Σύνδρομο Επιγονατοδομηριαίου Πόνου: Ασκήσεις ενδυνάμωσης

Εδώ και αρκετά χρόνια ο όρος “Χονδροπάθεια” έχει αντικατασταθεί από τον όρο “Σύνδρομο Επιγονατοδομηριαίου Πόνου” και αυτό γιατί η καταστροφή του χόνδρου που υποστήριζαν παλιά, δεν είναι πάντα η αιτία του πόνου και δεν εμφανίζεται ακτινολογικά σε όλα τα περιστατικά (Advances in Parasitology, Besier et al, 2016).

Γράφει ο Περικλής Κάβουρας, Γυμναστής. Κομοτηνή

Συμπτώματα και αιτίες για το σύνδρομο του επιγονατοδημηριαίου πόνου

Το σύνδρομο του επιγονατοδημηριαίου πόνου παρουσιάζει ως σύμπτωμα πόνο στην άνω επιφάνεια του γόνατος κατά την διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, ειδικότερα σε κινήσεις που απαιτούν επαναλαμβανόμενες κάμψεις στα γόνατα, όπως το τρέξιμο, η άνοδος και η κάθοδος σκαλοπατιών ή τα καθίσματα.

Παρουσιάζεται περισσότερο στις αθλήτριες παρά σε αθλητές. Αυτό το σύνδρομο συνδέεται με αρκετούς πιθανούς λόγους όπως η λανθασμένη μηροκνημιαία ευθυγράμμιση, ανισορροπία μεταξύ της δύναμης και της ενεργοποίησης του έσω και του έξω πλατύ καθώς και υπέρχρηση.

μας τόσο μικρότερη η πιθανότητα συμπτωμάτων εμφάνισης του συνδρόμου.

Σε περίπτωση όμως, ήδη εμφάνισης του συνδρόμου, ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης των γλουτιαίων έχει πολύ μεγαλύτερα αποτελέσματα έναντι αντίστοιχου προγράμματος ενδυνάμωσης των τετρακεφάλων σε μόλις 4 εβδομάδες.

Τεχνικές και ασκήσεις ενδυνάμωσης

  • Ακροστασίες με το ένα ή τα δύο κάτω άκρα. Χρησιμεύει για την ενδυνάμωση του γαστροκνημίου όταν το γόνατος είναι σε έκταση και του υποκνημιδίου όταν το γόνατο είναι σε κάμψη.

Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Περικλής Κάβουρας, Γυμναστής. Κομοτηνή

Βιβλιογραφία

  1. Neptune R., (2000). The influence of orthotic devices and vastus medialis strength and timing on patellofemoral loads during running. Clinical Biomechanical. 8, 611 –8.
  2. Cowan S., et. al., (2001). Delayed onset of electromyographic activity of vastus medialis obliquus relative to vastus lateralis in subjects with patellofemoral pain syndrome. Arch Physiology Medicine Rehabilitation, 82, 183 – 9.
  3. Powers C., (2000). Patellar kinematics, part II: the influence of the depth of the trochlear groove in subjects with and without patellofemoral pain. Physiology Therapy, 80, 965 – 78.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ