Για να αυξήσω τον μυικό μου όγκο πρέπει να αυξήσω και τις προπονήσεις μου σε διάρκεια ή μέρες;

Ξεκινώντας, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο οργανισμός μας είναι “τεμπέλης”. Του αρέσει να ομοιοστατεί. Προσπαθεί να συντηρεί τις λειτουργίες του δηλαδή και να εκτελεί τις σωματικές του κινήσεις με όσο το δυνατόν μικρότερη ενεργειακή δαπάνη.

Γράφει η  Αννίτα Χατζή, Γυμνάστρια, Λάρισα

Κόντρα λοιπόν εμείς σε αυτή τη συνθήκη, στην προσπάθεια βελτίωσης του μυϊκού μας συστήματος (ή του καρδιοαναπνευστικού), θα πρέπει να δημιουργήσουμε συγκεκριμένα επίπεδα σωματικού στρες ώστε να επέλθουν οι βιολογικές προσαρμογές που θα βελτιώσουν τον μυϊκό όγκο, τη δύναμη ή την αντοχή μας.

Πως μεγαλώνει ενας μυς;

Στην προκειμένη περίπτωση, για να μεγαλώσει σε μέγεθος ένας μυς, θα πρέπει να ασκηθούν πάνω του δυνάμεις ανώτερες από αυτές που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε συνηθίσει να αντιμετωπίζει.

Έστω ότι το βαρύτερο αντικείμενο που σηκώναμε με τη χρήση του βραχιόνιου δικεφάλου μας μέχρι σήμερα ήταν 5 κιλά. Αν αρχίσουμε να σηκώνουμε από αύριο 6 κιλά σε τακτική βάση, τότε ο μυς μας θα προσαρμοστεί στην νέα αυτή συνθήκη αυξάνοντας το μέγεθος και την δύναμη του ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει ευκολότερα.

Θα συνεχίσει ο μυς μας όμως με αυτό το νέο ερέθισμα που δώσαμε να αυξάνεται επ’ αόριστο;

ΦΥΣΙΚΑ ΟΧΙ. Για να γίνεται διαρκώς όλο και δυνατότερος- μεγαλύτερος, (μέχρι να συναντήσουμε τα γενετικά μας όρια), θα πρέπει να τον εκθέτουμε σταδιακά και μεθοδικά σε ολοένα εντονότερα ερεθίσματα.

Μια διαδικασία που ονομάζεται ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (PROGRESSIVE OVERLOAD). Η αρχαιότερη αναφορά της αρχής βρίσκεται σε μια ιστορία συνδεδεμένη με έναν Ολυμπιονίκη παλαιστή που έζησε τον 6ο αιώνα Π.Χ Τον “Μίλωνα τον Κροτωνιάτη“. Σύμφωνα με αυτή, ο αθλητής κουβάλαγε κάθε μέρα στους ώμους του ένα νεογέννητο μοσχαράκι για μια συγκεκριμένη απόσταση.

το χρησιμοποιούμε όσο είναι πρακτικό. Δεν έχει νόημα να διαρκεί η κάθε επανάληψη 20 δευτερόλεπτα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Σήμερα έκανα πιέσεις πάγκου 100 κιλά για 10 επαναλήψεις. Την επόμενη φορά με το ίδιο βάρος και προσπαθώντας τις ίδιες επαναλήψεις θα εκτελέσω την κάθε μια 1 δευτερόλεπτο πιο αργά, στην επόμενη προπόνηση 2 δευτερόλεπτα πιο αργά κοκ **

 στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

 Αννίτα Χατζή, Γυμνάστρια, Λάρισα

Ακολούθησε την Αννίτα στο Facebook και στο Instagram

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ