παίζω πάντα για να νικήσω και αυτό έκανα και σε εκείνο το παιχνίδι με την Αγγλία. Παραδέχομαι, όμως, ότι θα μου άρεσε να γνωρίσω τον άνθρωπο που πιστεύει ότι ζει χάρη σε μένα».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ