Κάψιμο λίπους: Αερόβια ή βάρη για καλύτερα αποτελέσματα;

Στην προσπάθεια μεσω της άσκησης για να χάσουμε βάρος και λίπος υπάρχει η αερόβια προπόνηση και η προπόνηση με βάρη. Αρκετοί επιλέγουν μόνο το ενα είδος γυμναστικής. Ποιο όμως μας βοηθάει περισσότερο να πετύχουμε την πολυπόθητη απώλεια λίπους; Τα βάρη ή το αερόβιο;

Απώλεια λίπους

Η απώλεια λίπους αποτελεί αδιαμφισβήτητα στόχο αρκετών ανθρώπων είτε για λόγους υγείας είτε για αισθητικά “καλύτερη” σωματική κατάσταση. Πρώτο μέλημα των περισσότερων ανθρώπων – πρέπει να – είναι η ο τομέας της διατροφής και συγκεκριμένα η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων από αυτές που καίμε, ημερησίως.

Γράφει ο Παύλος Κοθωνίδης, Γυμναστής, Καβάλα

Κοινώς, όποιο είδος άσκησης και να κάνετε, εάν δεν βρίσκεστε σε “αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο” ή αλλιώς “θερμιδικό έλλειμα”, δεν θα επιτευχθεί ο στόχος της απώλειας λίπους.

Πάμε να δούμε όμως τα 2 βασικά είδη άσκησης που θα μας βοηθήσουν στη θερμιδική δαπάνη.

Αερόβια άσκηση

Η αερόβια άσκηση είναι κάθε τύπος κίνησης σημαντικής αύξησης της καρδιαγγειακής δραστηριότητας, που συχνά αναφέρεται και ως cardio. Μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως γρήγορο περπάτημα, κολύμπι, τρέξιμο, σχοινάκι ή ποδηλασία.

Εξ ορισμού, αερόβια άσκηση σημαίνει «με αξιοποίηση του οξυγόνου». Η αναπνοή και ο καρδιακός σας ρυθμός θα αυξηθούν κατά τη διάρκεια αερόβιας δραστηριότητας.

Η αερόβια άσκηση βοηθά στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, των πνευμόνων και του κυκλοφορικού μας συστήματος, την καλύτερη σχέση με την ινσουλίνη (αυξημένη ευαισθησία), τη μείωση των επιπέδων κακής χοληστερόλης (LDL) με παράλληλη αύξηση της καλής (HDL) και τη βελτίωση του μεταβολισμού. Συνεπώς, μιλάμε για έναν εξαιρετικό τρόπο εκγύμνασης που μόνο οφέλη έχει για την υγεία μας.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν αναφορές ότι ο μεταβολισμός ηρεμίας παραμένει σε υψηλά επίπεδα για έως και 38 ώρες μετά την προπόνηση με βάρη, ενώ δεν έχει αναφερθεί τέτοια αύξηση με την καρδιοαναπνευστική άσκηση. Αυτό σημαίνει ότι τα οφέλη της καύσης θερμίδων από τα βάρη δεν περιορίζονται μόνο όταν ασκείστε. Μπορείτε να συνεχίσετε να καίτε θερμίδες για ώρες ή μέρες μετά.

Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε ότι για τους περισσότερους τύπους άσκησης, μια πιο έντονη προπόνηση θα αυξήσει τον αριθμό των θερμίδων που καίτε μετά.

Παύλος Κοθωνίδης, Γυμναστής, Καβάλα

Πηγές:

  1. American College of Sports Medicine. Quantity and quality of exercise for developing and maintaining cardiorespiratory, musculoskeletal, and neuromotor fitness in apparently healthy adults: Guidance for prescribing exercise. Medicine & Science in Sports & Exercise. 2011;43:1334.
  2. Four types of exercise can improve your health and physical activity. National Institute on Aging. https://www.nia.nih.gov/health/four-types-exercise-can-improve-your-health-and-physical-ability. Accessed March 4, 2021.
  3. Adult obesity facts. (2015, Sept. 21) cdc.gov/obesity/data/adult.html
  4. Real life benefits of exercise and physical activity. National Institute on Aging. https://www.nia.nih.gov/health/real-life-benefits-exercise-and-physical-activity. Accessed March 4, 2021.
  5. Brown LE, ed. Types of strength and power training. In: Strength Training. 2nd ed. Human Kinetics; 2017.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ