Πρέπει να γυμνάζεσαι αν δεν έχεις κοιμηθεί καλά και νιώθεις κουρασμένος/η;

Μια συνηθισμένη ερώτηση, η οποία συχνά απασχολεί μεγάλο αριθμό ατόμων που ασχολούνται με το fitness, είτε ως μέλη του μαζικού αθλητισμού, είτε ως επαγγελματίες αθλητές είναι αν πρέπει να κάνεις προπόνηση όταν είσαι κουρασμένος. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι απλή και σίγουρα δεν είναι μονοδιάστατη.

Γράφει ο Βασίλης Γκαραβέλας, Γυμναστής, Καματερό

Το παρόν άρθρο, λαμβάνοντας ως γνώμονα τον ύπνο, την ξεκούραση αλλά και τα επιστημονικά τεκμήρια θα προσπαθήσει να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα.

Πότε πρέπει να γυμναστείς;

Είναι φυσικό στο σημείο αυτό να αναφερθεί η σημασία που έχει η άσκηση και η προπόνηση για αυτήν την ακούραστη μηχανή, που ονομάζεται ανθρώπινος οργανισμός.

Αμέτρητες έρευνες έχουν αποδείξει επανειλημμένα την βαρύτητα που έχει, ειδικά για τους ανθρώπους της μέσης και τρίτης ηλικίας, η προπόνηση με αντιστάσεις, η αερόβια προπόνηση, το κολύμπι ή ακόμα και το ανεβοκατέβασμά σε μια καρέκλα.

ένας άνθρωπος, που δεν συνηθίζει να μένει ξάγρυπνος και γενικότερα είναι αρκετά τυπικός με τον ύπνο του (ύπνος 6-8 ωρών κάθε ημέρα) μπορεί να υπερπηδήσει μια απόκλιση από το συνηθισμένο του πρόγραμμα και  να μείνει άυπνος για μια νύχτα.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο άνθρωπος αυτός μπορεί να επιβληθεί στον εαυτό του και να πραγματοποιήσει κανονικά την προπόνηση της ημέρας του. Τι γίνεται όμως όταν ένας άνθρωπος υποφέρει από διαταραχές ύπνου;

Όταν ένας άνθρωπος υποφέρει από μακροχρόνια έλλειψη ύπνου σύμφωνα με τον Michael Breus, Ph.D.,είναι πολύ πιθανό  να:

  • Υπάρχουν σημάδια μειωμένης ενέργειας λόγω της έλλειψης ύπνου, που οδηγούν στη μείωση της αποθήκευση γλυκογόνου
  • Εμφανίζονται σημάδια μειωμένης προσοχής – μειωμένης αντίληψης
  • Μην υπάρχει σωστός συντονισμός (συναρμογή),  καθώς ο συντονισμός είναι  άρρηκτα συνδεδεμένος με τη στέρηση ύπνου
  • Επέρχονται λανθασμένες αποφάσεις

Δεν θα πρέπει να λησμονηθεί επίσης  πως ένας αθλούμενος που πάσχει από μακροχρόνια διαταραχή ύπνου  είναι πιο επιρρεπής σε τραυματισμό. Συγκεκριμένα, χωρίς ύπνο οι μύες του ανθρώπινου σώματος δεν μπορούν να  ανακάμψουν μετά από μια στρεσογόνα προπόνηση.

Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Βασίλης Γκαραβέλας, Γυμναστής, Καματερό

Σχετική Βιβλιογραφία

Luciano Acordi da Silva et al Effects of aquatic exercise on mental health, functional autonomy and oxidative stress in depressed elderly individuals: A randomized clinical trial. Clinics (São Paulo, Brazil), 2019;74:e322

Elizabeth A Copenhaver;Alex B Diamond et al The Value of Sleep on Athletic Performance, Injury, and Recovery in the Young Athlete. Pediatric annals  Review    2017 Mar 1;46(3):e106-e111.

Hugh H K Fullagar  et al  Sleep and athletic performance: the effects of sleep loss on exercise performance, and physiological and cognitive responses to exercise. 2015 Feb;45(2):161-86

Jane E. Ferrie et al A Prospective Study of Change in Sleep Duration: Associations with Mortality in the Whitehall II Cohort. 2007 Dec 1; 30(12): 1659–1666

Rebecca P Gelber;Susan Redline et al Associations of brain lesions at autopsy with polysomnography features before death. Neurology, 2015 Jan 20;84(3):296-303

Luciana Besedovsky et al Sleep and immune function. Pflügers Archiv : European journal of physiology, 2012; 463(1): 121–137.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ