Πώς ένα λάθος στη δοσολογία του εμβολίου της Οξφόρδης εκτόξευσε την αποτελεσματικότητά του στο 90%

Ένα λάθος στη δοσολογία του εμβολίου της Οξφόρδης κατά του κορωνοϊού ήταν αυτό που ώθησε την αποτελεσματικότητά του στο 90%!

Το αποκάλυψε ο ελληνικής καταγωγής αντιπρόεδρος της AstraZeneca, Μενέλαος Πάγκαλος , που είναι επικεφαλής του τμήματος μη ογκολογικής έρευνας και ανάπτυξης του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού. Οι εθελοντές στη Βρετανία επρόκειτο να λάβουν δύο πλήρεις δόσεις του εμβολίου στη φάση των κλινικών δοκιμών, αλλά όπως αποκάλυψε ο δρ Πάγκαλος, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης προβληματίστηκαν όταν οι εθελοντές ανέφεραν πολύ ηπιότερες του αναμενομένου παρενέργειες, όπως κόπωση, πονοκεφάλους και πόνους στο χέρι. «Έτσι ανατρέξαμε στα στοιχεία, τα ελέγξαμε και ανακαλύψαμε ότι είχαν υπολογίσει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά το ήμισυ. Ο λόγος που είχαμε μισή δόση ήταν μια ευτυχής συγκυρία», είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ομάδα των ερευνητών αποφάσισε παρά το λάθος να συνεχίσει κανονικά τις κλινικές δοκιμές με την ομάδα που είχε λάβει τη μισή δόση και να της χορηγήσει τη δεύτερη πλήρη δόση στο χρονικό σημείο που είχε προγραμματιστεί αρχικά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το εμβόλιο ήταν κατά 90% αποτελεσματικό σ’ αυτή την ομάδα, ενώ στη μεγαλύτερη ομάδα, που είχαν χορηγηθεί δύο πλήρεις δόσεις, η αποτελεσματικότητα άγγιξε το 62%, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος αποτελεσματικότητας των δύο εμβολιαστικών δοσολογικών σχημάτων να φθάσει στο 70%. «Έτσι, ουσιαστικά, καταλήξαμε να έχουμε μια ομάδα με μιάμιση δόση. Ναι, ήταν λάθος», αποκάλυψε ο δρ Πάγκαλος στο Reuters.

Γιατί η μιάμιση δόση του εμβολίου
ήταν αποτελεσματικότερη από τις δύο
δόσεις

Το εμβόλιο της Οξφόρδης, που αποδείχθηκε επίσης αποτελεσματικό, χρησιμοποιεί έναν ακίνδυνο αδενοϊό για την μεταφορά γενετικού υλικού, που ωθεί τον ανθρώπινο οργανισμό να παράξει πρωτεϊνες, γνωστές ως αντιγόνα, που συνήθως βρίσκονται στην επιφάνεια του κορωνοϊού, βοηθώντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα να αναπτύξει ένα οπλοστάσιο κατά της μόλυνσής του από την Covid-19.

Όπως τόνισε ο Έλληνας επιστήμονας θα χρειαστεί περαιτέρω ανάλυση για να εξηγηθεί πώς η πρώτη χαμηλότερη δόση του εμβολίου αύξησε την αποτελεσματικότητά του. Μια πιθανή εξήγηση, που έδωσε ο ίδιος, είναι ότι τα χαμηλότερα επίπεδα αντιγόνων στο αρχικό στάδιο πυροδότησαν μια γενικότερη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος των εθελοντών της συγκεκριμένης ομάδας. Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επιβεβαίωσε ότι το φθηνότερο και ευκολότερο στη διατήρηση και τη διανομή σε σχέση με τα ανταγωνιστικά του των Pfizer/BioNTech και Μοderna, εμβόλιο ενδέχεται να λάβει την έγκριση των αρμόδιων εποπτικών Αρχών στη Βρετανία εντός δύο εβδομάδων και να αρχίσουν τον επόμενο μήνα οι εμβολιασμοί. Η Βρετανία έχει ήδη παραγγείλει 100 εκατ. δόσεις, τα 20 εκατ. των οποίων θα είναι έτοιμες μέχρι τα Χριστούγεννα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ