Γιόγκα για δύο άτομα: Σμίλεψε το σώμα σου από την κορυφή ως τα νύχια με partner yoga (δες πώς!)

Γιόγκα
iStock

Αν σου φαίνεται ότι βλέπεις όλο και περισσότερες φωτογραφίες ασκήσεων γιόγκα για δύο άτομα, είναι επειδή αυτό ισχύει. Υπάρχουν περίπου 150.000 φωτογραφίες στο Instagram με το hashtag #partneryoga και 800.000+ με το #acroyoga, την ακροβατική εκδοχή της yoga για δύο. Κι αν σου φαίνεται πως όλο αυτό απευθύνεται σε… ανθρώπους-λάστιχα, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Διάβασε επίσης: 11 top ασκήσεις γιόγκα για αδυνάτισμα (έτσι θα κάνεις yoga body!) Η yoga με παρέα σημαίνει στάσεις με υποστήριξη που προσφέρουν βαθιά διάταση, ενώ η ακροβατική yoga εστιάζει περισσότερο στη δύναμη, τη γυμναστική και στα ακροβατικά. “Υπάρχουν πάντα αρχάριοι στα εργαστήριά μου” τονίζει η προπονήτρια Elysabeth Williamson, συγγραφέας του The Pleasures and Principles of Partner Yoga. “Και θα έλεγα πως το 70% όλων των αρτιμελών ανθρώπων μπορούν να κάνουν partner yoga”. Διάβασε επίσης: Οι 10 καλύτερες τροφές να φας πριν τη γιόγκα Η yoga για δύο είναι πιο εύκολη υπόθεση απ’ όσο ίσως νομίζεις. Πρώτον, δε χρειάζεται να πηγαίνεις στα μαθήματα με το άλλο σου μισό. “Οι περισσότεροι έρχονται με έναν φίλο ή με το σύντροφό τους, ενθαρρύνω όμως τους ανθρώπους να έρχονται και μόνοι τους” εξηγεί η Elysabeth Williamson. “Έχω πάντα έναν βοηθό στην περίπτωση που υπάρχει μονός αριθμός συμμετεχόντων”. Στην ακροβατική yoga τυπικά υπάρχουν δύο ρόλοι: ο “ιπτάμενος” και η “βάση”. Ο ασκούμενος “βάση” ξαπλώνει κάτω κρατώντας τον “ιπτάμενο” με τα ανυψωμένα πόδια του (αυτό μπορεί να αλλάξει σε πιο προχωρημένες στάσεις). Από εκεί, ο “ιπτάμενος” κινείται –με τις οδηγίες του προπονητή–παίρνοντας διάφορες στάσεις στον αέρα, πιάνοντας τα χέρια του συντρόφου για στήριξη.

Όταν είσαι συγκεντρωμένη, είναι ευκολότερο

Πιθανότατα χαλαρώνεις σε κάποιες στάσεις της yoga. Όταν όμως προστίθεται άλλος ένας άνθρωπος στη ροή σου, πρέπει να μένεις συγκεντρωμένη, επειδή επηρεάζεις και τις δικές του κινήσεις. “Η yoga για δύο ενθαρρύνει την εμπιστοσύνη και σε εμπνέει να παραμένεις παρούσα κάθε δευτερόλεπτο” τονίζει η Elysabeth Williamson. Αν ξεχαστείς, θα χάσει και ο σύντροφός σου την ισορροπία του. Η αυξημένη συγκέντρωση θα σε βοηθήσει να εκμεταλλευτείς στο έπακρο τα οφέλη κάθε στάσης και θα μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού.

Είναι σούπερ άσκηση για τους κοιλιακούς

“Σταθεροποιείτε συνεχώς ο ένας το βάρος του άλλου, κάτι που απαιτεί από τον κορμό σου να κάνει συνεχώς μικρές στροφές ώστε να μπορείς να ισορροπείς καλύτερα” εξηγεί ο δάσκαλος yoga Anton Holmes Mackey. Ορισμένες στάσεις, όπως η διπλή σανίδα (όπου δύο άνθρωποι κρατούν θέση σανίδα κοιτάζοντας σε αντίθετες κατευθύνσεις, αλλά ο ένας βάζει τα πόδια του στην πλάτη του άλλου), προκαλούν βαθύτερη σύσπαση στον εγκάρσιο κοιλιακό, περνώντας τη σμίλευση των κοιλιακών σου σε άλλο επίπεδο. Και με την ακροβατική yoga ολόκληρος ο κορμός σου δουλεύει για να σου δώσει τη σταθερότητα να μπεις σε στάσεις στον αέρα – και να κρατήσεις σταθερά. Αλλά και ο ασκούμενος που παίζει το ρόλο της βάσης έχει έξτρα ενδυνάμωση του κορμού: Πρέπει να σφίξει τους πιο βαθείς κοιλιακούς του για να κρατήσει τη μέση του κολλημένη στο έδαφος και δουλεύει τους πλάγιους καθώς μετακινεί το σύντροφό του από πλάι σε πλάι.

Η διάταση περνά σε άλλο επίπεδο

Πολλές στάσεις για δύο σε βοηθούν να ενισχύσεις την ευλυγισία σου περισσότερο απ’ όσο σε ένα τυπικό μάθημα yoga. Για παράδειγμα, στη θέση “πολεμιστής 2” τραβάς τον καρπό του συντρόφου σου ενώ κοιτάζετε και οι δύο προς αντίθετες πλευρές σε πολύ ανοιχτή προβολή, ώστε να επιτύχετε και οι δύο βαθύτερη διάταση του ισχίου.

Θα βελτιωθείς στις σόλο στάσεις

Ονειρεύεσαι να καταφέρεις να κάνεις handstand; Bάλε το σύντροφό σου να λειτουργήσει ως παρατηρητής. Θα σε καθοδηγεί στη σωστή θέση και έτσι οι μύες σου θα μάθουν να τη θυμούνται. Και πριν το καταλάβεις, θα εκτελείς αυτή την άσκηση μόνη σου. Επιπλέον, στη yoga για δύο αντιγράφετε ο ένας τη στάση του άλλου κι αυτό βοηθά να βελτιώσεις τη στάση του σώματός σου και να αντιληφθείς πώς νιώθεις το σώμα σου όταν κατέχεις πραγματικά μια στάση.

Έχεις τα οφέλη του αγγίγματος

Είναι αποδεδειγμένο πως το άγγιγμα ενισχύει το ανοσοποιητικό, περιορίζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και ελαττώνει το άγχος. Στη yoga για δύο το 70% του μαθήματος συμπεριλαμβάνει αγγίγματα και στην ακροβατική γιόγκα είναι στο 100%. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ