Τρέξιμο: 6 (καλοί) λόγοι για να ξεκινήσεις αμέσως

τρέξιμο
iStock

Το τρέξιμο συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο δημοφιλών ασκήσεων καθώς εκτελείται από διάφορες ηλικιακές ομάδες χωρίς περιορισμούς, δεν προϋποθέτει εξοπλισμό και μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιονδήποτε ανοιχτό, εξωτερικό χώρο. Είναι κομμάτι της αερόβιας γυμναστικής και προσφέρει μια σειρά ωφελειών τόσο στο σώμα, όσο και στο πνεύμα, με τα αποτελέσματα της πρακτικής του να γίνονται αντιληπτά από τις πρώτες κιόλας διαδρομές. Παρόλο που αρχικά μοιάζει κάπως δύσκολο και αισθάνεσαι πως ταλαιπωρείς υπερβολικά το σώμα σου, συνηθίζοντας μετέπειτα σε αυτό, ο οργανισμός σου γίνεται ισχυρότερος. Και τι σημαίνει αυτό; Οι παρακάτω 6 λόγοι εξηγούν:

Συμβάλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς

Το τρέξιμο είναι η no1 άσκηση για να διατηρήσεις υγιή την καρδιά σου. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of the America College of Cardiology” πρόβαλε το συμπέρασμα ότι λίγα λεπτά τρέξιμο την ημέρα (πέντε έως δέκα με αργό ρυθμό) μειώνει δραστικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τονώνει την διάθεση σου

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της εν λόγω άσκησης είναι η καλή διάθεση που συνήθως αποκτάς μετά την προπόνηση. Συγκεκριμένα, όταν τρέχεις ο εγκέφαλος σου απελευθερώνει δύο ισχυρές χημικές ουσίες, τις ενδορφίνες και τα ενδοκανναβινοειδή, οι οποίες λειτουργούν ενισχυτικά για την διάθεσή σου.

Ισχυροποιεί τις αρθρώσεις σου

Το τρέξιμο όχι μόνο δεν προκαλεί αρθριτικά προβλήματα αλλά αντιθέτως ενισχύει τα οστά. Σχετική μελέτη για την οστεοαρθρίτιδα, με συμμετέχοντες περισσότερους από 75.000 δρομείς, διαπίστωσε πως το τρέξιμο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αρθριτικών προβλημάτων στα γόνατα, καθώς εξασκούνται οστά και χόνδροι με τις κινήσεις των ποδιών.

Σε βοηθάει να κάψεις περιττές θερμίδες

Το τρέξιμο απαιτεί σημαντικές ποσότητες καυσίμων, τα οποία βρίσκονται στον οργανισμό με την μορφή θερμίδων. Όσο περισσότερα “καύσιμα” ξοδεύεις, τόσο περισσότερες θερμίδες καις. Ένα άτομο με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος μπορεί να κάψει έως και 12 θερμίδες το λεπτό απλώς και μόνο επειδή τρέχει.

Είναι αγχολυτικό

Η συγκεκριμένη άσκηση ξεπερνάει κατά πολύ τα σωματικά οφέλη, φτάνοντας στην βελτίωση της ψυχικής υγείας. Το τρέξιμο λειτουργεί όπως ο διαλογισμός, προσφέροντας στον οργανισμό την ευεξία που χρειάζεται. Αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τόσο ο διαλογισμός, όσο και το τρέξιμο ενισχύουν την φαιά ουσία, μειώνει το στρες, καταπολεμώντας τα αρνητικά συναισθήματα.

Βελτιώνει την μνήμη

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “British Journal of Sport Medicine” διαπίστωσε πως η τακτική αερόβια άσκηση, η οποία έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την αύξηση του καρδιακού παλμού, λειτουργεί προστατευτικά για τον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται με την μνήμη εργασίας και την μάθηση.

Διάβασε επίσης: Πώς ξεκινάμε τρέξιμο; Έτσι θα το κάνεις και θα είναι ολοκληρωμένη προπόνηση!

              

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ